2013. május 3., péntek

ReMeK-e-hírlevél 2013/5. számából

Elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár
A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak. A kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., amelyeket – hasonlóan az európai Europeana működéséhez – Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében), hiszen a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb.
Teljes cikk itt: http://itcafe.hu/hir/dpla_usa_digitalis_konyvtar.html

Harmadik alkalommal hirdetik meg a „Könyvtár ami összeköt” pályázatot
Kövér László, az Országgyűlés elnöke harmadik alkalommal hirdeti meg a "Könyvtár, ami összeköt" című pályázatot. A pályázat célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködésének támogatása. A pályázat beküldési határideje: 2013. május 7., kedd (postára adás és e-mail dátuma). Pályázati kiírás itt: http://ki.oszk.hu/sites/ki.oszk.hu/files/dokumentumok/konyvtaramiosszekot_palyazati%20felhivas_2013.pdf

A Verbum kiadó újdonságait mutatták ba a könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermét ismét megtöltötte a közönség 2013. április 9-én délután, mintegy kilencvenen vettek részt a kettős könyvbemutatón, amelyen a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában megjelent könyvújdonságokat mutatták be. Elekes András publicista ismertette Bács Béla János Magammal viszlek című könyvét. A csíkszeredai szerző újabb verseit és rövidprózáit tartalmazza a kötet, fotói kíséretében.
Bodó Márta, a Vasárnap című hetilap és a Keresztény Szó folyóirat szerkesztője a Verbum kiadó szerepéről, tevékenységéről, céljairól beszélt, majd az általa szerkesztett kötetet, a Jóbarát antológiáját mutatta be röviden. A két világháború között (1925–1940) kiadott Jóbarát a kolozsvári piarista gimnázium tanárai és diákjai által megjelentetett katolikus ifjúsági folyóirat volt, amelyben helyet kaptak az erkölcsi nevelés és a szépirodalmi művek népszerűsítése mellett az akkori ifjúságot érdeklő témák. Az ifjúsági lapban többek közt Dsida Jenő, Reményik Sándor, Áprily Lajos, Sík Sándor és Mécs László írásai is megjelentek. Bodó Márta bő válogatást közölt a lapban megjelent írásokból, kísérő tanulmányában elemezte a folyóirat szerepét az erdélyi magyar sajtó-és művelődéstörténetben.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/a-verbum-kiado-konyveinek-bemutatasa.html
http://www.szekelyhon.ro/news/news/39008/a-verbum-konyvkiado-ujdonsagai.html

 Gyarapítani kívánja Isten asztaltársaságát
Sebestyén Péter lelkész Isten asztaltársasága című könyvét mutatták be 2013. április 23-án 18 órától Csíkszeredában, a Sapientia EMTE könyvtárában.
A Marosvásárhelyi Rádió egyházi műsoraiból is ismert, szépvízi származású lelkésszel már találkozhattak a csíki olvasók, tavaly az esszéket és bibliai gondolatokat tartalmazó, Gördeszkán a mennyországba és Kincs mélyre ásva című köteteit mutatták be a csíkszeredai egyetemen.
A legújabb könyvének fülszövegét és előszavát író Balog László könyvtáros szerint a szerző által biblikus gondolatoknak nevezett írások „feszes ívűek, sodró erejűek, frissek, éppen olyanok, amilyenekre a hit évében szomjazunk”. Reményét fejezte ki, hogy ebben a szekularizált világban ezen írások hatására „Isten asztaltársasága gyarapodni fog”. Ötvenkét írást tartalmaz a kötet, amelyek – ahogy a lelkész szerzőtől már megszokhattuk – az egyházi naptár jeles eseményeihez kötődnek. A Verbum kiadó kötetét a helyszínen megvásárolhatták az érdeklődők.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/gyarapitani-kivanja-isten-asztaltarsasagat 

