2013. április 10., szerda

Csinódi Nagy Gergő könyvbemutatója a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban


 
Pénteken, április ötödikén került sor a Kárpát-medencei legfiatalabb magyar író könyvbemutatójára.  A 12 esztendős Nagy Gergő már több mint egy esztendeje irogatta a 2012-ben Kecsketánc címmel megjelent kötetét. A könyv 33 történetet foglal magában. A történeteket gyerekszemmel láttatja a kedves írólegényke. A hegyek közötti település gyönyörű, szinte tündérmesébe illő mindennapi eseményei tárulnak az olvasó elé. Minden egyes megélt pillanatról rajongással tud beszélni.



Édesapja, Sepsiszéki Nagy Balázs, aki egyben néprajzkutató, beszélt a család költözéséről Sepsiszentgyörgyről a vadregényes Csinódba. Fény derült arra is, miként fogott neki Gergő, hogy megírja e kötetet. Természetesen mindkét szülő teljes támogatását élvezhette, nem beszélve a húgáról, aki a kötet illusztrátorává avanzsálta elő magát. Húga, Ilka-Uzonka igen találó rajzokat készített a történetekhez. Hisz ez nem is csoda, azon kívül, hogy tehetséges rajzoló, ő is e táj végtelen szépségének egyik képbéli átadója.



A kötet címét sok töprengés és válogatás után Gergő édesanyja, Erika választotta. Telitalálat volt a részéről, hiszen a huncut kecske, az elevenség az életszeretet ott található Gergő minden egyes írásában.


Gergő és testvére népdallal és kis mondókával lepték meg a közönséget. Gergő beszélt a jövőbeni terveiről. Többek között arról is, hogy a könyvnek lesz folytatása. Az új kötet 44 történetet fog magában foglalni. A 33 első kötet, és a 44 második kötet története kihozza a 77-es bűvös számot.



Igen, bűvös és varázslatos, akár az érintetlen csinódi táj. Ezek a történetek egyszerűségükben nagyszerűek. Eljuttatnak a tiszta forrásig, amelyből táplálkozhat a tiszta elme, és amelyre nagyobb szükség van most, mint valaha.


 


A rendezvény végével a Nagy családdal érkezett csinódi gyerekek megtekinthették a könyvtárat és az iskola dísztermét.



 

Szervezők:
Borbé Levente könyvtáros és Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...