2008. június 28., szombat

Új dokumentációs és információs központok a láthatáron!

Június 23-28. között a csíkszeredai Apáczai Csere János pedagógusok házában három napos felkészítőt tartottak a Hargita megyei iskolaigazgatóknak és iskolai könyvtárosoknak, valamint azoknak, akik dokumentaristák szeretnének lenni az adott intézményen belül. Összesen tizenegy iskola küldöttei voltak jelen.
Az ünnepélyes megnyitó után rögtön kezdődött a közös munka (az elméleti részt, amennyiben lehetett gyakorlatba ültette az előadótanár).
A felkészítő lényege az előbbi években tartott felkészítők anyagának felelevenítése; új központok létrehozása érdekében. Nagy hangsúly volt fektetve az új dokumentációs és információs központok kialakítására vonatkozó előkészületek megszervezésére, valamint a dokumentarista tanár feladatainak bemutatására.
Június 25. egy nemrég felavatott dokumentarista központot csodálhattak meg a továbbképző résztvevői Gyergyóditróban. A ditrói Puskás Tivadar Iskolaközpont dokumentációs és információs központját az iskola manzárdján alakították ki. Az új központ megfelelt minden elvárásnak. A terem felosztása is kitűnően sikerült. Dokumentarista helyétől átlátható az összes terem. A teremben megtalálható a fogadótér, az információs sarok számítógépekkel felszerelve, az olvasósarok, az audiovizuális hely, a tanároknak és diákoknak csoportmunkára kialakított felületek, a folyóiratok helye, az új információknak szolgáló hirdetőtábla, a raktár stb. Az új dokumentációs és információs központ ötleteket adott a résztvevőknek, akik hasonló módon szeretnének iskolájukban egy központot létrehozni.
A továbbképző utolsó napján sokan a résztvevők terveikről-elképzeléseikről beszélgethettek. Megoszthatták egymással élményeiket, valamint bemutathatták a jövőre néző terveket.
A továbbképző a tanúsítványok ünnepélyes kiosztásával ért véget.

Borbé Levente
Márton Áron Gimnázium könyvtárosa
Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...