2017. december 11., hétfő

ReMeK-e-hírlevél XII, 2017/12. számából

Újraalakulhat a romániai Országos Könyvtári Bizottság
Kedvezően véleményezte a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma az évekkel ezelőtt megszűnt Országos Könyvtári Bizottság (Comisia Naţională a Bibliotecilor) újraalakítását – mindeddig, ennek hiányában, a könyvtárakkal kapcsolatos ügyekkel a minisztérium Országos Múzeumi és Közgyűjteményi Bizottsága (Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor) foglalkozott.
A szakbizottság újraalakítását Lucian Romaşcanu illetékes miniszter jelentette be 2017. november 8-i átiratában; a kezdeményezés képviselői interpelláció nyomán indult meg szeptemberben. Az Országos Könyvtári Bizottság létrehozását még a 2002-es Könyvtári törvény rendelte el, és megszűnéséig működése is ennek alapján történt.
Forrás: http://www.cdep.ro/interpel/2017/r560B.pdf

Megújult intézményi honlap
Látogatható a Bod Péter Megyei Könyvtár megújított, mobileszközökről is megfelelően elérhető honlapja, amely korábbi és friss tartalmakkal fogadja olvasóit a kmkt.ro címen Szeretettel várjuk, keressék fel bizalommal, „lapozzák” haszonnal! A régi honlap még át nem vett anyagai elérhetők a http://old.kmkt.ro/ címen.
Forrás: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/photos/a.488498054521700.105381.236481853056656/1567001740004654/?type=1&theater

Találkozó dr. Lilivel – Csikós Farkas Kata mesekönyvének bemutatója
Doktor Lilivel ismerkedhettek meg a gyermekek Csikós Farkas Kata Lázálom Lilivel című illusztrált mesekönyvének bemutatóján, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2017. november 22-én. A Kreatív Kiadó által gondozott könyvecske valóban hiánypótló. Olyan meséket tartalmaz, amelyek segítenek a gyermekeknek legyőzni félelmeiket, szorongásaikat a kórházi kezelések során. A kötet fiatal szerzője, Csikós Farkas Kata 2008 óta asszisztens a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán. Közben három gyermeket nevel, 2012 óta kezdett babakészítéssel foglalkozni, amikor saját készítésű babát, játékot akart gyermekei kezébe adni. Dr. Lili is egy saját készítésű baba, azért alkotta meg, hogy segítsen a gyermekeknek átesni a kórházi kezelés okozta szorongáson, félelmeken. A könyvbemutatón sok család és kisgyermek vett részt, a szerző felolvasta a kötet címadó történetét, és be is mutatta a jelenlévőknek a mesében szereplő kórházi eszközöket.

Hegedűs Imre János Székelyország. Szerelmes földrajz című könyvét mutatták be
Hegedűs Imre János Székelyország. Szerelmes földrajz című könyvének új, bővített kiadását mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a Magyar Nyelv Napja alkalmával szervezett Hargita megyei rendezvénysorozat keretében, 2017. november 13-án. Hegedűs Imre János író, irodalomtörténész, tanár, az irodalomtudományok doktora. Székelyország. Szerelmes földrajz című kötete második kiadásban jelent meg a Magyar Napló kiadásában. A szerző a találkozón elmondta, több oka is van annak, hogy könyvét új, bővített kiadásban jelentette meg. A székelységre és Székelyföldre vonatkozó új kutatások és a frissen megjelent háromkötetes Székelyföld története új ismeretekkel bővítette az általa kutatott témát.
A sajtóban a könyvbemutatóról: http://hargitanepe.eu/szerelmes-foldrajz-bovitett-kiadas/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/563/a-magyar-nyelv-napjan-mutattak-be-hegedus-imre-janos-szekelyorszag.-szerelmes-foldrajz-cimu-konyvenek-uj-kiadasat

