2009. május 4., hétfő

Mesélő Utcák


A Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén már több mint egy hete kiállítás nyílt Üdvözlet Csíkszeredából címmel. Április 23-29. között előre bejelentkezett csoportok érkeztek a kiállításra. Ezek a csoportok a csíkkörnyéki iskolákból jelentkeztek be, akik a képeslapkészítésből is kivehették részüket. Így vált színesebbé az egyszerű látogatás. A képeslapokat három kategóriába sorolva díjazták 29.-én pénteken.

Túl a díjazáson, igazi élménybe lehetett részük úgy a diákoknak, mint kísérőjüknek, és azoknak is, akik egyszerűen csak a kiállítást tekinthették meg. Itt találkozott a múlt a jelennel, a régi az újjal. Az egész egy kis séta volt, amelynek során minden látogatót egy rövid időutazásra invitált a jól elrendezett városi múltról szóló illusztrált világ. Némelyikek, akik ismerték a régi várost megelevenedett előttük mindaz, amelytől hajdanán Csíkszereda igazi polgári várossá vált. A régi, már csak képeken létező épületek szüntelenül meséltek magukról, és emlékeztettek azokra az időkre is, amikor a kommunizmus apokalipszise lesújtott rájuk.

A régi könyvekben, képeslapokban, fényképekben és más illusztrációkban bővelkedő tárlat a gyerekek által készített képeslapokkal lett teljes. Érdemes megtekinteni a tárlatot mindenkinek, aki a városba jár, de főleg a csíkiaknak, hiszen nemcsak nosztalgia az egész, hanem jól dokumentált ismeretfeltáró kiállítás. Mindezeken kívül egy élménynyújtó múltbéli világot kínál fel a látogatóknak.

Köszönet Kelemen Katalinnak, Vitos Máriának és minden egyes kollégának, akik igazi odaadással, nagy szorgalommal állították össze a kiállítás anyagát, és megkülönböztetett figyelemmel viseltettek a látogatók iránt.

Borbé Levente a Márton Áron Gimnázium könyvtárosa, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...