2024. április 25., csütörtök

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újrahasznosítás égisze alatt két projekt indult útjára. Az egyik a régi székek átalakítása magyar versek alapján, a másik pedig használt kartondobozokból készült festmények és fénydobozok voltak. A kiállításra szánt alkotások Ráduly Margit képzőművészet tanár segítségével születtek meg. Természetesen, a tanulókkal való közös ötletelgetésével. Több osztály is beledolgozott ebbe a kreatív foglalkozásba. Sorrendben a következők: IX.A, X.A, X.B, XI.A, XI.B, XII.A, XII.B, valamint IX.C, IX.D, IX.E.

Jómagam egy kis költészetet csempésztem be a csapat egy részének két előadásommal, a görög istenek megvillantásával, amelyek táptalajául is szolgáltak a magyar költészetnek. Résztvettek a IX.A, IX.B. osztályok.

Az alkotásokhoz felhasznált kartondobozok és hajdani megkopott székek a feldolgozás után frissen ragyogtak. Hiszen, ahogy említettem, a hangsúly mégiscsak az újrahasznosításon volt. A művek napról-napra szép sorjában, életre kelve, sorakoztak fel egymás mellett. Bámulatos hatásuk látványát a székekből kiáramló mikróvilágképek adták, amelyeknek folytatásaként a művek kivetítődtek a felettük lévő kartonokra. Ahol csak a kartonos festmények maradtak, ott magyar költők idézeteivel tarkított írások tették még csodálatosabbá az alkotásokat. Mindenképpen egy összhatást teremtve hozták létre azt a harmóniát, amely átkarolva kalandra hívott, felfedezni magunkat, s végigkísért belsőnk lélekútján. A varázslattal határos alkotásokat megtekintve a szemlélőnek egy kicsit meg lehetett pihenni a mindennapok kopottnak hitt ösvényein, hiszen tudatában vagyunk annak, hogy ami számít, az szellemileg gazdagít is. 

Az említett két projekt lehetőséget adott a Falakon túl a fenntarthatóság jegyében született projekttel való összekapcsolódásra, amelynek vezetői Boda-Székedi Eszter német nyelvtanár és Tódor Imre társadalomtudományok szakos tanár voltak. A meglévő projektek hasonlóképpen az újrahasznosítás jegyében találkoztak. Az alkotások hangsúlyosabban, új színben tűntek fel. Egy működőképes, fenntartható közösségi életmód megidézésének lehetőségét is rejtette magában. A felhasznált anyagok már egymagukban is erről árulkodtak. 

A mesés műveket irányításommal a gimnáziumi diákokkal április 10-én átszállítottuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, ahol később, Ráduly Margit tanárnő útbaigazításával, a művek megtalálták helyüket. A Magyar Költészet Napja keretén belül a Versek 4 lábon című rendezvényre, április 11-re, a kiállítás készen állt a megnyitóra. Orbán Edina magyar nyelv és irodalomszakos tanár mondott köszöntőbeszédet, és ismertette a kiállítás anyagát. Mindezt Simon András zenetanár által betanított három megzenésített költemény követte. Majd elkezdődött a magyar költészetnapi szavalóverseny. 

Az expozíció tíz napos látogatás után, szintén a diákok segítségével, visszakerült A Márton Áron Főgimnázium falai közé. Az Iskola másként hét keretén belül (április 22-26.) újra ki lettek állítva a MAGházba, ahol ismételten megtörtént az ünnepélyes megnyitó. Itt a művészet teremnek a fények játékához kapcsolódó műalkotásai is kiállításra kerültek. Az a belső univerzum, amely költészetbe formálva életre kelt, ezzel a kiállításrészleggel kitárult. A színek, a lámpákkal megvilágított terek, vagy éppen felfedezésre váró idézetek léleksimogató hatásukkal felemelő érzést kölcsönöztek a látogatók sorának. A tárlatvezetést Ráduly Margit és jómagam vállaltuk fel.

Mondhatni, egy remekbe sikerült projekt művészi eredményét lehetett megtekinteni.

A sikerre való tekintettel a kreatív alkotások még egy jó ideig a MAGház falait fogják díszíteni.

Fényképezte: Ráduly Margit és Borbé Levente

Borbé Levente,

könyvtáros

 


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...