2010. november 4., csütörtök

A Kemény János Elméleti Líceumban folytatódik az októberben meghírdetett egész tanévre szóló verseny

A maroshévízi (toplicai)  Kemény János Elméleti Líceumban folytatódik az októberben meghirdetett egész tanévre szóló verseny, melyet havonta frissítünk. Kollégámmal úgy vettük észre hogy az iskola  weboldalán közzétett játékok, fejtörők felkeltik a gyerekek figyelmét, egy szó mint szász beigazolódik az a tény hogy a virtuális világban otthoniasabbak, jobban kedvelik az ilyen jellegű kihívásokat! A könyvtári tevékenységeket, vetélkedőket sem vetik meg, de a "virtuális világban" azok is megjelennek néha kik a könyvtárban ritkábban! Íme a novemberi fejtörő hirdetője:

Novemberi fejtörő
            E hónapi fejtörőnk, az "ókori lelet" megnevezést viseli. Hogy miért? Pár szóban leírjuk nektek.
            A játékosan titkos, kacifántos, rejtett  szövegek között, az ókori szövegtöredékek emelkednek ki, ugyanis dédapáink egymást ugratták, szórakoztatták, de ugyanakkor napjainkban is felbukkan a legmenőbb rejtvénymagazinokban. A megfejtés mondhatni nem nehéz csak rá kell jönni a turpisságra!
  Ímea feladvány:
            NOSTER ACTA DE LABORO MATER REA VEREST ALA IRA
Ha megfejtetted és kedved tartja megbirkózhatsz a következővel is, amely átvezet bennünket az ókori leletből a kétnyelvű, két nyelven is érthető szövegig!( versenyen kívül):
HOW A LETTER  REALE VEL RETET THE TVEN FOR INTERZ SYKE?

Jó munkát a megfejtéshez!

                                                              Deme Károly-Zsolt
                                                               Szvinyuk Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...