2023. október 23., hétfő

HAROM-VÁRA túra

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium XII. C osztályos diákjaival és Borsodi László osztályfőnökükkel, a kíséretemben 2023. október 19-én ellátogattunk a zsögödi Harom-várához. A találkozó a borvizes csorgónál volt, amely mellett nem is olyan régen még állt az egykor vendégeket fogadó Zsögödfürdői szálloda. Amikor a teljes csapat megérkezett autóbusszal és kocsikkal, egy rövid ismertetőt tartottam számukra Zsögödfürdő történetéről. Az idő annyira nem sürgetett, mint a hideg, ezért hamarosan útnak indultunk a Harom-vára felé.

Elhagyva Zsögödfürdő központját, az erdei úton mentünk tovább, figyelve a turista jelzést. Menet közben szó esett a Csihányos védett területről, a zsögödi Kisvár mondájáról és az Ördöglik legendájáról is. Az erdőben már fellélegezhettünk, a hideg sem ért annyira. Időnként fel-felvillant a Csíki-medence is. A kilátás az Olt partja felé még nem volt kivehető. Teljesen ködbe burkolódzott a táj. Rejtek-patakát elhagyva hamarosan egy kapaszkodóhoz érkeztünk. A meredek hegy sem fogott ki rajtunk, pillanatok alatt a Harom-vára romjaihoz érkeztünk.


A növényzet teljesen beborította a falakat. Néhány részen kivillant a várból egy-egy összefüggő darab. Itt meséltem a vár múltjáról, a Harom-vára és a borvíz mesés történetéről. Visszafele nem láttunk medvét, de mókust többet is. Útközben megfigyeltük a fákat, a kidőlt gyökereket, a gombákat és az erdei jelzéseket is. A néha fel-felbukkanó panorámát is meg tudtuk csodálni, hiszen a köd már elpárolgott a határról. Leérve a zsögödfürdői borvízhez, véget ért a kalandos ZÖLD HETES túránk.



* * *

A túrán elhangzott történetek a helyi értékeknek a megismerését szolgálták. A mondák s legendák pedig visszahozták eleink mesélésének varázsát, amelyek most már gyöngyszemeknek számítanak nemcsak a helytörténetben, hanem a lejegyzett szavak birodalmában is. A történetek tanulságos mivolta pedig gondolkodásra sarkallja a hallgatókat, hiszen legtöbb esetben a közösség megvédése kerül a téma középpontjába, amely mellett érdemes kiállni.


A kirándulás anyagához tartozó linkek:

ZSÖGÖDFÜRDŐ TÖRTÉNETE: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/zsogodferedo.html

VASÚT ZSÖGÖDÖN KERESZTÜL: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/vasut-zsogodon-keresztul.html

A ZSÖGÖDFÜRDŐI SZÁLLODA TÖRTÉNÉNETE: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/zsogodfurdei-szalloda-tortenete.html

HAROM-VÁRA MONDÁJA: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/haromvar-meseje.html

A BORVÍZ MONDÁJA: https://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/hogy-is-lett-borviz.html

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...