2008. október 17., péntek

Új dokumentációs és infármációs központ Hargita megyében



Dokumentációs és Információs központ létesült a Csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban. A megnyitóra október 15-én került sor. A Központ a volt olvasóteremből és a hozzákapcsolódó termekből volt kialakítva. A teljesen felújított termek több lehetőséget biztosítanak az iskolai oktatói-nevelői tevékenység lebonyolításában. Biztosított a régi állomány plusz a kormány tartalékalapjából leosztott pénzösszegből vásárolt könyvek és audiovizuális eszközök is. Mindehhez hozzájön a teljesen újonnan vásárolt számítógépek. Biztosítva van az internetes hozzáférés is. A megújult könyvtár sokkal több lehetőséget nyújt a változatos és érdekfeszítőbb órák megtervezésére és megvalósítására a pedagógusok és a diákok számára.
A megnyitó ünnepséget Fülöp Géza előadása tette színesebbé, aki bemutatta Hol keressem? Hogy keressem? című könyvét, amely az információs műveltség fontosságáról és gyakorlatba ültetéséről szólt.
Az ünnepséget Varga László a Gimnázium igazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az Új központ előnyeit. Szó volt a Központ kialakításáról is. A minisztérium által biztosított kezdeti 40 000 lejt a város önkormányzata 11 000 lejjel toldta meg, a többit pedig az iskola költségvetéséből teremtették elő.
Úgyis mondhatjuk megtörtént a „csoda”, hiszen ez az új típusú könyvtár otthonosabbá varázsolja és kellemesebbé teszi, és megteremti az információszerzés, dokumentálódás, főleg a tanulás gördülékenyebb lefolyását.
Természetesen szorgos és szervezett munka előzte meg az ünnepséget. Mindenki, akit felkértek a munkálatok elvégzésére és kivitelezésére lelkesen dolgozott. Eredményes munka gyümölcse.
Köszönet illeti mindazokat a személyeket, akik nemcsak önzetlen munkájukkal segítették, hanem erkölcsileg is támogatták az dokumentációs és információs központ létrejöttét.

A dokumentarista központ alkalmazottja Balázs-Bécsi Enikő, aki Borbé Levente könyvtárossal együttműködve már másnap megkezdte tevékenységét. Volt már óra tartva, már előjelentkeztek óratartásra más napokra is, a látogatók hosszú sora igazolja, hogy aktív élet fog zajlani.


Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjában elkészült dokumentarista központ méltóan ünnepli hónap végéig az iskolai könyvtárat, ahol minden hétköznap osztályok csapatai látogatja meg és fedezi fel, azaz „veszi birtokba” a megújult helyiséget.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...