2007. november 28., szerda

Hargita megyei iskolai könyvtárosok 15 éve

A kilencvenes években lelkes csapat vezette a Hargita megyei Romániai Iskolai Könyvtárosok Szövetségét, Juhász Erzsike néni a pedagógusok házától, Péter Rozália a Márton Áron Gimnáziumból és Léstyán Ildikó a Kájoni János Kereskedelmi Iskolaközponttól.
Igyekeztek összehangolni programjukat, megoldást próbáltak találni a könyvtárosok mindennapi problémáira. Kitűnő előadókat szerveztek be a sikeresen kivitelezett gyűlésekre, akik szakmai téren nyújtottak segítséget. Mindig napirenden voltak a könyvtárosi törvényekkel és egyéb változásokkal, amelyek a könyvtárosi tevékenységek gördülékeny munkáját segítették elő. 1999-ben még egy könyvtárosi továbbképzőt is szerveztek, amelynek segítségével sokan megkaphatták az addig nem létező szakmai elismerést, amelyet egy tanúsítvány igazolt.
A csapathoz hozzájárult Busuioc Stelian Hargita megyei iskolai könyvtárosokért felelős tanfelügyelő úr, valamint azok a könyvtárosok, akik véleményükkel, észrevételükkel segítették az összejövetelek alatt a gondok megoldását, tisztázását.
2000 után elsőnek Erzsike néni nyugdíjba ment. Őt követte Péter Rozália, ő Pécsre költözött ott folytatja könyvtárosi munkáját. Nemsokára Léstyán Ildikó is nyugdíjba ment, akárcsak tanfelügyelőnk Busuioc Stelian.
Az új vezetőség megválasztásakor a volt vezetőségi tagok szinte teljes egészében leköszönt. Lelkes kollégák jelentkeztek, akik próbálták fenntartani azelőtti színvonalat. Mindenek közül vezető szerepet vállalt minden gyűlés megszervezésében Egyed Daniela, Borbé Levente, Hatos Melinda, akik a módszertani napokért felelős Dobos Katalin munkáját segítették, néhány esetben előadásokat is tartva. Katalin Erzsike nénit váltotta fel a pedagógusok házában.
A hirtelen változásokat, az alakulóban lévő csapat nem bírta meg, főleg az egyeztetések véget, amik azelőtt simán mentek. Elmaradtak a szakmai összejövetelek. A közelmúltban és mostanság mindenki egyénileg úgy képezte-képzi tovább magát, ahogy tudta-tudja. Könyvtárosok tanfelügyelőjéből is kettő lett. Egy a román ajkú, és még egy a magyar ajkú csapatért felelős. Két esztendő leforgása alatt nem volt egy gyűlés.
A továbbiakban remélhetőleg azt a tátongó űrt sikerül majd rendbe hozni, ami két évig tartott, és megalakulhat a Romániai Magyar Iskolai Könyvtárosok Szövetsége Hargita megyében, valamint újraalakulhat a Romániai Iskolai Könyvtárosok Szövetségének Hargita megyei fiókja. Ennek érdekében Egyed Daniela a Művészeti Líceumból, Borbé Levente a Márton Áron Gimnáziumból és Péter Antal a Segítő Mária Katolikus Gimnáziumból, mindhárman Csíkszeredából és néhány kolléga, akik besegítenek, erőfeszítéseket tettek-tesznek, hogy újból sikerüljön mindaz, amit elődeink összekovácsoltak. Minden tisztelet az övék, mert van ahová igazodni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kollégák!
Debrecenből küldöm szívbéli jókívánságaimat a munkátok sikeréért, hogy legyen elég kitartás és összetartás bennetek a könyvtárosközösség újbóli összefogásához, egymás segítéséhez. Hiszem,hogy menni fog! Hiszem, hogy megindul egy szép, közös munka!
Üdvözlettel:
Seressné Barta Ibolya

Névtelen írta...

Sok sikert kívánunk nektek a szakmai szerveződéshez - és remélem, hoyg hamarosan megint találkozhatunk valemelyik rendezvényünkön!

Üdvözlettel, Bondor Erika

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...