Balás András könyvbemutatója a gyergyószentmiklósi könyvtárban
Kolozsvár és Marosvásárhely után Gyergyószentmiklóson mutatták be Balás András (Andrew), Amerikában élő székely–magyar származású egyetemi tanár, dékán Tudomány és helytállás című könyvét. A baróti Tortoma Kiadó gondozásában megjelent könyvben a szerző a tanulás örömét, a tudomány szeretetét, a felsőoktatáshoz való jogot és a kisebbségi sors becsületét népszerűsíti.
„Mindig nagy büszkeséggel tekintünk azokra a személyiségekre, akik mögött csillogó és értékes életpálya van, akikre fel sem figyelnénk, ha nem jönnének a nyugati jelzések, milyen rendkívüli emberek származnak a közösségünkből“ – hangoztatta Csergő Tibor történész a szerzőt és könyvét méltató beszédében a 2013. április 10-i könyvbemutatón, a gyergyószentmiklósi könyvtárban.
A több fejezetre tagolt könyv egyébként tartalmazza a történelem sodrásába került Balás család életének fontosabb eseményeit, személyiségeit, egyúttal rámutatva a székelység, illetve a kisebbségben élő nemzetek egyetlen érvényesülési lehetőségére is. „A tudomány az egyetlen biztos pont az életben, amire bárhol szükség van, amivel bárhol lehet érvényesülni“ – mutatott rá Balás András is rövid beszédében.
Teljes írás itt: http://www.ujkelet.ro/nyilvnossg/tudomany-es-helytallas-balas-andras-koenyvbemutatoja-a-tudomany-az-egyetlen-ut-az-ervenyesuelesre.html

Tres Courts Nemzetközi Nagyonrövid Filmek Fesztiválja Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely Tavasza rendezvénysorozat keretében első alkalommal, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár életében ötödik alkalommal, a világon 15. alkalommal került megrendezésre a Tres Courts Nemzetközi Nagyonrövid Filmek Fesztiválja a következők szerint:
Április 30-án este 9 órától beharangozó és ízelítő vetítés a Retro Steak House udvarán;
Május 1-jén 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzetközi válogatás 1-es program és Paroles de femmes;
Május 2-án 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzetközi válogatás 2. és Familiale;
Május 2-án 21 órától a Bethlen negyedi parkban szabadtéri vetítés: Nemzetközi válogatás 1–2.;
Május 3-án 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzeti válogatás;
Május 3-án 19 óra a Kalapos Kávézóban Nemzetközi válogatás 1–2.
Forrás: https://www.facebook.com/events/518562831513123/?notif_t=plan_user_invited

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2013. május 26-27-én rendezi meg Csongrádon, a Csemegi Károly Könyvtárban a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját. A rendezvény részletes programja itt olvasható: http://www.konyvtar.csongrad.hu/web/guest/konferencia-programja

 Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
Több mint nyolc év szünet után 2013 tavaszán újból lehetőség nyílik a magyar könyvtárosok szakmai világtalálkozójának összehívására. Erre eddig összesen hat alkalommal, 1980-ban, 1985-ben, 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben került sor. 2013. május 28–29. között Budapesten az Országos Széchényi Könyvtár, a Könyvtári Intézet, az Országgyűlési Könyvtár szervezésében sorra kerülő VII. Világtalálkozó célja: felelős szakmai műhelyként tekintse át az együttműködés kulcsterületeit és eddigi tapasztalatait, ezekre építve dolgozzon ki és fogadjon el a 2014–2020 időszakra egy olyan szakmai koncepciót, amely kijelöli a további együttműködés vállalható tartalmát, szintjeit, kereteit és formáit, egységbe foglalva a Kárpát-medencei és a nyugati szórvány lehetőségeit a közös szellemi örökség megőrzése és szétsugárzása érdekében.
Forrás: http://ki.oszk.hu/content/magyar-k-nyvt-rosok-vii-vil-gtal-lkoz-ja

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...