2010. február 16., kedd

Pepita Zakuszka

Több mint húsz kerek esztendő telt el az 1989-es rendszerváltás után. Az idő nem tudta elfeledtetni, sem megszépíteni a kommunizmus kelletlen lélekromboló időszakát. Aki benne volt tudja milyen életkörülmények között kellett tengődni nap, mint nap. Bizony voltak esetek, amikor a politikai megfélemlítés szinte a vegetálás szélére sodorta a gondolkodó embert. Mégis a kollektív együttérzés egy kis derűs jókedvű helyzetenyhítési viccelődéssel reményt adott minden rémisztő nehézségből és végül kiutat talált az újabb megoldások felé. A mai világból hiányzik a kollektív szellem, sajnos többet van mímelve, mint valóban létezne… Ezért érdemes ráfigyelni a kényszerhelyzetben megszületett múltbéli értékekre is.
Balás Éva regénye a rendszerváltás előtti élet érdekességeiről, azt is mondhatnánk uniformizálódott beidegződéseiről ír könyvében. A szótárregénynek titulált alkotás ábécé sorrendben szedett címszavak alatti gondolatok tartalmát rögzíti magában. Minden egyes címszó alatt párhuzamosan egy magyarázat és egy történés követi egymást. Olvasása közben furcsa érzéseket keltett bennem. Volt eset, amikor megmosolyogtam és volt, amikor hahotázásban törtem ki, ez utóbbi érzés inkább a magyarázatoknál lett úrrá rajtam. A fanyar élcelődést-humort teljesen helyénvalónak találtam, ez nélkül nehezen lehetett túl élni azt a korszakot, és igenis, hitelesség céljából hasonlóan kellett az olvasó elő tárni.
A magyarázatokat követő történések némelyike mélyen érintheti az olvasót. Esetenként az előidézett könnyed elhumorizált pillanatvilág könnyeket is csalhat az ember szemébe.
Balás Éva könyve nemcsak azoknak szól, akik többé vagy kevésbé átélték ezt a korszakot, hanem mindenkinek, akik bepillantást szeretnének nyerni a múltat élethűen idéző világba.

Ajánlom minden egyes könyvtárnak.

A könyv borítólapján Sipos Gábor grafikája látható.
Megjelent a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában.
Ára: 18 lej.

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...