2013. február 4., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2013/2. számából

Mobil változatban is elérhető az OSZK honlapja
2013. január 7-től elérhető az OSZK honlapjának kisebb kijelzős eszközökre optimalizált változata, így mostantól mobiltelefonokon és táblagépeken gyorsabban és kényelmesebben böngészhetők az oldalak. A mobilbarát honlap a normál változattal azonos www.oszk.hu címen érhető el, készüléktípushoz igazodva automatikusan a megfelelő felület jelenik meg, de az oldal közvetlenül elérhető az m.oszk.hu címen is.

Felhívás művészkönyv készítésére és kiállításon való részvételre
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum pályázatot hirdet, Művészet a lapok között című kiállításához kapcsolódóan. A pályázatra elsősorban romániai/erdélyi művészek alkotásait várják a művészkönyv műfajában. A pályaművek lehetnek már meglévő könyvekből kialakított könyvtárgyak, könyvinstallációk, szobrok vagy teljesen újonnan létrehozott művészkönyvek, esetleg számítógépes programmal megalkotott virtuális művek is. A technika és az anyaghasználat nem kötött! A művek mérete az egészen kis daraboktól a nagyobb, akár több méteres, külső vagy belső térben kiállítható alkotásokig terjedhet. A pályázatok benyújtási határideje: 2013. március 15. A pályázat benyújtásának módja: különböző szögekből készített illusztrációk a pályaműről; a mű paramétereinek megadása: cím, keletkezés éve, technika, méret; a mű koncepciójának, filozófiai hátterének rövid összefoglalása; vázlatszerű szakmai önéletrajz.
A pályamunkákat e-mail-en a következő címekre várják a szervezők: info@hrmuzeum.ro, artbookproject2013@gmail.com

Pályázati felhívás interaktív könyv szerkesztésére
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete pályázatot hirdet interaktív tankönyvi fejezet szerkesztésére, Ilyen tankönyvet szeretnék címmel. Pályázhatnak: 1. Középiskolás diákok (egyénileg vagy csoportban); 2. Egyetemi hallgatók (egyénileg vagy csoportban). A pályázat témája: Középiskolások: Bármely tudásterületről, tantárgyból választott téma tankönyvi feldolgozása; a téma kötődhet egyetlen tantárgyhoz is, de több tantárgy integrációjára is épülhet.


A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Magyar Kultúra Napja: a Pallas-Akadémia ünnepi könyvbemutatója
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadót látta vendégül a Kájoni János Megyei Könyvtár 2013. január 18-án, pénteken délután. A könyvtár előadótermében népes közönség - mintegy hetven érdeklődő - jelenlétében mutatták be Kozma Mária Régiségek Gyergyóból, Ferencz Imre Madárkirakat, illetve Kristó Tibor Kárász Karcsi, a csalihal című, főként gyerekeknek szóló köteteit.
Az évfordulóját ünneplő kiadó munkatársait a könyvtár születésnapi meglepetéssel várta, a kiadványaikat bemutató könyvkiállítással. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a kiadót és a szerzőket, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke székely termékekből álló ajándékcsomagot adott át a kiadónak, és sok sikert kívánt további munkájukhoz. Tőzsér József, a Pallas-Akadémia igazgatója elmondta, hogy könyvbemutatók sorával ünneplik a 20. évfordulót, és ez alkalommal kiadványaikból adományoznak székelyföldi könyvtáraknak. 165 felajánlott könyvcím közül válogathattak a könyvtárak, elsőként a Kájoni János Megyei Könyvtár vehette át a kiadó 50 különböző könyvét tartalmazó ajándékcsomagot az ünnepi könyvbemutatón.
A találkozón Sarány István szerkesztő mutatta be a jelenlévő három szerzőt és köteteiket, majd beszélgetett a szerzőkkel, többek között arról, hogy szerintük milyen a jó gyermekirodalom. Ezt követően a szerzők felolvastak a kötetekből, jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó egy csésze tea mellett.
Új vonalkódos könyvkölcsönzés
2013. január végéig még díjmentesen lehet visszavinni a Kájoni János Megyei Könyvtárba az intézmény költözése előtt kikölcsönzött köteteket, ezt követően azonban késedelmi díjat fizetnek azok, akik elfelejtették idejében megtenni ezt.
Kopacz Katalin könyvtárigazgató arról számolt be a Hargita Népe napilap újságrójának, hogy az új székhely decemberi megnyitása óta átlag 145 személy keresi fel naponta az intézményt, a megnyitó ünnepség rendezvényein pedig félezernél is több érdeklődő vett részt.
Az intézményvezető elmondta, hogy fokozatosan rátérnek a vonalkódos kölcsönzésre, ennek érdekében új, vonalkóddal ellátott olvasójegyet vezetnek be, illetve minden könyvtárhasználónak fokozatosan kicserélik az olvasójegyét. A teljes könyvállomány vonalkóddal való ellátása már hosszabb folyamat lesz, ebben segítenek majd a Sapientia egyetem diákjai is, akik a könyvtárban  gyakorlatoznak.
Forrás: Hargita Népe, 2013. január 25.
Rendszeres gyermekkönyvtári foglalkozások – az olvasáskultúráért
Hetente két délelőtt, kedden és pénteken foglalkozásokkal várják az óvodai és iskolai csoportokat a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárában, az egész tanév ideje alatt. Kalandok a könyvtárban címmel minden csütörtökön könyvtárismereti foglalkozást szerveznek, ahol játékos  vetélkedők, könyves feladatok, közös könyvajánlók készítése révén barátkozhatnak a gyerekek a könyvtár és a könyvek világával. A Mesék, történetek címet viselő foglalkozásokon - minden kedden délelőtt - a gyerekek felolvashatnak vagy részleteket mutathatnak be kedvenc könyveikből, közösen írhatnak mesét, meghallgathatják egymás történeteit. Az olvasott mesék, történetek kapcsán játékos feladatokat oldhatnak meg, vagy megjelenítik rajzban a hallottakat. A foglalkozások lényege a közös olvasmányélmény és a közös alkotás örömének megtapasztalása. A tematikát és a „forgatókönyvet” mindig a jelentkező csoportok életkora szerint állítják össze a könyvtárosok. A különböző korosztályok számára szervezett változatos foglalkozások célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb életkortól olvasóvá, könyvtárlátogatóvá váljanak.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Rendőrségi vizsgálat a Wass-megemlékezés miatt
A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Rákóczi Szövetség és az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány szervezésében 2013. január 8-án tartottak Wass Albert-emlékestet a művelődési ház Karancsi Sándor Termében. Az eseményt követő napokban több személyt is megkerestek rendőrök. A Wass Albert születésének 105. évfordulójára szervezett gyergyószentmiklósi megemlékezést követően rendőrök tettek fel kérdéseket a rendezvényszervezőknek.

Felkerültek a netre a Tízparancsolat és a Teremtés könyvének részletei
Eddig a világon csak öt ember érhetett hozzájuk, mostantól viszont bárki közelről megvizsgálhatja, az interneten kiváló minőségben megtekintheti többek között a Tízparancsolatot és a Teremtés könyvének részleteit tartalmazó Holt-tengeri tekercseket, amelyek között ott vannak a világ legrégebbi ismert bibliai kéziratai is.

Nemzetközi Könyvajándék Nap - február 14.
A Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day) egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.
A Nemzetközi Könyvajándék Napon, február 14-én azt szeretnék elérni, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet. Arra kérjük Önt, hogy ezen a napon:
- ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek
- vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.)
- vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.co

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...