2023. október 5., csütörtök

A ReMeK-e-hírlevél 2023/10. számából

"Megnyugodhatnak és hátradőlhetnek" a romániai magyar kulturális intézmények?

A két hónappal ezelőtt bejelentett költségcsökkentő törvénytervezet végleges változatát 2023. szeptember 26-án ismertette Marcel Ciolacu kormányfő, és vállalt felelősséget a román parlament előtt. (A 81 oldalas tervezet itt érhető el, román nyelven: https://media.szekelyhon.ro/files/deficitcsokkento-torvenyjavaslat.pdf)

Miként alakul a romániai magyar kulturális intézmények sorsa a költségvetéscsökkentő intézkedések életbelépése nyomán? A sajtóban számos nyilatkozat látott napvilágot a tervezettel kapcsolatosan. A Székelyhon újságírója, Kozán István véleménye szerint:

"Szinte minden állami alkalmazott megnyugodhat és hátradőlhet, ugyanakkor a kulturális intézményeket féltő óriásmolinókat is el lehet távolítani, a kormányfő ugyanis egy teljesen kilúgozott deficitcsökkentő tervet ismertetett a parlamenttel." "Mindez nagyszerű hír a romániai magyarság számára, hiszen a bemutatott tervezet nem csonkítja meg a magyar kulturális intézményeket."  (…)"A közintézményekre vonatkozó legfontosabb változás: az ismertetett tervezet már nem tartalmazza azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 7,5 százalékánál (vagy az utolsó tervezetben 2,5 százalékánál) többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra. A 29. cikkely rendelkezik a nagy port kavart összevonásokról is. Egyrészt eltolja az átszervezéseket 2024. júliusáig, másrészt megszab egy feltételt: csak akkor nem kell összevonást végrehajtani, ha legalább ötven elfoglalt állás van az adott alárendelt intézménynél. Itt azonban van egy nagyon lényeges pont: az önkormányzatok tanácsi határozattal dönthetnek arról, hogy az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeket nem vonják össze."

Forrás és teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/vilag/a-maganszektor-fizeti-meg-az-allami-bsporolastr

 

Pályázat 21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó tudományos művek kiadására

A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet Erdély közelmúltjával, jelenével és jövőbeni kihívásaival foglalkozó bölcsészet- és társadalomtudományi könyvek megjelentetésére. Olyan kéziratok beérkezését várják, amelyek a 21. századi erdélyi léthelyzettel összefüggő aktuális problémákat tárgyalnak: demográfiai, gazdasági, társadalmi perspektívák, regionalitás, lokalitás, digitalizáció, két- és többnyelvűség, mesterséges intelligencia és oktatás, liminalitás, marginalitás, válságok, átmenetek, köztesség, világpolitikai víziók stb. Pályázatot bárki benyújthat, aki a vázolt kérdésekkel tudományos szinten foglalkozik. A pályázók köre nem korlátozódik erdélyi szerzőkre. Leadási határidő: 2024. január 31.

Forrás és a kiírás teljes szövege itt: https://scientiakiado.ro/content/content_photos/Ki%C3%ADr%C3%A1s_Transylvania_XXI_2023-2024.pdf

 

Büszkeség és balítélet – a Litera kritikapályázata 2023-2024

Büszkeség és balítélet címmel idén is meghirdeti kétfordulós kritikapályázatát a Litera irodalmi portál. Ez alkalommal André Ferenc, Kácsor Zsolt, Rachel Cusk, Tóth Krisztina és Vida Gábor könyvéről várják az értő és érvelő kritikákat 2023. november 15-ig, körülbelül 5-8 ezer karakter terjedelemben. A pályaműveket a Litera irodalmi portál szerkesztősége bírálja el legkésőbb 2023 decemberében, és kiválasztja könyvenként a két legjobb írást, amelyeket hetente közölni fog. Ez után meghirdetik a pályázat második fordulóját, ahol újabb négy-öt könyvet kínálnak fel kritikára. A második forduló zárásaként kihirdetik a végeredményt.

