2011. október 6., csütörtök

ReMek-e-hírlevél 2011/10 számából

A népmesék szerepe a korai olvasásfejlesztésben - bibliográfia
A Magyar Népmese Napja alkalmából A népmesék szerepe a korai olvasásfejlesztésben című annotált irodalomjegyzéket ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely az alábbi internetes címen érhető el: http://olvasasbibliografia.ektf.hu/
A honlap szerkesztői: Tamásné Fekete Adrienn - főszerkesztő, az egri Eszterházy Károly Főiskola Központi Könyvtárának munkatársa , Deák Krisztina és Rabné Vajna Katalin - szerkesztők, az Eszterházy Károly Főiskola informatikus könyvtáros szakos hallgatói. A honlapon többek között népmesegyűjtemények, mesés oldalak, meseajánló oldalak, könyvajánló oldalak, mesebibliográfiák, adatbázisok összeállított jegyzékeiben keresgélhetünk, de találunk a mesélésről szóló könyvajánlókat vagy gyermekirodalmi szervezetek, intézmények honlapjainak jegyzékét is.
Mint a honlapon szerepel, olvasmányajánlásaikkal - a Magyar Olvasástársaság által hirdetett VII. Országos Népmese-Nap tematikájához kapcsolódva - azt a célt kívánják szolgálni, hogy a 0-6 éves korú kisgyermekek szülei és nevelői, a velük hivatásszerűen foglalkozók megtalálhassák az érdeklődésükhöz, illetve munkájukhoz kapcsolódó publikációkat.
Forrás: http://olvasasbibliografia.ektf.hu
Magyar Olvasástársaság Facebook-profilja: http://hu-hu.facebook.com/people/Magyar-Olvas%C3%A1st%C3%A1rsas%C3%A1g/100001669390000

Megtekinthetők az MKE 43. vándorgyűlésének előadásai
Idén szeptemberben került fel a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 43. vándorgyűlésének honlapjára az utolsó előadás videója is. A plenáris ülések, a szakmai előadások, a szekcióelőadások és a workshop videói mellett összegyűjtötték a neten fellelhető beszámolók linkjeit és a vándorgyűlésről készült videóbeszámolókat is. Az előadók által közzétételre engedélyezett előadások megtekinthetőek az alábbi oldalon: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/node/22
Forrás: Ambrus Attila József informatikus
IFLA-HUN levelezőlista, Haraszti Katalin moderátor

E-könyvírói pályázatot hirdet a Microsoft Magyarország
Első alkalommal hirdeti meg közös e-könyvírói pályázatát a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország. A műveket két kategóriában várják, a legjobbnak értékelt művek szerzői értékes könyvcsomaggal bővített e-könyvolvasókat, Microsoft-termékeket, notebook-ot és nem utolsó sorban kiadói szerződést nyerhetnek.
A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország két kategóriában várja 2012. január 15-ig a kéziratokat. Az írók egyrészt pályázhatnak szépirodalmi alkotásokkal, krimikkel és sci-fikkel, másrészt pedig az informatikát vagy valamely természettudományt bemutató ismeretterjesztő művekkel. Ez utóbbi kategóriába egy szakterület kiválasztott témájával vagy különféle tudományterületek konkrét összefüggéseivel foglalkozó, az átlagos műveltségű érdeklődő számára közérthetően megfogalmazott, a tudományosság kritériumainak megfelelő módon feldolgozott és összeállított írással lehet pályázni. A szakmai zsűri előnyben részesíti a tudományterületek aktuális kérdéseit, a legújabb ismereteket, tudáskört feldolgozó pályaműveket. További előnyt jelent az elbíráláskor, ha a mű alkalmazkodik az oktatásban történő felhasználás szempontjaihoz.
A három legjobbnak ítélt pályamű szerzője szépirodalmi kategóriában a Havon N526 e-könyv-olvasó készülék mellett több tízezer forint értékű Kossuth-könyvtárcsomagot, míg a legkiválóbb ismeretterjesztő írás alkotója egy Microsoft-programokkal felszerelt notebook-ot, a másik két dobogós pedig a szoftvervállalat egyéb termékeit kapja. A díjazott művek elektronikus forgalmazására a Kossuth Kiadó szerződést köt a szerzőkkel, de olyan pályaművek is eséllyel pályáznak erre, amelyek nem kerülnek be a három legjobb közé.
A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország e-könyv-írói pályázatára a szerzők eredeti, saját, korábban nem publikált írásokat adhatnak be. Minden pályázó tetszőleges számú pályaművet küldhet be. Az eredményt a 2012. áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon hirdetik ki, a díjakat is ekkor adják át.
A pályázatról további információ a http://multimediaplaza.com/palyazat weboldalon található.
Forrás: http://www.50plusz.net/

