2009. május 10., vasárnap

Csillagászati nap a Márton Áron Gimnáziumban



Május 4-én már nagy készülődésnek lehettünk tanúi a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban. Halász Gyöngyi és Nagy Antal fizika tanár irányításával az említett nap folyamán az iskola diákjaiból és alkalmazottjaiból álló csoport berendezték a gimnázium fizika laborját a csillagászati napra, amely esemény együtt volt tartva a Természet Világa folyóirat 140 esztendős jubileumának ünneplésével. A Természet Világa folyóirat számaiból válogatott anyag nagy része a gimnázium könyvtárából származik, a többi Nagy Antal magángyűjteményéből volt válogatva. Jelentős segítséget nyújtottak a kiállítás elrendezésében Ferencz Kinga fizika laboráns és Borbé Levente könyvtáros. A diákok, pedig tanári irányítással több szemléltető eszközt készítettek erre az alkalomra.

A csillagászati nap tevékenysége már május 5-én hajnalban elkezdődött az égbolt megfigyelésével Nagy Antal tanár úr vezetésével. A gimnázium udvarán több mint 20 diák figyelte a Vénuszt és a Jupitert az égbolton.

Fizika laboratóriumban pedig megtekinthető volt a neves magyar csillagászok élete, felfedezései. A természet világa lapszámaiból szinte a kezdetektől napjainkig voltak kiállítva számok. A folyóiratok csoportosítva voltak kronológiai sorrendben, külön szerepeltek a különszámok és a csillagászati témájúak is, néhány közülük egy fontos csilagászati eseményről írt cikknél volt kinyitva.

Délutáni előadásokra számos érdekes csillagászati témát gyűjtöttek össze a diákok .
A tanulók közül beszédet tartottak: Rusu Andor Galilei munkásságáról, Lukács Andor Keplerről, Lukács István a magyar csillagászat nagjairól és azok tevékenységéről.
Továbbá Nagy Antal és Makó István meghívott a Sapientia-EMTE Műszaki és Társadalomtudományok karának dékánja tartották meg előadásukat a modern csillagászat néhány újonnan elért eredményeiről.

A napot az égbolt megfigyelésével zárták. A Holdat sikerült teljes egészében megvizsgálni, sajnos a felhős égbolt megakadályozta , hogy tisztán kivehetővé válljék az érdeklődők számára a Szaturnusz bolygó.

Köszönet jár minden diáknak akik részt vettek e nagy esemény megrendezésében, Balázs-Bécsi Enikő dokumentaristának készséges munkájáért a Természet Világa válogatásában, valamint Gyarmati Dénes informatikusnak a nap fontosabb pillanatainak fotóval való megörökítésében.

Borbé Levente a M.Á.G. könyvtárosa

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...