2013. április 20., szombat

Iskola másképp hét a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban


 

Az Iskola másképp hét keretén belül fő téma a szerelem volt a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban. Ennek apropójára szinte minden osztály részt vett a Szerelem a költészetben elnevezésű tevékenységen (kedden és csütörtökön). Az ötletet Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című könyve adta, amelyben magyar írók, költők, irodalomtörténészek szerelmi életéről, múzsáiról, különös házasságairól olvashatunk. A szerző saját maga és barátai szórakoztatására kezdte közzétenni írásait a már mindenki által ismert Facebook közösségi oldalon és a nagy érdeklődésre való tekintettel született meg a könyv, amely negyven szerelmi történetet tartalmaz, fotókkal illusztrálva.
 

Tevékenységünkön párhuzamot vontunk a tankönyvekben található életrajzok és a Nyáry Krisztián könyvében olvasható információk között. A felolvasás során többek között megtudhattuk, hogy Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát és ő vette el feleségül, Juhász Gyula és a gyönyörű Anna- versek ihletője csak tíz percet találkoztak egymással, Radnóti Miklós 17 éves korában ismerte meg a 14 éves Fannit s bár szerelmük végig kitartott, Fanni barátnője is belépett életükbe. Az izgalmas és szép kivitelezésű könyv nem egy száraz életrajz gyűjtemény, így lehetőséget ad még jobban megismerni a magyar irodalom alkotóit és az érdekes történetekkel rávezeti érdeklődésünket az irodalomra.

                                Hatos Melinda könyvtáros








Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...