2022. március 23., szerda

Biblioterápival való ismerkedés lehetősége

 Kedvenc foglalkozásomról olvasni könyvet igencsak jó érzés. A biblioterápia közelről, azaz „A szentendrei modell”, Bartos Éva biblioterapeuta szerkesztésében, nemcsak egy könyvek általi gyógyítástörténetet ír le, hanem gyakorlati segítséget is nyújt az érdeklődők számára.

Bevezetőként, Szávai Ilona a Pont Kiadó szerkesztőjének, Bartos Évával való interjúját lehet olvasni. Mint tudjuk, Bartos Éva a magyarországi könyvtári biblioterápia megalapozója.

A könyvek általi gyógyítás egyik célravezető eszköze az emberi lélek orvoslásának ügye. Ugyanakkor kiváló eljárás lehet a biblioterapeuta által felolvasott mű, annak céljaként, hogy közelebb hozhassa a résztvevőket a könyvek szeretetéhez a foglalkozásokon.

A beszélgetést követően Bartos Éva, Horváth Judit és Magyarné Fekete Katalin élménybeszámolója következik az elmúlt esztendők biblioterápiás foglalkozásaikról. Dr. Oláh Andor orvos és természetgyógyász úttörő biblioterapeuta tevékenységétől kiindulva, hogy milyen fejlődésen ment át az általuk irányított biblioterápiás gyakorlati foglalkozás. A személyes élményekre való visszaemlékezések csak még közelebb hozzák a biblioterápiás módszerek iránti érdeklődőket. Ahogy a lelkes biblioterapeuta kollégák munkájából is kiderül, méltón nevezhető munkájuk a „szentendrei modellnek”, hiszen az évek során egy alapos és jól kidolgozott tanítási témakörrel is foglalkoznak.

A kötet első része, Gulyás Enikő által bemutatott a Magyar Biblioterápiás Társaság honlapjával zárul. A részletes tájékoztató azt mutatja, hogy igencsak komoly munka folyik e szakma fontosságának ismertetése érdekében.

A második részben a biblioterápiát elsajátító tanítványok munkái kerülnek előtérbe, ami az emberek személyiségfejlesztésének jelentőségére és a megsegítésére koncentrálódik. Itt különböző korosztályok számára készített foglalkozási terveket lehet tanulmányozni. Ezekre a jól megírt biblioterápiás foglalkozásokra alapozott témák, tematikák. Ötleteket adnak a gyakorlati megvalósítás könnyebb lebonyolítására.

Külön érdekes részek azok, ahol a továbbképzőkön és tanfolyamokon résztvevők beszélnek az ott ért lelki hatásokról. Ezeknek a tudatosítása vezeti el az embert az önismerethez. Hiszen a biblioterápiás munkát kellő önismeret nélkül nem lehet végezni. Viszont a felkészültség után a biblioterapeuta feladata, hogy a foglalkozások alatt a résztvevők személyisége ki tudjon bontakozni, fejlődést mutasson, amivel jobban tudnak boldogulni a tanulásban és egyáltalán az életben. Oda pedig a foglalkozásvezetőnek elengedhetetlen az empátiakészsége.

Mindenképpen egy jó ajánló azok számára akik a könyvek általi gyógyítást technikáját, vagy annak megszerettetését szeretnék még jobban megismerni, akár szakmai szempontból, akár szülőként vagy társként.

Borbé Levente

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...