Forrás és a felhívás teljes szövege itt: https://litera.hu/hirek/buszkeseg-es-balitelet-a-litera-kritikapalyazata-2023-2024.html

 

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorgyűlést szervez Marosvásárhelyen

2023. október 12-13. között Marosvásárhelyen szervezik meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését. A kétnapos találkozó célja a könyvtárosok szakmai fejlődésének elősegítése és a szakmai kapcsolatok erősítése. A szervezők várják a hazai magyar könyvtárosok jelentkezését minél több szakterületről, hogy érdemben lehessen beszélgetni a különböző problémákról. A vándorgyűlés tervezett témái és műhelybeszélgetései:

Qulto-problémák – közös és külön beszélgetések; Közkönyvtári problémák – workshop; Helytörténeti/régi könyves gyűjtemények – workshop; Romániai magyar könyvtáros adatbázis-tervek és konkrétumok – workshop. A szakmai találkozó helyszíne a városközpontban található Kultúrpalota Kisterme, a Megyei Könyvtár központi épülete és a Park-beli épületek, illetve a Teleki-Bolyai Könyvtár. A konferencia célja, hogy a résztvevők számára hasznos és értékes tapasztalatokat és ismereteket nyújtson, amelyeket a mindennapi munkájuk során hasznosíthatnak.

Forrás: Szőcs Endre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke – Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének Facebook-csoportja

 

"Határtalan együttműködés" – az OSZK főigazgatóját meghívta vándorgyűlésére az RMKE

Szőcs Endre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója 2023. szeptember 13-án osztotta meg a hírt Facebook-bejegyzésben arról, hogy informális keretek között fogadta az Országos Széchényi Könyvtár Székeludvar elyre érkező küldöttségét. A székelyudvarhelyi könyvtárban tett látogatásról az OSZK is beszámolt: "Az udvarhelyi könyvtár gyarapítási kerete az utóbbi időben többszörösére nőtt, jelentős apasztás után mintegy 132 ezer kötettel várja a látogatókat. A napi forgalom átlagosan 350 fő, akiket a könyvek mellett a közösséget más módon segítő szolgáltatásokkal is várnak az intézményben. Sószoba, planetárium, mozi, társasjátékszoba, látvány- és hangzóanyagrészleg, sőt még földrengés-szimulátor is található a könyvtárban. A vendégek az egykori udvarhelyi nyomda berendezését is meglátogatták."

(Részletes beszámoló és a látogatásról készült képek itt: https://www.facebook.com/photo/?fbid=725080819659827&set=pcb.725081606326415)

A nemzeti könyvtár főigazgatóját a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete meghívta októberi vándorgyűlésére, ahol a határtalan együttműködés lehetőségeit vitatják majd meg.

Forrás: Szőcs Endre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, via Facebook

Forrás: https://www.facebook.com/nemzetikonyvtar

 

 "Könyvtár, ami összeköt" – Kárpát-medencei fiatal könyvtárosok együttműködése

A "Könyvtár, ami összeköt" ösztöndíjprogram keretében 2023. szeptember 17. és 30. között öt határontúli és két magyarországi szakember tölthetett két hetet az Országgyűlési Könyvtárban. A program résztvevői közt a romániai magyar könyvtárosokat Geréb Katalin (Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár) képviselte. Az első hét eseményeiről az Országgyűlési Könyvár honlapján is beszámoltak: "A hétfői nap az Országházzal való első ismerkedések jegyében folyt: bemutatkoztak az Országgyűlési Könyvár és a Múzeum vezetői, valamint a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság egésze. A résztvevők megtekintették az Országházat, melynek keretében megcsodálhatták annak nevezetes termeit, illetve a koronázási jelvényeket. A délutáni program során az Országgyűlési Könyvtár történetéről hallottak, majd a Ghyczy Ignácz Kiállítótérben számos értékes muzeális dokumentumot láthattak a kollégák."

