2012. szeptember 14., péntek

Iskolai könyvtárak nélkül is…


Az idén több iskolai könyvtárat felszámoltak megyénk területén. Az igazi ok ismeretlen, habár magyarázat arra, hogy miért nem kell működjék, az volt.
Lehet könyvtárosi mivoltomból ered, de kevésbé értem meg eme eseteket, hiszen az iskolai könyvtár maga az intézmény szíve (legalább is annak kellene lennie). Egyszerűen felfoghatatlan, hogyan is lehet mellőzni a könyvtárat, pláné, hogyha azelőtt megvolt. Vajon az ilyen iskoláknál mi lesz a következő lépés? Mit fognak felszámolni?  Egy könyvtárosi posztot visszakapni már igazi művészet. Miért kell megszüntetni azt, ami hasznos és jól működne, ha engednék? Azt hiszem ezek a kérdések egyben válaszok is.

            Dióhéjban ismertetem a könyvtárosi poszt eléréséhez elegendő kötetek és személyek létszámát:

  • 1 normához 600 diák vagy 700 diák és tanuló szükségeltetik 80000 kötettel. Fél-normánál ennek fele
  •  
  • vidéken, ahol a létszám nem éri el a 300-at, ott az iskola kettős szerepet is betölthet. Lehet iskolai és közkönyvtár egyben egy normával. Így a község lakói feliratkozhatnak a könyvtárba
  •  
  • líceumokban lehet egynormás könyvtáros függetlenül a könyvek és az olvasók számától

Ezt láttam fontosnak ismertetni, mert itt szoktak lenni a bajok. Az ehhez kapcsolódó törvényt meg lehet találni a www.edu.ro –n., pontosabban:

Borbé Levente


1 megjegyzés:

Kiss László írta...

Kinek kell a magyar kultúra? Nem kell más megsemmisítse a könyvtárainkat, ezt a dolgot elintézzük mi magunk.

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...