Népmese Napja a gyermekkönyvtárban - kisiskolások mondtak népmesét
Immár hatodik alkalommal ünnepelték meg a Magyar Népmese Napját a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban szeptember 30-án. Idén a csíkszeredai József Attila Általános Iskola másodikos kisiskolásait látta vendégül az intézmény gyermekkönyvtára, hogy közös mesemondással, mesehallgatással együtt ünnepeljenek és elevenítsék fel a népmesék világát. A kisiskolások egy-egy általuk választott népmesét mondtak el a rendezvényen, minden részt vevő gyermek emléklapot kapott, a legjobb mesemondók jutalomban részesültek.
Forrás: Kovács Erzsébet, Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár

Domokosi mesemondók nyomában
A csíkszentdomokosi könyvtár a helyi iskolával összefogva hirdette meg Mesélő falu című programját a helyi népi mesemondás hagyományainak felelevenítése szándékával. A községi könyvtár honlapján Sándor Edit könyvtáros által közzétett felhívásból idézünk:
„Tudta Ön, hogy a múlt század elején Csíkszentdomokoson híres népi mesemondók éltek, köztük olyanok is, akiket a Kárpát-medence legeredetibb mesélői között tart számon a néprajztudomány? Többjüknek jelentek meg meséi gyűjteményekben Magyarországon, tudósok írtak róluk, kutattak utánuk. A községi könyvtár az iskolával közösen szeretne ebben a munkában részt venni, a mesemondók ránk maradt meséit - mint kulturális örökségünk értékes, mára elfelejtett kincseit  gyermekek és felnőttek körében ismertetni.
Az elkövetkező télen ezért mesemondóink «nyomába eredünk», de csak összefogással sikerülhet eredményes gyűjtő- és népszerűsítő munkát végeznünk. Ehhez kérjük mindannyiuk - az idősebb generációk és a fiatalok - segítségét.”
2011. szeptember 23-án a könyvtárban szerveztek találkozót, ahová vártak mindenkit, aki a téma iránt érdeklődött, főként azokat a helyi lakosokat, akik netán rokonai, ismerősei, szomszédai, barátai voltak a helyi ismert mesemondóknak. A Mesélő falu az IREX Alapítvány által könyvtárak számára meghirdetett Közösségi részvétel című pályázat egyik nyertes programja.
Forrás: Sándor Edit, Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár
http://www.csikszentdomokosikonyvtar.eoldal.hu/cikkek/rendezvenyek/domokosi-mesemondok-nyomaban---felhivas.html

