2008. december 16., kedd

Diákok beiratkozási szokásai a Márton Áron Gimnázium könyvtárába

A beiratkozásnál az eltelt nyolc tanévet vettem figyelembe, hozzáadva ezt a tanévkezdetet is.
Az elmúlt nyolc tanesztendő beiratkozási szokásai továbbra is megegyeznek a mostanival.
A Márton Áron Gimnázium könyvtárába a Segítő Mária diákjai is beiratkozhatnak. Így valamelyest bővül a paletta, viszont ez a lényegen keveset változtat.


Az egyetlen 1-4-es osztályban, ami mostanra harmadik osztállyá nőtte ki magát, folyamatos beiratkozás tapasztalható. Itt inkább azok a tanulók iratkoztak be, akik szeretnek olvasni. Néhányan közülük nagyon szeretik az illusztrált könyveket is, ez színesebbé teszi számukra az olvasást.
Az 5-8-as osztályok helyzete eltérő képet mutat. Itt már az ajánlott olvasmányok végett többen beiratkoznak. Viszonylag eléggé lassú beiratkozási folyamat veszi kezdetét ötödik osztálytól a nyolcadikig. A tanulók többsége inkább akkor iratkozik be, amikor megszületnek a tanárok elvárásai vélük szemben. Van eset, mikor egyes tanárok bíztatására csoportosan érkeznek beiratkozni. A beiratkozottak száma még hatodik osztály végén sem teszi ki minden esetben az osztály felét. Az egyre növekvő követelmények véget nyolcadik osztályban már ritka, aki nem iratkozott be az iskola könyvtárába.
A líceumi diákok beiratkozási szokása teljesen más képet mutat, mint az 5-8 osztályé. Kilencedikben általában a humán osztályokban van nagyobb beiratkozási hullám. Rendszerint az elvárások is nagyobbak a tanárok részéről, főleg irodalomból. A reálosztályok már nem igyekeznek annyira. Átlagosan az osztályoknak kevesebb, mint fele iratkozik be kilencedik osztály végére.
Tizedik osztályban nagy pangás tapasztalható, kevés a beiratkozó. Kilencedik osztályban már többségük, aki fontosnak tartotta, beiratkozott. Néhány diák igényli a beiratkozást, főleg azok, akik versenyekre, szakdolgozatok írására, vagy más fontos, a tanórai anyaggal kapcsolatos tevékenységhez szükséges információt akarnak gyűjteni.
A tizenegyedik osztály teljesen visszahozza a beiratkozási kedvet, még az elején, annál is inkább, mert csak két esztendő választja el őket az érettségitől. Ilyenkor veszik ki a régi tankönyveket, amelyeket felhasználhatnak példatárként, szöveggyűjteményként és nagyon jól lehet pótló anyagként is tanulni belőlük. Tizenegyedik osztály végére a diákok nagy része beiratkozik.
Utolsó évesek már kevésbé iratkoznak be. Nagyon kevesen vannak, de még mindig akadnak néhányan. Van, aki csupán mókából teszi meg, van, aki hirtelen nem jut hozzá a kért információhoz, s a „könnyebb” utat választja, van, akit rávesznek a beiratkozásra stb.
*
A beiratkozáshoz hozzájárul az a tény is, hogy a diákoknak van-e otthon házi könyvtáruk, esetleg be vannak-e iratkozva abba a könyvtárba, amelyik helységben laknak.
A dolog teljesen átlátható, hiszen azok a diákok, akik nagyon távol esnek otthonuktól és bentlakásban laknak, tehát főleg a vidékiek, sokkal hamarabb beiratkoznak, mint a helybéliek, akiknek van idejük délután is kölcsönözni könyvet a Megyei könyvtárból. Őket az ingázó diákok követik a sorban, és végül maradnak a helybéliek.
Tehát, nagyon fontos, hogy a gyerekeknek milyen lehetőségük van a beiratkozásra.
Az sem elhanyagolható, hogy fokozatosan észreveszik, mennyire megkönnyíti tanulásukat, ha az iskolában lévő könyvtárat választják az információhoz jutás végett.



Borbé Levente, a Márton Áron Gimnázium könyvtárosa

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...