2012. szeptember 5., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2012 / 9 számából

 IFLA útmutató az e-források beszerzéséhez és kezeléséhez
Az IFLA gyarapítási és állományfejlesztési szekciója hasznos útmutatót jelentetett meg az elektronikus források állományfejlesztéséhez.
Az elsősorban az egyetemi és tudományos könyvtáraknak szóló dokumentum célja, hogy segítséget nyújtson az e-források világos és áttekinthető állományépítési politikájának, beszerzési és kezelési eljárásainak kialakításához. A 32 oldalas útmutató a jelenlegi legjobb gyakorlatok alapján ad szempontokat, ellenőrző listákat a döntésekhez.
Forrás és teljes írás itt: http://ki.oszk.hu/konyvtar/2012/08/ifla-utmutato-e-forrasokhoz/

 Olvasónapló-pályázat
A vakáció végéig még lehet jelentkezni a Marosvásárhelyi Rádió Olvasónapló-pályázatára, amely általános iskolásoknak és középiskolás diákoknak szól. Jelentkezni lehet legalább egy gépelt oldalas (2500 leütés) vagy ennek a terjedelemnek megfelelő, kézzel írt olvasmányélmény-beszámolóval. Hetente értékes, válogatott olvasnivalóval (ajándék könyvcsomaggal) jutalmazzák azokat a beküldőket, akik egy, tetszés szerint választott szépirodalmi (mese, próza, regény, vers) szövegről szubjektív, de érvekkel jól alátámasztott véleményszöveget írnak. Előnyt élveznek azok a beküldők, akik kortárs szerző műveivel foglalkoznak. A pályázatokat a zacc@marosvasarhelyiradio.ro címre várják vagy a Marosvásárhelyi Rádió postacímére (540445 Marosvásárhely,1918 December 1 sugárút 109).
Forrás: http://manna.ro/gumino/torodj-a-gyerekkel:-adj-a-kezebe-konyvet!-2012-07-31.html#.UBlBq1Db5IV.facebook

Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen
Hatodik alkalommal szervezte meg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a Nyitott könyvek éjszakáját. 2012. augusztus 2-án napközben zárva maradt az intézmény, csak 19 órakor nyitott ki, és hajnali négy óráig várta az érdeklődőket.
Az első programpont a rendezvénykínálatból Juhos-Kiss János, Budapesten élő erdélyi tanár, költő, szépíró és újságíró Hol vannak a Kárpátok? és Életre, halálra című könyveinek bemutatója volt, Dénes László szerkesztő, lapigazgató beszélgetett a szerzővel. Az említett köteteket a helyszínen féláron lehetett megvásárolni, az így befolyt összeggel az anyagiakban szűkölködő könyvtárat támogatták a könyvvásárlók.
A program a továbbiakban is változatos volt: megbocsájtás éjszakája, általános műveltségi kvízek, gyermekeknek szóló foglalkozások, könyv-építészet, filmvetítések és egyéb meglepetések is várták a látogatókat.
Az eseményekről a könyvtár Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/events/243869662400360/

Már idén fogadhatja a használókat a Kájoni János Megyei Könyvtár
Új, korszerű épületbe költözött a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. Az intézmény vezetője, Kopacz Katalin a Hargita Népe napilap munkatársának arról számolt be, hogy a tervezettnél jobban haladnak a beköltözéssel.
’2012. június 25-én kezdtük el a beköltözést, rengeteg külső segítséget kaptunk, a könyvtár dolgozóin kívül a Sapientia egyetem diákjai, valamint önkéntes pedagógusok is vállalták, hogy részt vesznek a könyvek polcra helyezésében és a leltározási munkában. A munkamenet felgyorsult tempójának köszönhető az is, hogy talán már októberben megnyithatjuk a könyvtárat.’ – tájékoztatta Kopacz Katalin könyvtárigazgató a Hargita Népét.
Az intézmény az új épületben szintenként más-más elkülönült funkciójú szolgáltatásokkal várja az olvasókat. A felhasználók érdeklődése a költözés ideje alatt is megmaradt, a vezetőség naponta szembesül azzal a ténnyel, hogy az olvasók nyomon követik az intézmény életében tapasztalható pozitív átalakulást.
’Jólesik, hogy sokan érdeklődnek és várják a megnyitás napját, éppen ezért minél hamarabb át szeretnénk adni az olvasóknak az új épületet’ – fogalmazott a könyvtárvezető.
Forrás és teljes cikk itt: Hargita Népe, 2012 augusztus 10.

Olvasás – fontos a családi minta
A felnőtteken múlik, hogy a gyerekek mennyire akarnak vagy tudnak olvasni. Ha a szülő is olvas, továbbá mindennap mesél a gyereknek, és az iskola se ront sokat a dolgon, akkor a gyerek megszereti a könyveket.
Vekerdy Tamás neves gyermekpszichológus szerint a meseolvasás mellett nagyon fontos e téren is a családi minta. Ha a szülők újságon és magazinon kívül könyveket is lapozgatnak, akkor a gyerek – 1–1,5 éves korára – szintén hasra fekszik és lapozgat, leporellóval, ahogy látta a szüleitől...
Azt kell elérnie az iskolának, hogy megszerettesse az olvasást, s ez által „élvező olvasóvá” váljon a gyerek, akinek nem probléma maga az olvasás technikája. Ne kelljen töprengenie, hogy milyen betűt lát (még ha jó megfejtést ad is). Aki tud olvasni, az nem tudja, hogy milyen betűt olvasott el...

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...