2011. október 18., kedd

A Márton Áron Gimnázium könyvtárának visszaköltözése



A 2010-2011-es tanév befejezte előtt értesítettek a könyvtár visszaköltöztetéséről.
Az ideiglenes könyvtár, amelynek termei több rendezvény és tanóra helyszínei voltak, utolsó „perceit élte”. Kolléganőmmel, Balázs-Bécsi Enikővel újból terveket szőttünk.
A februári költözéshez képest, ez sokkal bonyolultabbnak bizonyult. Kissé késve, mert nem volt könnyű beszerezni a szállítóeszközöket, beindult a költözés, azokkal a bizonyos ládákkal és szekerekkel, amelyekkel viszont sokkal könnyebb volt szállítani, majd szétválogatni a dokumentumokat. A költöztetésben ezúttal az iskola munkásai  segítettek. A dokumentumok szállítása korántsem volt egyszerű folyamat, mivel az ideiglenes könyvtár és a régi könyvtárhelyiség közötti szakaszon javítások folytak. Hol az építész állványokat kellett várni, hogy arrább tegyék, hol pedig a padlócement öntés utáni megkötésére. Kölcsönösen egymást zavartuk a munkánkban, de más lehetőség nem kínálkozott.  Az idő alatt válogattuk a köteteket, ügyelve arra, hogy milyen sorrendben kerüljenek vissza. A válogatás nagyon fontos volt, mert a könyvtárraktárba új polcok kerültek, ezzel teljesen megváltoztatva annak arculatát.


Az új polcok új rendezést is követeltek, ezért kisebb-nagyobb megpróbáltatásokba ütköztünk.  Mivel ezúttal minden egyes dokumentum „szem elé” kellett, hogy kerüljön, hosszabb időt vett igénybe azok szelektálása, mint az ideiglenes könyvtár költöztetésekor, hiszen akkor a dokumentumok egyharmada nem került „rivaldafénybe”. Például az irodalomkönyveknél is inkább a gyakrabban használt példányok kerültek elől, míg a többi a helyszűke miatt e könyvek mögött lapult. Ezeket a köteteket mind elő kellett hozni, láthatóvá kellett tenni, és újból beépíteni az ábécés valamint a szakozásos sorrendbe.
A felújított könyvraktár szisztematikusan épült fel. A könyvek fokozatosan kerültek az új polcok gerincére, szépen betöltve azokat. Az akadályok közé tartozott a villanyhiány is, amely tervezési okok miatt le lett szerelve. 

A teljes állomány előhozatala augusztus hónap derekán ért véget. Tíz napos pihenő után újra kezdtük, szintén, mint azelőtt, reggel héttől este ötig-hatig, néha előfordult, hogy azon túl is. A könyvtárköltöztetés akadozott, az ideiglenes tankönyvraktár költözése végett is, amelyet az iskola munkásai végeztek el, és majd a későbbi rendbetétele ránk várt. Igyekeztünk rugalmassá tenni a raktárhelyiségben lepakolt dokumentumok felrakását a dokumentációs és információs központ polcaira. Mivel a dokumentációs és információs központ az idegen nyelvű órák helyszíne lett, csak szünetekben, és a tanórák lejárta után tudtunk dolgozni. 

Természetesen eközben nemcsak tankönyvekkel foglalkoztunk, de kiszolgáltuk a diákokat és tanárokat egyaránt.
A termek rendbetétele a címkézéssel fejeződött be. A címkék ugyanúgy segítenek eligazodni nekünk, mint azoknak a pedagógusoknak és diákoknak, akik saját maguk szeretnek búvárkodni a dokumentumok között. A régi könyvállomány is új helyet-teret kapott. Utoljára pedig visszakerült a falakra a gimnázium régi képeiből való válogatás, meg más, tartalmas, nemcsak díszítő jellegű kép és tárgy.
A dokumentumokat teljességgel kolléganőmmel ketten szedtük le, szelektáltuk, majd raktuk fel a polcokra.

Örömmel tölt el bennünket, hogy a hosszas és nehéz munka után minden a helyére került. A könyvtárraktár megújulásával a könyvtár, valamint a 2008-ban felújított dokumentációs és információs központ korszerű helyiségei kényelmes, kellemes és tartalmas búvárkodást, tanulást-elmélkedést biztosít az iskola tanárai, diákjai és más alkalmazottai számára. 

Borbé Levente
 

1 megjegyzés:

Forreiter Csilla írta...

Hatalmas munka, gratulálok!

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...