Átalakulóban a hazai olvasási és könyvvásárlási szokások
Csíkszeredai könyvesboltokban érdeklődtek a könyvvásárlási és olvasási szokásokról a Székelyhon portál munkatársai. Látszólag a könyvek iránti érdeklődés ugyan nem mérséklődött, viszont a vásárlóerő érezhetően csökkent - értékelik a jelenlegi helyzetet a csíkszeredai könyvkereskedők.
Ferencz Kornélia, a Corvina Könyvesház tulajdonosa úgy látja: „fogyóban van azoknak a vásárlóknak a száma, akik bejönnek a könyvesboltba és órákat töltenek el nézelődéssel, olvasgatással, helyettük azok a vásárlók vannak többen, akik idő hiányában pillanatok alatt szeretnék megkapni az óhajtott könyvet”. A mai világban sokkal nagyobb odafigyelést igényel az eladás, mint eddig, ebből a megfontolásból zárták be Csíkszeredában a Petőfi utcai és a sepsiszentgyörgyi könyvesboltjukat, és csak a két nagyobbat hagyták meg, az egyiket Székelyudvarhelyen, a másikat Csíkszeredában, a Kossuth utcában - magyarázta Ferencz (...).
„A könyv iránti igény megvan, de a vásárlóerő jelentős mértékben csökkent” - értékeli a jelenlegi helyzetet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó részéről Tőzsér József Gyula igazgató. Az utóbbi időszakban az ismeretterjesztő irodalom és a gyermekkönyvek iránt volt nagyobb a kereslet. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a hazai könyvtermés idén kissé megcsappant a hazai és a magyarországi támogatási rendszerek átalakítása miatt, a boltjainkban található magyarországi könyvek közül pedig az ismeretterjesztő munkákat és a gyermekeknek szóló kiadványokat keresik inkább.'
Hasonlóképpen látja a helyzetet Sarány István, a Pallas-Akadémia Kiadó főszerkesztő-helyettese is. „Igény van a könyvekre, viszont a kereslet megcsappant, a válság ide is begyűrűzött, lévén, hogy az emberek nem a kenyérről fognak először lemondani, hanem a kultúráról. Az olvasói és könyvvásárlási szokások is átalakulóban vannak, a fiatalabb generáció már az internetes vásárlást részesíti előnyben, viszont nagyon sokan látogatják a könyves rendezvényeket.”
A nemrég bezárt Petőfi utcai Corvina Kuckó könyvesbolt helyén idén augusztusban nyílt meg a Kele Könyv Vár. Tulajdonosa, Kelemen Kiss Rozália bizakodóan tekint a jövőbe a könyvkereskedést illetően, mert az a benyomása, hogy az emberek érdeklődnek és keresik a jó nyomdatermékeket. Azt is örömmel tapasztalja, hogy a könyvek közül a gyermekeknek szólók a legkeresettebbek.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/magazin/a-konyvek-iranti-szeretet-elteti-a-konyvesboltokat

Megtalálják az olvasókat a könyvek
Megszűnt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztáránál több éve működő fióktékája, ellenben az intézmény házhoz szállítási szolgálata továbbra is működni fog. Továbbá a könyvtár és a Caritas összefogása révén a városi kórházban mobil könyvtárszolgálat alakul a közeljövőben.
Több száz kötetet számláló fiókkönyvtár működött a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztáránál, a könyvtári szolgálat optimalizálása érdekében azonban ezt idén augusztusban felszámolták. A városi könyvtár nem tudott egy munkatársat nélkülözni, és az önsegélyző pénztárnál sem volt olyan személy, aki betölthette volna a könyvtárosi pozíciót, így felszámoltuk a tékát - mondta el Szabó Károly könyvtárigazgató a Székelyhon portál munkatársának.
A házhoz szállítási szolgálat továbbra is működik: nyugdíjasok, mozgássérültek kérésére az intézmény munkatársai kiszállítják a könyveket, a szolgáltatás eddig is létezett, viszont nem volt rá nagy igény. Új mobil könyvtári kirendeltséget tervez viszont az intézmény: a fióktéka a városi kórházban kapna helyet. A kezdeményezésben a Caritas munkatársai működnek közre, a fekvőbetegeknek ők kézbesítenék a könyveket.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/tarsadalom/hazhoz-es-agyhoz-szallit-a-konyvtar

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...