2023. október 31., kedd

Olvass többet! határtalanul – magyarul elnevezésű nemzetközi szakmai konferencia 2023 - KOVÁSZNA


 
Kovászna városa 2023. október 28-án újra az olvasás fellegvárává változott. Az ötödik alkalommal megszervezett Olvass többet! Határtalanul – magyarul nemzetközi irodalmi szakmai konferenciának adott otthont. A konferenciát a debreceni Ady Endre Gimnázium, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum egyik közös Erasmus+ projektjeként hozták össze. 

    A rendezvényen részt vettek erdélyi, magyarországi és felvidéki pedagógusok, könyvtárosok, és más szakmabeliek, akik az olvasást a szívükön viselik.  Emmellett szép számmal jelen voltak kovásznai, debreceni adys és érsekújvári diákok, valamint kísérőtanáraik.

    A konferencia igen jól összeállított előadásai magával ragadóak voltak. A résztvevők az előadóknak az olvasással kapcsolatos személyes élményeiből, tapasztalataiból és praktikáiból nyerhettek betekintést.  A változatos emberközeli program  gyakorlatai számtalan ötletet kínáltak fel úgy a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak, mint könyvtárosoknak és más szakmabeli érintett kollégának egyaránt.  
 

        Nemcsak az olvasás megkedveltetésén és megszerettetésén volt a hangsúly, hanem magáról az olvasás univerzumának hatásairól. Azokról az életet segítő gondolatokról, amelyek egy jó műben rejlenek. Ebben a munkában nagy segítség lehet a szakmabeliek, és azon olvasott személyek tevékenysége, akik céltudatosan rá tudják vezetni az érdeklődőket, hogy miként válasszák ki számukra a könyvet. Ez függ egy kicsit a személyiségtől, de a műnek a minőségétől is, hogy miként hat az olvasóra. Egy csöppet olyan, mint egy missziós tevékenység, amellyel, ha egy kicsit is, de jobbá, s talán szebbé lehet tenni a világot.   

    A konferencia egyik éke volt a programban résztvevő diákok előadásai. A Kányádi Sándor költeményeiből válogatott sorok megbabonázták a közönséget. Az ismerősen csengő rímek és gondolatok történetek töredékeiből csiholódtak össze. Egy olyan érzést közvetítettek, amelyben a nehézségeken túl, a tájak és lelkek sokszínűségében, az összetartozás jegyében mégis eggyé tudunk válni. Hiszen a történeteket mi magunk írjuk. A kulcs az egymás megismeréséhez a valóban sokszínűségben rejlik, s ennek egyik elengedhetetlen segítője az olvasás.

    A konferencia egy kiállítással is büszkélkedhetett, amelyet szintén a programban résztvevő diákok alkottak Kányádi Sándor lélekindító költeményeinek szárnyán.


    A jövőre nézve ezt a konferenciát továbbra az olvasásban és tanításban lévő szakembernek ajánlom, hiszen az ötletbörze csodás eseményének helyszínévé változik Kovászna városa.

    Köszönet a rendezvény szervezőinek. Elsősorban Juhász Zsuzsának, Molnár Juliannának és Varga Emesének, valamint annak a lelkes csapatnak, akik besegítettek, hogy ez a konferencia újra létrejöjjön!
 

A konferencián résztvevő iskolai könyvtárosok (is) névsora:

Borbé Levente – Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda (előadó is)

Hatos Melinda - Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr (előadó is)

Kuna Ibolya – Nagy Imre Általános Iskola, Csíkszereda

 Kiss KárolyPlugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy

Lakatos TamásKulturális referens, Kászon

László EmeseCsutak Vilmos Pedagógusok Háza, Sepsiszentgyörgy

Varga Emese   Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna

 

A konferencia programja (a képre kattintva olvasható):

 
Fényképezte: Borbé Levente és Juhász Zsuzsa
Borbé Levente,
könyvtárpedagógus
  
   

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...