2013. április 29., hétfő

A diákok olvasásának fejlesztése az iskolai könyvtárban IV

2013. április huszonhatodikán, pénteken a Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szervezésében megtartották a negyedik (záró) regionális iskolai könyvtárosi találkozót A diákok olvasásának fejlesztése az iskolai könyvtárban címmel, amelynek első összejövetele Sepsiszentgyörgyön, a második Ónfalván (Oneşti) és a harmadik Brassóban volt.

 

            A Hargita megyei szervezésben részt vett a Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Szövetsége. Kiemelkedő munkát végzett: Márdirosz Ajka a Hargita megyei pedagógusok házának könyvtárosa. A szervezésben részt vettek: Drăghici Moraru Dorina román-könyvtár szakos tanfelügyelő, Roman Ioan az iskolai könyvtárosok Hargita megyei fiókjának elnöke, Crăciun Mariana iskolai könyvtáros a baláni Liviu Rebreanu Iskolaközponttól, Egyed Daniela az iskolai könyvtárosok Hargita megyei fiókjának elnökhelyettese, Borbé Levente a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumtól. Továbbá köszönet illeti mindazokat a könyvtárosokat, akik részt vettek eme találkozó szervezésének gördülékeny lebonyolításában.

 

Az Apáczai Csere János Hargita Megyei Pedagógusok házában megtartott rendezvény programja:

 

930-1000– Vendégek fogadása

1000-1030– Ünnepélyes megnyitó

1030-1300 – Előadások

1300-1330 – Megbeszélések, rendezvény bezárása

1330-1415– Ebéd

1430– Látogatás a megújult csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

 

Bemutatott programok:

 

1. „Igazi barátom a varázslattal bíró szó” Mihăilă Anca Luiza - Brassóból, a szecselevárosi 5-ös számú Általános Iskolától

2. „A könyvtár nem más, mint a csodák világa”Hatos Melinda - Hargita megyéből, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumból

3. A Mikes Kelemen Gimnázium extrakurrikuláris tevékenységeKiss László - Kovászna megyéből, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból.       

4. A 2012-2013-as tanév iskolai projektjeiMirela IonescuBákó megyéből, az Ónfalvi (Oneşti) 1-es számú Gimnáziumtól

5. Oktatási-nevelési iskolai könyvtárosi projektek hasznossága Nişcoveanu Elena Maria - Brassó megyéből, a brassói Remus Răduleţi Kollégiumtól.

6. „Olvasok – tehát létezem”Beleuţa Zita – Kovászna megyéből, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Iskolaközponttól

7. Olvasáskompetencia fejlesztése az iskolai könyvtárakbanGal Rodica - Hargita megyéből, a maroshévízi Mihai Eminescu Kollégiumtól

8. A könyvek a sokféleség ragyogó szivárványfényeiŢuştiu ElenaBákó megyéből, a doftánai Scarlat Longhin Gimnáziumtól.

            A hargitai találkozó szintén sikeresnek mondható, hiszen újabb módszerekkel és ötletekkel gazdagodhattak a résztvevők.
            Mint a négy +1 könyvtárosi összejövetelből kiderült, ez a találkozósorozat kedvet adott további hasonló könyvtárosi tapasztalatcsere megrendezéséhez, hiszen a mai világ iskolai könyvtárosainak is rugalmasaknak kell lenniük az újabb kihívásokkal szemben.

Köszönet illeti a projekt vezetőjét, Kiss Lászlót, hogy e nagyszabású munkát megszervezte, a négy megye pedagógusok házait és tanfelügyelőségeit, valamint a megyei projektfelelősöket:
-         Borbé Levente – Hargita megye – Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda
-         Ioan Roman – Hargita megye – Liviu Rebreanu Iskolaközpont, Balán
-         Máthé Emese – Háromszék – Kovászna Megyei Pedagógusok Háza, Sepsiszentgyörgy
-         Oana Jianu – Brassó megye – Grigore Tăbăcaru Pedagógusok Háza, Brassó
-         Simona Clinciu – Bákó megye – Bákó Megyei Pedagógusok Háza, Bákó
           

Borbé Levente



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...