2011. május 4., szerda

ReMek-e-hírlevél 2011/5 számából

Liszt Ferenc és az irodalom
A tollal.hu portál és a ClubNetCet Egyesület pályázatot hirdet Liszt Ferencről, az irodalommal és a nőkkel való kapcsolatáról szóló írások készítésére, Liszt Ferenc és az irodalom címmel. A pályázatra szerzőnként legfeljebb három, szabadon választott műfajú alkotást várnak. A pályázat célja egy irodalmi kötet és egy hangoskönyv megjelentetése Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Pályázati határidő: 2011. május 15. Bővebb információ: http://tollal.hu/mu/palyazat---liszt-ferenc-es-az-irodalom.
Forrás: http://kulturpont.hu/

Kárpát-medencei könyvtárosok találkoznak Csongrádon
2011. május 29-31. között kerül sor Csongrádon a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájára, amelyre Magyarországról, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából várnak résztvevőket. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részéről tizenöt személy vehet részt a szakmai rendezvényen. Az Informatikai Könyvtári Szövetség és a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ szervezésében tizedik alkalommal kerül sor a konferenciára, amelynek több programpontja is érinti a határon túli könyvtárakkal való kapcsolattartást: Dr. Horváth József igazgató a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a kisalföldi könyvtárosok határon túli kapcsolatairól beszél majd, különös tekintettel a szlovákiai könyvtárakra, Dr. Szabolicsné Orosz Hajnalka, a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatója Határon innen és túl - kulturális kapcsolatrendszerek a Baranya háromszögben címmel tart előadást, Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár igazgatója pedig bemutatja a Csongrád megyei könyvtárak határon túli kapcsolatait, azaz a Szabadka és Szeged között működő 'CSÁTH-er járat'-ot'. A rendezvény teljes programja a http://www.konyvtar.csongrad.hu/ címen olvasható.
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök; http://www.konyvtar.csongrad.hu/

 Irodalmi díj Bodor Ádámnak
A magyarországi Artisjus Irodalmi Alapítvány irodalmi nagydíját vehette át Bodor Ádám író Budapesten: a szerző Az utolsó szénégetők című novelláskötetével érdemelte ki az alapítvány kuratóriumának elismerését. - A tárca legyen tömör, plasztikus, titokzatos, mulatságos, elgondolkoztató, különös. Történet mindenképpen legyen benne, de ne hasonlítson senki másnak a történeteire. Villantson fel teljes világot - magyarázta a díjazottat méltató Spiró György, aki szerint Bodor Ádámnak 'feltűnően gyakran sikerül' megfelelnie írásaiban ezeknek a követelményeknek.
Az Artisjus Irodalmi Nagydíj célja, hogy jutalmazza az előző év kiemelkedő, különösen értékes alkotását. Emellett másik öt, ösztöndíj-jellegű díjat is kiosztanak évente, hogy a jeles művészeket ezáltal is ösztönözzék munkájuk folytatásában.
Az ösztöndíj-jellegű Artisjus Irodalmi Díjat Borbély Szilárd (A testhez című verseskötetéért), Győrffy Ákos (Havazás Amiens-ben című verseskötetéért) és Tverdota György (kétrészes Németh Andor-monográfiájáért) vehette át Rátóti Zoltántól, az alapítvány kurátorától.
Dr. Szinger András, az Artisjus Egyesület főigazgatója adta át a könnyűzenei díjakat (az év könnyűzeneszerzője: Szűcs Norbert, az év könnyűzenei szövegírója: Czutor Zoltán, az év könnyűzenei produkciója: Szörényi Levente Hattyúdal című búcsúkoncertje, könnyűzeneszerzői életműdíj: S. Nagy István, az év magyarnóta-szerzője: Vargáné Veinczi Irma („Cila mama”). Az Artisjus vezetősége a 80 éves Szokolay Sándor Télvégi tavaszváró című oratórikus látomásainak adta az év komolyzenei alkotása díjat.
Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/56728

Készülőben az RMKE-portál
A kolozsvári Vándorgyűlesen kiemelt helyet szánnak a szervezők egy lehetséges RMKE-portál kérdésének. Vitainditóul egy tesztverzió is elkészült, amelyet a http://bcucluj.ro/rmke/ címen lehet megtekinteni. Az oldal megálmodói és -alkotói, Kovács Eszter és Bodnár Róbert, a kolozsvári Egyetemi Könyvtár munkatársai arra törekedtek, hogy a portál interaktív és könnyen áttekinthető, illetve tagjai által szerkeszthető legyen, fenntartása pedig ne terhelje meg nagyon az egyesületet. Véleményeket, javaslatokat, feltöltendő anyagokat lehet küldeni a marketingbcu@yahoo.com címre.
Forrás: RMKE-levelezőlista

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...