2012. október 29., hétfő

Iskolai Könyvtári Világhónap 2012 a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban

Emlékezés Imets Fülöp Jákóra

            Az Iskolai Könyvtári Világhónap mottója az idén „Kulcs a múlthoz, jelenhez és a jövőhöz”. E mottóból kiindulván lett a téma Imets Fülöp Jákó egykori gimnáziumi igazgató munkásságának bemutatása. E nagyszerű szervezőkészséggel megáldott polihisztor szerkesztette 1871-től 1891-ig a hajdani Római Katolikus Gimnázium első értesítvényeit, a mai évkönyv elődjét. 1877-ben létrehozta az iskolai kölcsönkönyvtárat. Korszerűsítette az iskolát, kidolgozta annak fegyelmi és rendszabályzatát. Továbbá tevékenykedett mint író, műfordító és történész. Már életében több művét kiadták.

            Születésének 175. (november 12.), és halálának 100. (október 21.) évfordulójára a könyvtárban előadássorozatot tartottunk diákoknak, volt diákoknak és tanároknak, valamint vendégeinknek a gimnázium múltjáról, kiemelvén Imets Fülöp Jákó példaértékű tevékenységét.

            A következő felvétel a gimnáziumunk felújításáról szól, de a végén a könyvtár is fókuszba kerül:
 
            Mindezt egy interaktív kiállítással toldottuk meg, ahol lehetett olvasni Imets Fülöp Jákó munkásságáról, az érdeklődőknek meséltünk az akkori gimnáziumi évekről, összekötve a jelen helyzettel-könyvtárképpel és a jövőbe ívelő lehetőségekkel, melynek alapköve maga az említett paptanár példás élete.

Az Imets Fülöp Jákóról készült festmény az Iskolamúzeum ékessége.

Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

 


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...