2017. szeptember 27., szerda

Magyar Népmese Napja a Kájoni János Megyei Könyvtár rendezésében


A Kájoni János Megyei Könyvtár 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án minden évben együtt ünnepeljük a népmesét.
Idén A Magyar Népmese Napja alkalmából különleges eseménnyel készül a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Szeptember 28-án, delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren várjuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra, hogy együtt idézzük fel népmeséinket.

Kiemelt meghívottként fellép Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó, aki Budapestről érkekezik Csíkszeredába, hogy a népmesék varázslatos világába röpítse hallgatóságát. A könyvtár Fakalinka bábcsoportjának előadásával, népmese-kvízzel, logikai- és ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozással, arcfestéssel és meglepetésekkel várják a szervezők ezen a napon a gyerekeket, családokat, mesekedvelő felnőtteket. 

Részletek alább: 
A Népmese napja idei résztvevői – akárcsak a mesék hősei – elindulnak világot látni, útjuk során olyan kihívásokkal találkoznak, amelyek próbára teszik ügyességüket, erejüket, tudásukat és melyek által jellemük is fejlődik. A népmeséktől eltérően ez alkalommal mindenki maga választhatja ki azokat a feladatokat, játékokat, foglalkozásokat, melyekben részt kíván venni.
Meghívottunk, Zalka Csenge Virág hivatásos nemzetközi mesemondóként járja a világot, rendszeresen fellép mesemondó fesztiválokon. Az Egyesült Államokban tanult hivatásos mesemondónak, és doktori fokozatot szerzett Kulturális Tanulmányok szakon. Könyvet is írt a nemzetközi mesemondás világában szerzett tapasztalatairól, amely Mesemondók márpedig vannak címmel 2016-ban jelent meg a budapesti Pont Kiadónál. Könyve nem csak mesemondóknak szól, hanem a nagyközönségeknek is, előszavában így vall a kötet születéséről: "Mesemondásról beszélni csak mesélve lehet, úgy mutatom be a mesemondó világot, ahogyan én ismerem."(Zalka Csenge Virággal készült interjú)
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...