2009. október 20., kedd

Iskolai Könyvtári Világhónapi rendezvény a Márton Áron Gimnáziumban / 2009

2009. október 15-én az Iskolai Könyvtári Világhónap keretén belül a Márton Áron Gimnázium könyvtárában meseíró vetélkedőre került sor.
András Éva tanítónéni figyelembe vette nagy mesemondónk, Elek Apó születésének 150-ik évfordulóját. Ennek jegyében zajlott a vetélkedő, amelynek résztvevői ebben az esztendőben a negyedik osztályosok voltak.
A tanítónéni a könyvtárossal és a dokumentaristával együtt próbálták kiválasztani azt a történetet, amelyik a legjobban illik ehhez az alkalomhoz. A választás végül az Az égig érő fa című székely népmesére esett. Nem véletlenül, hiszen Elek Apó is székelyföldi volt, és az ittlévő diákok zöme is székely-magyar származású.
Éva tanítónéni felolvasta a kiválasztott mesét, melyet a diákok nagy része már ismert, azonban nagy érdeklődéssel hallgatták végig, az ezt követő feladat végett. A mese felolvasása után minden egyes résztvevő hasonló történést és motívumot kellett belefoglaljon fogalmazásába, vagyis egy olyan mesét kellett írjon, amelyben szerepel a király, akinek a lánya az égig érő fán van, szerepelnie kellett az égig érő fának, a másvilágnak, a táltos paripának és a sárkánynak. Az utóbbi kettő helyett lehetett választani más „segítő és gonosz” szereplőt (-ket).
A rövid meseírást felolvasás követte. Mindegyik újonnan szerkesztett meséről véleményt formálhattak a résztvevők. Ennek függvényében történt a kiértékelő is. A gyerekek igencsak megmozgatták fantáziájukat. Sok eredeti mese született.
Az első hat legjobb alkotás gazdája eredményes munkájáért könyvjutalomban részesült.

Kép: Az égig érő fa
Szervezők:
Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista
András Éva tanítónő
Fotó: B.L.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...