Új erdélyi fotóalbumok bemutatója a könyvtárban
Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla, az ismert veszprémi szerzőpáros új erdélyi tematikájú fotóalbumokkal jelentkeztek: Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig ‒ A mesemondó aranyember barangolásai című új albumban Jókai Mór nyomdokain járták be Erdélyt, fotókon örökítve meg a helyeket, ahol a nagy író járt, illetve regényeinek erdélyi helyszíneit. Másik albumuk az Erdély ‒ Mezőség – A Holt-tenger tükrében. Tóvidék – Szórványmagyarság címet viseli. A csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban találkozhatott a szerzőkkel 2017. november 10-én. Soós Andrea előadóművész ismertette az albumokat, versekkel, idézetekkel és népdalokkal színesítve a vetítéssel kísért előadást.
A sajtóban a találkozóról: http://hargitanepe.eu/erdely-tematikaju-albumok/
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/561/varadi-peter-pal-es-lowey-lilla-kettos-konyvbemutatoja

Fogadd és engedd el! – Jánossy Zsuzsanna könyvbemutatója
Fogadd és engedd el! címmel jelent meg Jánossy Zsuzsanna első könyve, amelynek megírására a családjában 2009-ben bekövetkezett tragédia, húga halála késztette. A könyv a Publio kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben. A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. november 8-án tartott bemutatóján a szerző beszélt a könyvről, annak létrejöttének körülményeiről. Életvezetési tanácsait, a spiritualitás, a vallás, az emberi élet és univerzum kapcsolatáról alkotott véleményét is megosztotta a jelenlévőkkel.
A sajtóban az eseményről: http://hargitanepe.eu/fogadd-es-engedd-el/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/560/fogadd-es-engedd-el--janossy-zsuzsanna-elso-konyvet-mutattak-be

Olvasásélmény - hosszú utóhatással, a székelyudvarhelyi könyvtárban
Fél évtizedes múltra tekint vissza a székelyudvarhelyi könyvtár olvasóklubja. A tagok közösen választanak ki olvasásra egy könyvet, és havonta egyszer összeülnek, hogy megbeszéljék élményeiket. Kritika, megrázó érzések, a témához kapcsolódó életélmények, humoros meglátások röppennek fel - a klubtagok ki nem hagynák a találkozót. Nemrég születésnapot ünnepeltek, tortával, jó könyvekkel.
Kíváncsiak voltunk, hogy volt-e olyan mű, ami nagyon "megdolgozta" a csapatot. Margaret Mazzantini Újjászületését nevezte meg Gálovits Rózsa könyvtáros, amely - mint mondta - komoly dráma, és több olyan témát is felvet, ami főleg női szemszögből rendkívül felkavaró. - Mivel csupán három pasink van, ezért gyakran előfordul, hogy hogy nőiesebb műveket választunk, de szerencsére nem róják fel ezt nekünk. Egy másik ilyen mű Péterfy-Novák Éva Egyasszony című önéletrajzi írása, szintén női témájú, és ugyancsak alapproblémája a nők ellen elkövetett erőszak. Előbbiben háborús környezetben zajlik az abúzus, utóbbiban házasságon belüli erőszakról van szó. Kemény témák, nem tudjuk száraz szemmel olvasni ezeket a műveket - vallotta be az Olvasóklub moderátora.
Források: http://hargitanepe.eu/olvasaselmeny-kozosen-hosszu-utohatassal/

Könyvtárnapok Marosvásárhelyen
2017. november 20-től kezdődött Marosvásárhelyen a megyei könyvtár Philobiblon nevű rendezvénysorozata. A programban gyermekfoglalkozások – alkotóműhelyi tevékenységek, mesedélelőtt, kincsvadászat –, szakmai kollokvium, könyvvásár, könyvbemutatók, kiállítás-megnyitók szerepeltek. November 22-én a könyvtár dokumentációs termében megtartották a Könyvek vetélkedője olvasóverseny magyar résztvevőinek döntőjét, másnap ugyanitt átadták a Pro Libro Senator és a könyvtár egyik fiatal olvasójának járó Pro Libro Spe kitüntetést. A könyvtárnapok idején a megyei könyvtár központi épületében és a Teleki Tékában is nyitott kapukkal várták az érdeklődőket.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/k%C3%B6nyvt%C3%A1rnapok-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen

Kétmillió könyvtár került fel az IFLA könyvtár-világtérképére
A világ 99 országából kétmillió könyvtár adatait sikerült eddig az IFLA könyvtári világtérképére felvezetni. A 2017. október 31-én lezárult első gyűjtési szakasz eredményeinek kiértékelése folyamatban van, a térképet itt lehet megtekinteni: https://librarymap.ifla.org/map
Forrás: https://www.ifla.org/node/16947

Szabó Magda és Borbély Szilárd művei is szerepelnek a milánói könyvvásáron
Borbély Szilárd Nincstelenek és Szabó Magda Freskó című regényének olasz fordítását is megismerhette a közönség a 2017. november 16. és 19. között lezajlott milánói BookCity könyvvásáron. A magyar szereplést a hatodik alkalommal megszervezett észak-olaszországi könyvvásáron a Balassi Intézet Publishing Hungary programja támogatja. Szabó Magda 1953-as regényének témáját egy megrendítő családi haláleset és temetés keserves élménye ihlette. Az egyetlen nap történetét elmesélő mű 1958-ban látott napvilágot, és hamarosan a nemzetközi könyvpiacra is eljutott. A regény olasz fordítása idén jelent meg az Edizioni Anfora kiadó gondozásában, és november 19-én mutatták be a milánói könyvvásáron.
Ugyancsak vasárnap, a Sormani Könyvtár Grechetto termében Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének olasz fordítását mutatták be, amely tavaly jelent meg a Marsilio kiadónál. A Római Magyar Akadémia Néma fájdalom című rendezvényén Giuseppe Genna neves olasz kortárs író, Mariarosaria Sciglitano, a regény fordítója, valamint Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgettek a 2014-ben tragikus körülmények közt elhunyt Borbély Szilárd alkotói életútjáról és regényéről, amelyben egy elzárt, szatmári kisfalu terei és alakjai, emlékei és hiedelmei elevenednek meg, egy gyermek szemszögéből láttatva.
Forrás: http://www.balassiintezet.hu/hu/esemenyek/2135-magyar-regenyek-milanoi-konyvvasaron/
Lezajlott a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, több mint száz programmal várta az érdeklődőket a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, amelyre 2017. november 16. és 19. között került sor.
„Slammerek nyitották meg a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, kissé pimaszul, de egyáltalán nem szemtelenül mutatva rá az olvasás, a nyomtatott könyvek megbecsülésének a fontosságára. A szervezők tudatosan kihagyták a monoton köszöntőket, szavalatokat, köszönetnyilvánításokat. A slammerek rímes, szellemes gondolatokban foglalták össze mindazt, ami várja a vásározókat ezeken a napokon, Adytól Kós Károlyig, Vámos Miklóstól Sütő Andrásig, versektől kalandregényig találhattak olvasnivalót”, áll a könyvvásár honlapján.
A Románia egyik legnagyobb könyvvásárának számító rendezvényen több mint negyven erdélyi és magyarországi kiadó, valamint könyvkereskedő vett részt. A vásárlók több ezer könyvcímből válogathattak.
Az idei díszmeghívott a Jelenkor Kiadó és szerzőik voltak: Bartók Imre, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Selyem Zsuzsa és Szabó Róbert Csaba, akiknek külön estjük volt.
A kiemelt programok között szerepelt az Erdély csodái című fotókiállítás, valamint A mai magyar női próza címet viselő beszélgetés, amelynek házigazdája Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője volt, meghívottai pedig Király Kinga Júlia, Márton Evelin, Selyem Zsuzsa és Szeifert Natália.
Idén rekordszámú jelentkező, 717 gyermek és 239 csapat vett részt a könyvvásár Olvasd el, és játssz velünk! elnevezésű irodalmi vetélkedőjén, amelynek döntőjét a könyvvásáron tartották. A három évvel ezelőtt elindított megmérettetésen eddig összesen 1845 gyerek vett részt és olvasta el a korosztálya szerint számára kijelölt kortárs szerzők alkotásait. Makkai Kinga főszervező szerint a játék már „olvasómozgalommá” nőtte ki magát a fiatalok körében. Úgy véli, izgalmas, friss kortárs könyvekkel fel lehet ébreszteni a fiatal nemzedék olvasási kedvét.
Forrás: http://vasarhely.ro/konyvvasar/