Forrás és teljes cikk itt: https://konyvtar.parlament.hu/web/orszaggyulesi-konyvtar

 

Kreatív írásműhely és irodalmi programok a sepsiszentgyörgyi pulzArt fesztiválon

2023. szeptember 14. és 17 között szervezték meg Sepsiszentgyörgyön a 9. pulzArt kortárs összművészeti fesztivált. Kreatív írásműhely, író-olvasó találkozó, könyvbemutató, valamint művészetek közti határterületek bejárása is része volt az idei, négy napon át tartó seregszemlének. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója az irodalmi programokat ismertetve kifejtette: "Mindegyik jól kapcsolódik a pulzArt idei koncepciójához. A szépirodalom valahol mindig a mikróból indul ki, saját magától, kérdés, hogy utána mennyire rugaszkodik el, marad az énnél vagy annyira elrugaszkodik, hogy szocio- vagy dokumentarista regény lesz belőle"

Forrás: https://maszol.ro/kultura/Egyszemelyes-vilagok-es-kozossegi-elmenyek-a-pulzArt-muveszfesztivalon

https://transtelex.ro/kultura/2023/09/12/120-ezer-lejjel-kevesebbet-szantak-kortars-muveszetekre-iden-de-a-sepsiszentgyorgyi-pulzart-bizonyitani-akar

Az irodalmi események részletesebb ismertetése alább, a Bod Péter Megyei Könyvtár híreinél olvasható.


Mesemaraton, papírszínház és bábelőadás a népmese napján

Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban 2023. szeptember 28-án egész nap a népmeséé volt a főszerep. A nap folyamán bárki felolvashatta kedvenc népmeséjét, de papírszínház formájában is hallgattak és néztek népmesét. A nap zárásaként délután négy órától a Fakalinka bábcsoport előadásán vehettek részt a gyerekek és szüleik, majd gitárzene-kísérettel, közös énekléssel ért véget a népmese ünnepe a könyvtárban.

Sajtóvisszhang: https://www.hargitanepe.ro/foszerepben-a-nepmese

Forrás: https://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1200/a-nepmese-napja-a-konyvtarban--2023-meseolvasas-papirszinhaz-es-babjatek


S. Király Béla és Garda Dezső könyvbemutatója

2023. szeptember 22-én könyvbemutatókkal egybekötött író-olvasó találkozóra került sor a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Ez alkalommal Garda Dezső történész, kutató, tanár, volt parlamenti képviselő, valamint S. Király Béla politológus, író ismertette frissen megjelent köteteit, egyúttal alapos betekintést nyújtva munkásságuk, életútjuk főbb állomásaiba. A találkozón a nyugat-európai és azon belül a franciaországi aktuálpolitikai kérdésekről, ideológiai trendekről, globalizmusról, a közbirtokosságok és a magánerdészetek létrehozásáról és az erdő-visszaszolgáltatás kálváriájáról, ellenszélben végzett parlamenti munkáról, székelységkutatásról, a magyar nyelvű közép- és felsőoktatás rendszerváltás utáni kezdeteiről, az RMDSZ-ről, területi autonómiáról, román–magyar viszonyról egyaránt szó esett.

Amint azt Szonda Szabolcs házigazdaként jelezte, két forrásértékű kiadvány bemutatójának ad otthont a könyvtár. „Mindkét könyvben több kapcsolódási pont mellett az is közös, hogy élményalapú szövegek adják a tartalmat, illetve külön említést érdemel, hogy alapos, részletes áttekintés után születtek, számos érdekes információt, részletet tárva az olvasó elé” – tette hozzá ízelítőként a házigazda. A közel kétórás bemutató során mindkét szerző alapos betekintést nyújtott nem csak az esemény apropóját adó kiadványok – Garda Dezső: Közbirtokosság és magyar nyelvű főiskola. Képviselői tevékenységem a romániai magyar sajtóban (1997–2000); Király Béla: Sárgamellényben. Esszék, interjúk – létrejöttének történetébe, azok hátterébe, de korábbi munkáikat, könyveiket is felmutatva igen széles témaskálát sikerült bejárniuk.

