2008. október 28., kedd

Újabb könyvtárosi rendezvény a Márton Áron Gimnáziumban

Az Iskolai Könyvtárak Hónapja keretén belül a Márton Áron Gimnáziumban újabb rendezvényre került sor.
Október 22-én délelőtt 9 órától a harmadik osztályosok megismerkedtek a tankönyvek világával, ez alkalommal meglátogatták a tankönyvraktárt is. Kísérőjük ezúttal is a tanító néni és a könyvtáros bácsi volt. A könyvtáros bácsi beszámolt a tankönyvezés dolgairól, felhívta a figyelmet, arra, hogy miért is szükséges huzamosabb ideig jó állapotban megőrizni ezeket a tanuláshoz nélkülözhetetlen könyveket.
A következő célállomás az Iskola teljesen felújított Dokumentációs és Információs központja volt. A könyvtárosok egy általános bemutatóval folytatták az ismertetést. Szó esett arról, hogy miként kell tájékozódni egy ilyen helyen (hogyan lehet ésszerűen keresni a kereső/dokumentálódó által kiválasztott témát), és miben segíthetnek ilyen esetben a könyvtárosok.
A rendezvény utolsó momentuma az olvasási verseny volt. Mindegyik harmadikos, egymást követve, Benedek Elek meséiből olvasott fel részleteket. Az olvasási verseny győzteseit ők maguk választották, helyesen, hiszen úgy a tanító néni mint a könyvtárosok ugyanazokra a gyerekekre szavaztak volna. Jutalomként, hogy mindenki kellőképpen állta a sarat, díjazás előtt a tanító néni Mátyás Királyról szóló meséket olvasott fel a gyerekeknek, szintén Benedek Elek mesegyűjteményéből. Nem véletlenül esett a választás Mátyás király meséire, hiszen az idén ünnepeljük Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját, s egyben a 2008-as esztendő a Reneszánsz Éve is.
Minden egyes gyerek kis ajándékba részesült. Az első három győztes Petőfi Sándor költeményiből kapott egy-egy kötetet.

A program szervezői:
András Éva harmadik osztály tanító nénije
Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...