2023. október 26., csütörtök

Vendégek a Márton Áron Főgimnáziumban

2023. október 23-án a Petőfi Sándor Általános Iskola VII. B. diákjainak osztálya látogatott el a Márton Áron Főgimnáziumba. A diákok kísérője Borbély Hajnalka osztályfőnök és Dánél Hajnalka, az iskola könyvtárosa volt.



A látogatók betekintést kaptak a hajdani gimnáziumi könyvtárba és jelenlegi szerepébe, felidézve az olvasási szokásokat, a csíki és erdélyi könyv- és könyvtártörténetet, kiemelve a ferencesek tevékenységének fontosságát ebben a térségben. Ugyanakkor megnézhettek néhány régi értesítőt és könyvet, amelyeknek mostanra már felbecsülhetetlen értékük van.

A könyvtár bemutatását az iskola létrejötte és története követte egészen a gimnázium Csíkszeredába való költöztetéséig. A XX. századi iskolatörténet nagy részét Markó Ilona, az iskola igazgatója mesélte el az épület impozáns dísztermében. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra való tekintettel, beszéltem a gimnázium azon osztályáról és tanárairól, akiket meghurcolt az akkori titkosszolgálat.


Ezt követően a csapattal az iskolamúzeumba mentünk. A múzeumban fellelhetőek olyan, a régi bútorokban elhelyezett dokumentumok, amelyek a gimnázium megalakulásától léteztek. Noha e téren hiányosságok vannak és nincs minden eredeti állapotban, mégis egy átfogó képet mutat az elmúlt többszáz esztendő történetéről. A vendégek örömmel nézegették a nagy múltú gimnázium kincseit.



A látogatók utolsó utazása az épület folyosóin volt. Néhányuk betekintett egy-egy osztályba is. Bizony, egyes résztvevők testvérei, szülei, nagyszülei és dédszülei e gimnázium falai között járnak/jártak.

A vendégek csíkvármegye iskolai fellegvárának látogatásáról néhány fotót is készítettek emlékül .


Fényképezte: Borbé Levente, Borbély Hajnalka és Dánél Hajnalka


Borbé Levente

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...