Forrás és fotók itt: https://kmkt.ro/s-kiraly-bela-es-garda-dezso-konyvbemutatoja

Forrás és teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/160787/forrasmunkak-es-korszaktukrok-garda-dezso-es-kiraly-bela-sepsiszentgyorgyon

 

Nyugdíjba vonult Róth András Lajos

Róth András Lajos könyvtáros, történész 1990 óta a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum keretében működő Tudományos Könyvtár könyvtárosaként dolgozott, 2018 óta dr. Kolumbán Zsuzsánnával együtt tevékenykedett a könyvtár munkatársaként. 2023 szeptemberében nyugdíjba vonult, és közösségi oldalán búcsúzott szeretett könyvtárától és kollégáitól:

"Munkahelyemen mindig jól éreztem magam, a néha felötlő nehézségek ellenére is. Azt csinál(hat)tam, amit szerettem is. Nem nyűg volt, hanem élvezet, szellemi gyarapodásomat is serkentő. Mégis úgy gondolom, hogy csak részben te(he)ttem eleget a rám szabott és az önként vállalt feladataimnak. Vannak elvégzett, de megkezdett és befejezetlenül maradt, meg nem valósult feladatok is jócskán. Sok embert ismertem meg ez alatt az idő alatt, és sok ember segítségét, támogatását élvezhettem munkám során egyénileg és intézményileg is, itthon és Magyarországon. Sokat tanulhattam, sok tapasztalatot szerezhettem tőlük. Ezúttal mindezeket, mindenkinek köszönöm. Hálás vagyok értük!" – írta Facebook-bejegyzésében.

Róth András Lajos (1953, Kézdivásárhely): könyvtáros, történész. A kézdivásárhelyi elméleti líceumban érettségizett (1972), a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem történelem-filozófia szakán szerzett diplomát (1978). Pályáját történelemtanárként kezdte a székelyudvarhelyi 2. sz. Ipari Szakközépiskolában (ma dr. Bányai János nevét viseli). 1990 óta vezette a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum keretében működő Tudományos Könyvtárat. Tudományos és ismeretterjesztő munkásságát a hely-, művelődés-, valamint az agrártörténet területén fejtette ki. Számos tudományos és ismeretterjesztő cikke, tanulmánya jelent meg erdélyi magyar folyóiratokban és szakmai kiadványokban. Köteteiben, írásaiban foglalkozott a könyv és könyvtár szerepével, szerzője többek közt a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárát bemutató kötetnek (Székelyudvarhely 1996). 2000-től társszerkesztője az Areopolisz. Történelmi és társadalomtudományi tanulmányok című könyvsorozatnak, valamint 2014-től a Haáz Rezső Múzeum kiadásában megjelenő, Lustra című folyóiratnak. 2000-ben az EMKE Monoki István-díjával ismerték el példaértékű szakmai munkásságát. Könyvtárosként ma is aktívan részt vesz a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai rendezvényein, az elmúlt évtizedek alatt számos művelődéstörténeti, könyvtárszakmai ismeretterjesztő előadást tartott, könyvtörténeti témájú kiállításokat hozott létre. Úttörő szerepet vállalt a romániai magyar könyvtári gyűjtemények értékes, ritka dokumentumainak digitalizálása területén. A Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának gyűjteményeiből általa digitalizált régi dokumentumok elérhetők a Magyar Elektronikus Könyvtárban (https://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/kereses_p.phtml?partner=PARTNER0043), valamint az Elektronikus Periodika Adatbázisban.

Forrás: https://www.hrmuzeum.ro/roth-andras-lajos-publikacioi

Forrás: https://kriterion.ro/glossary/roth-andras-lajos/

A hír szerkesztője: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Roth András Lajos a 2014-es Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Könyvtári Napokon.

