2024. április 18., csütörtök

Kelemen Katalin könyvtárosi munkássága

 A 2000-es esztendők Hargita Megyei Könyvtárának lelkes csapatát gimnáziumi iskolai könyvtároskodásom kezdetén megismertem. Az idő telik, s a hajdani könyvtároskollégák hovatovább fogyatkoznak. Úgy vélem, csak a munkahelyüktől búcsúznak, s nem a hivatásuktól.

A napokban nyugdíjba vonult Kelemen Katalin, az egyik oszlopos tagja a Kájoni János Megyei Könyvtár közösségének. 

  A 2016-os RMKE vándorgyűlésén a Gyimesekben


Tanulmányait a Babeș-Bolyai egyetemen végezte, ahol magyar-francia nyelv- és irodalom szakos diplomát szerzett. Ezt követően hat esztendőn át, 1984-1990. között Balánbányán tanított magyar nyelv és irodalmat, valamint francia nyelvet.

1990 májusában került a Kájoni János Megyei Könyvtárba. Bibliográfusként alkalmazták. Később a dokumentációs részlegre helyezték át, ahol a helyismereti és különgyűjtemények őre lett. Magáénak érezte, hogy kiépítse és folyton gyarapítsa a rábízott részleget. Mindezt komoly szakmai rálátással és következetességgel végezte. A helyi, székelyföldi és erdélyi vonatkozású dokumentumok anyagát közölte az intézmény honlapján. Külön adatbázist szerkesztett, és természetesen elérhetővé tette a nagyközönség számára. Az említett gyűjtemények, főleg helyi és székelyföldi, történeti, valamint művelődéstörténeti és kulturális értékek anyagaihoz ad kiváló segítséget az ebbéli téma iránt érdeklődőknek. Többek között ilyen a Hargita Megyei személyiségek életrajzi adatbázisa is. Ugyanakkor évente elkészítette a helyi személyiségek évfordulós naptárát. Azt már nem is lehet számon tartani, hogy a kért bibliográfiai adatok, és történeti-kulturális más információk hány embert segítettek a munkájuk elvégzéséhez, s ezáltal hány publikáció látott napvilágot. A birtokában lévő anyagot felhasználva néhány értékes kiadványt is sikerült összehoznia.

2009-től egyike a Hargita megyei könyvtárosoknak, aki csatlakozik a régi dokumentumok (főleg folyóiratok, évkönyvek, értesítők) digitalizálásához. Fontosnak tartja a kulturális örökségünk megőrzését és további terjesztését.

Könyvtári és helyismereti vonatkozású írásait több helyi, erdélyi és magyarországi lap közölte. Ezen kívül több kulturális rendezvény szervezője volt. 19 esztendőn át egyik szerkesztője a ReMeK-e hírlevélnek (Romániai Magyar Könyvtárosok Elektronikus hírlevelének).

A 2018-as Ifjúság Éve keretén belül  diákok számára szervezett 

 ISMERJÜK MEG NAGYJAINKAT vetélkedőn


Első komolyabb szakmai beszélgetésünk Kelemen Katalinnal 2003 őszén volt. A hajdani csíksomlyói gimnázium könyvtárának történetét kutattam… Bármiről is esett szó, készen állt segítséget nyújtani. Természetesen az igényesség berkein belül. A minőségi munkát szívesen támogatta. Nem kedvelte a felületességet, s ezért egyben tanítóra lehetett lelni benne. A hozzá fordulóknak legjobb tudása szerint igyekezett átadni a kért témához vonatkozó dokumentumokat. Ugyanúgy képes volt elmerülni az érdeklődők általi kutatásban, mintha saját célra kellene. Önzetlensége, embersége példaértékű. Azt hiszem, még ezután is fogjuk hallani nevét, lehet bizalommal hozzá fordulni, hiszen műveltsége, helyismerete és nemcsak, megbízható forrásokon nyugszik.

Egyik rendezvényen lekapott a "lesifotós" (Bedő György)

Kedves Katalin! Boldog és tartalmas nyugdíjas éveket kívánok számos iskolai könyvtáros nevében is!


Köszönöm az odaadó szakmai együttműködést és nem utolsó sorban a barátságod.


Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...