Könyvtári vetélkedő Áprily Lajos életéről
Három középiskola 30 diákja részvételével zajlott a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár által meghirdetett irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő, amelyet Áprily Lajos emlékére szerveztek. A díjazást a neves erdélyi költő, műfordító születésnapján, november 14-én tartották; az esemény az emlékezés jegyében zajlott.
„Örömünkre nagy érdeklődés övezte a programunkat. A pályázati úton nyert keret miatt viszont nem tudtunk minden érdeklődő csapatot versenyben tartani, de így is bővítettük az eredetileg meghatározott létszámot” – mondta el a sajtónak Ferencz-Mátéfi Kriszta könyvtárigazgató. Hozzátette, a létszámbővítésnek köszönhetően a város három középiskolájából egységesen 5-5, kétszemélyes csapat vehetett részt a programon.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/konyvtari-vetelkedot-tartottak-aprily-lajos-eleterol

Elkészült Románia első városi madáratlasza
A Román Madártani Egyesület (SOR) munkatársai 2017. november 15-én mutatták be Kolozsvár Madarainak Atlaszát, a könyv a SOR kolozsvári munkatársai, valamint Kósa Ferenc (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, BBTE – Kolozsvár) négyéves együttműködésének gyümölcse, amely nem jöhetett volna létre számos helyi madárbarát önkéntes segítsége nélkül.
A Kolozsvár Madarainak Atlasza hazánk elsőként megjelenő városi madáratlasza, amely gazdag információforrásként szolgálhat a városban előforduló fajokról. Az elterjedési térképek mellett számos fénykép, QR-kód segítségével elérhető madárhang és jelentős ökológiai ismeretanyag gazdagítja a könyvet. Az atlasz megvalósítását Kolozsvár Polgármesteri Hivatal támogatta, és a nyomtatott példányok költségmentesen eljutnak a város könyvtáraiba, oktatási intézményeibe, valamint azon szervezetekhez, amelyek hozzájárulhatnak a természeti értékek megőrzéséhez.
Az atlasz jelentősége és haszna mellett szót ejtenek Kolozsvár folyamatosan gyorsuló urbanizációjáról. A könyvet gyakorlatilag „útmutatóként” is használhatják azok, akiket érdekel Kolozsvár madárfaunája, a környezeti nevelés helyi lehetőségeinek megismerése, a város élővilágának sokfélesége, a természetközeli városfejlesztés vagy akár a természeti értékeink turisztikai hasznosítása.
Forrás: www.szabadsag.ro/-/kolozsvaron-mutatjak-be-hazank-elso-varosi-madaratlaszat

 Erdélyi magyar érték lett a vallásszabadság törvénye
„A Magyar Unitárius Egyház az 1568-as tordai országgyűlésen megszavazott vallásszabadság törvényének felvételét kérte az Erdélyi Magyar Értéktárba. A bizottság úgy döntött, hogy erdélyi magyar értékké nyilvánítja a vallásszabadság törvényét, valamint a felterjesztés kibővítése után benyújtja azt a Hungarikum Bizottsághoz” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.
Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságának tagjai az RMDSZ hírlevele szerint további értékekről is döntöttek: a csíkrákosi római katolikus vártemplomot a Székelyföldi Értéktárba javasolták, a Bogáti kápolnát pedig a Hargita Megyei Értéktár részévé nyilvánították.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/erdelyi-magyar-ertek-lett-a-vallasszabadsag-torvenye
http://www.kjnt.ro/ertektar/

Prima Primissima-díj Kányádi Sándornak
2017. december 1-jén átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat Budapesten, a Müpában. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor, színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó, zeneművészet kategóriában Eötvös Péter vehette át az elismerést.
Magyar építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész; magyar tudomány kategóriában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus; magyar sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető; magyar képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést. Magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat a Hazajáró - honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/kanyadi-sandor-prima-primissima-dijas

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Bákai Magdolna és Kovács Eszter.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...