Fuss neki! – idén is jó ügyért gyűjtenek a Bibliofil Alapítvány nagykövetei

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss neki! programja egy sporteseményre, futásra épülő adománygyűjtő program, amely az udvarhelyszéki civil szervezetek, kezdeményezési csoportok közösségi ügyeit karolja fel, és ezek megvalósulásához segít előteremteni a pénzalapot (https://udvarhely.fussneki.ro/). A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a Bibliofil Alapítvánnyal karöltve több éve bekapcsolódik az adománygyűjtésbe. Idén október 8-án kerül sor a Fuss neki! adománygyűjtő akcióra:

"A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár mellett működő Bibliofil Alapítvány M.E. alakulása óta fontosnak tartja a klasszikus könyvek mellett az elektronikus információhordozók gyűjtését és népszerűsítését is. Ily módon a filmkultúra és annak széleskörű terjesztése kiemelt szerepet tölt be. Már 1994-től közreműködött a filmklubok működésében, filmkölcsönzés és a közösségi filmnézés is szerepelt a tevékenységei között. A 2023-as esztendő újabb kihívást hozott. Igény formálódott egy "Mozikaraván" beindítására, amelynek a célja, hogy Székelyudvarhely város és a vonzáskörzetében levő települések közösségi mozi iránt megnövekedett igényét kiszolgálja." – írják a felhívásban. A projekt vezetője Szabó Károly, a székelyudvarhelyi könyvtár munkatársa. A projekt honlapján elérhető a nagykövetek profilja, azoké, akik vállalták, hogy a jó ügyért futnak: https://udvarhely.fussneki.ro/szervezetek/bibliofil-alapitvany-m-e/

Forrás: https://www.facebook.com/Biblioudv/posts/709207437911716

 

Mesés csődület mesefával és mézespogácsával a gyergyóditrói könyvtárban

Benedek Elek születésnapján, a magyar népmese napján minden évben több mint száz gyermek fordul meg a gyergyóditrói könyvtárban, így volt ez idén is. Mesefával, rejtvényekkel, kézműves tevékenységekkel, mézespogácsával és természetesen sok mesével várta a gyermekeket Köllő Enikő könyvtáros. A mesés csődület három napig tartott: az óvodásoktól a hetedik osztályosokig minden korosztálynak akadt elgondolkodtató mese, megfejteni való rejtvény és sok meglepetés.

Köllő Enikő Facebook-oldalán is beszámolt a program sikeréről: ‘Kicsik és nagyok lelkesen csatlakoztak az eseményhez. Mesét néztünk, olvastunk, tanulságait, üzenetét megbeszéltük. Kis őszi dalocskákkal még vidámabb hangulatot varázsoltunk. Mesefánk ágai rogyadoznak a rengeteg ráragasztott, kiszínezett levéltől. Ezekre kedvenc mesecímeket, mesehősöket írtak, rajzoltak a gyermekek. A nagyobbak feladatlapokon keresték a helyes választ, betűrengetegben a mesék címét. Nagy volt a lelkesedés! Útravalóként, mesehősökhöz illően, hamubasült pogácsának kinevezett mézespogácsát kapott minden résztvevő. Volt olyan kisiskolás, aki órák után bejött az édesapjával, hogy megmutassa neki, melyik levelet ragasztotta a mesefára. Sok apró, kedves történet tette széppé e napokat!‘

Forrás: https://www.hargitanepe.ro/meses-csodulet-mesefaval-es-mezespogacsava


Könyvtárak estéje Marosvásárhelyen

A Maros Megyei Könyvtár szervezésében 2023. szeptember 29-én 15 és 20 óra között került sor a Könyvtárak estéje nevű országos rendezvényre, a Román Közkönyvtárak Egyesületének kezdeményezésére, a marosvásárhelyi Városháza utca 2. szám alatti Park Szállóban. A programban népmesemondás és hétpróbás játék is szerepelt. A mesedélután 18 órakor kezdődött, Tekei Erika, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa mesét mondott, a játék során pedig a magyar népmesékből kaptak kérdéseket a részt vevő gyermekek.

Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/articles/hirek-rendezvenyek-261

 

Könyvbemutatók a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban

Dr. Rákossy Botond-József: Volt egyszer egy földosztás

2023. szeptember 14-én mutatta be dr. Rákossy Botond-József Volt egyszer egy földosztás. "Akié a föld, azé az ország" című kötetét a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. A szerzővel Bajna György nyugalmazott újságíró beszélgetett. A könyv a Hargita megyei hatóságok 32 éves felelőtlen munkájáról rántja le a leplet, és arra világít rá, hogy a népesség csökkenése, az elvándorlás is összefüggésben áll az egészségtelen birtokviszonyokkal.

Forrás: https://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar/posts/744761571029097

Író-olvasó találkozó S. Király Bélával

2023. szeptember 20-án a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban tartott író- olvasó találkozó vendége S. Király Béla politológus, publicista volt. Az erdélyi születésű szerző Sárgamellényben című kötete, magyarországi és erdélyi folyóiratokban és napilapokban közölt írások mellett, olyan recenziókat, esszéket, műfordításokat és interjúkat tartalmaz, amelyekből megérthetjük a mai európai valóság hátterét, feltárja az utat, az okokat, amelyek idáig vezettek. A kötet a Garda Dezső történésszel készült, autonómiáról szóló beszélgetést is tartalmazza.

Forrás: https://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar/posts/748652237306697


A 75 éves Ferencz Imrét köszöntötték a Székelyföld lapszámbemutatóján

Ferencz Imre költőt ünnepelték a Székelyföld kulturális folyóirat szeptemberi lapszámbemutatóján, hiszen a kászonaltízi költő, szobrász idén hetvenöt éves. Zsidó Ferenc főszerkesztő szerint Ferencz Imre olyan régóta közöl írásokat a Székelyföldben, hogy a folyóirat magáénak érzi a költőt, ezért vele ünnepelnek. A lapszámbemutatót a folyóirat szerkesztőségében tartották 2023. szeptember 11-én. A szeptemberi lapszámban többek között olvasható egy interjú, amelyben Zsidó Ferenc kérdezi Ferencz Imrét, de a költő a szépirodalmi rovatban is közöl, illetve alkotásairól Borsodi L. László kritikája is megtalálható. A bemutatóra sokan érkeztek, hogy köszöntsék a kászoni költőt, így szűkösnek bizonyult a folyóirat szerkesztőségének emeleti galériája, ahol a költő által készített fatörzsszobrokat is kiállították.

Forrás és teljes cikk itt: https://hargitanepe.ro/egy-lapszam-a-kaszoni-koltonek

 

Vándorkiállításon a Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapok illusztrációs kincse

A Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapok vonzáskörében kialakult alkotói műhely tagjai mutatkoznak be a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 6-án megnyílt kiállításon. A Koloratúra című tárlat keretében 31 képzőművész alkotásait tekinthette meg a közönség, olyan alkotókét, akik a jelzett gyermeklapok oldalain az elmúlt két évtizedben – 2000 és 2023 között – munkákat jelentettek meg.

A tárlat anyagát a tervek szerint vándorútra küldenék erdélyi települések könyvtáraiba, színházainak előtereibe, iskoláinak folyosóira – mondta el a Krónikának László Noémi költő, a gyermeklapok főszerkesztője. Úgy fogalmazott: ‘az egész mindig több, mint a rész, és ahogyan e két gyermeklap összehasonlíthatatlanul többnek mutatkozik a körülötte kialakult pedagógusi, szülői, olvasói közösség tükrében, ugyanúgy a lapok számára illusztrációkat készítő képzőművészek köre is jóval több, mint 31 egymás mellé állított, rajzos kezű, vidám tekintetű alkotó.’

Forrás és teljes cikk itt: https://kronikaonline.ro/kultura/vandorutra-keszul-kiallitas-formajaban-a-napsugar-es-szivarvany-gyermekirodalmi-lapok-illusztracios-kincse


Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...