2023. október 18., szerda

A Márton Áron Főgimnázium újságíróinak látogatása az iskolamúzeumban

Örömhír! A több éven át szünetelő suliújság a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban újra életre kelt. A szerkesztőség szeptember folyamán állt össze. A diák újságírók nyomban neki is láttak a munkának. Már ki is jött az első szám, MAGLAP néven.

A csapatot Csonta Noémi magyar nyelv és irodalom szakos tanár koordinálja. Az iskolaújság szerkesztői csapatának munkatársai a következők: Szentes Andrea, Kassay Hajnalka, Tóth Dóra, Veress Vanda és Csorba Adrienn a X. B.-ből, valamint László Kata a X. C. osztályból.

* * *

Október 11.-én a MAGLAP munkatársai Csonta Noémi tanárnővel meglátogatták az iskolamúzeumot, ahová jómagam kalauzoltam el őket. A gimnázium felújítása előtt létrehozott iskolamúzeum a földszinten kapott helyet. A felújítás utáni változtatások során újratervezés következett, így került fel a második emeletre. A nyári átrendezés során igyekeztem úgy módosítani az előző látványt, hogy megmaradjon annak esszenciája.

A múzeum magában rejti azokat a dokumentumokat, amelyek a gimnázium megalakulásától léteztek, noha nincs minden eredeti állapotban, mégis egy átfogó képet mutat az elmúlt többszáz esztendő történetéről. A falakon találhatóak a gimnázium nagy alakjainak rajzolt, festett és fotózott portréi, kiemelt helyen Márton Áron, a gimnáziumunk névadójának képeivel. Ugyanakkor néhány fotó a régi Csíkszeredáról, valamint régi tablók is ékesítik a falat. Az 1920-as esztendők diákjairól felnagyított portrék szinte megelevenednek előttünk. Továbbá látható néhány tárgy, szemléltetőeszköz, amelyeket a tanárok használtak. Egy szekrény a diákok kiváló eredményeinek zálogaként a különböző oktatási versenyeken szerzett kupáival van tele. A faltól-falig érő szekrényben látható a gimnázium régi értesítőiből néhány példány, tanári és könyvtárosi dokumentumok, régi újságok és szaklapok. Folytatásban ott tekinthetők meg a szocialista erkölcsre vonatkozó kiadványok, diplomák. Vannak még diákok tanszerei, tankönyvei, a gimnázium volt tanárainak és tanulóinak munkái, diákújságok, diafilmek, érmék, jelvények, CD, DVD és hangkazetták stb. Érdekesség lehet a látogatók számára a múlt rendszerbéli egyenruhák és Gábor Áron rézágyújának a hiteles másolata.

A régi bútorok, amelyekben helyet kaptak a felsorolt régiségek, önmagukért beszélnek. Azt meg kell nézni.

A bemutató után a diákok körbenézhettek, elidőzhettek a múzeum értékeinek fellegvárában” .

* * *

Ezt követően több osztály is bejelentkezett múzeumlátogatásra. 

 

AZ ELSŐ HÁROM OSZTÁLY

Elsőnek a IX. E. osztály tette tiszteletét osztályfőnökükkel, Kovács Zsuzsával (október 16).

****
Másodiknak a X. C. osztály látogatott el a múzeumba osztályfőnökükkel, Kovolozsváry Katalinnal (október 24).

Harmadiknak a XII. F. osztály látogatott el a múzeumba osztályfőnökükkel, Máthé Emőkével (november 10).

Borbé Levente

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...