2024. április 23., kedd

Miért és miről írjunk?

 


Az Iskola másként hét keretén belül Sántha Attila költőt hívtam meg gimnáziumunkba. A témája Miért és miről írjunk? volt.

Az előadás 2024. április 22., délelőtt 10 órakor vette kezdetét az iskolánk Magház klubtermében.


A köszöntőbeszéd után rövid ismertetőt tartottam a meghívottról:

Sántha Attila a székelyföldi Kézdivásárhelyen született. Első versei 1895-ben az Utunk (a későbbi Helikon) irodalmi folyóiratban jelentek meg. Azóta folyamatosan közöl. Az 1994-ben induló Előretolt helyőrség című folyóirat alapítója és szerkesztője volt. Első verseskötete 1995-ben látott napvilágot a marosvásárhelyi Mentor kiadónál Mór dalok címen. Azóta több kötet szerzője. A Fodor Sándor monográfia is az ő nevéhez fűződik. Fontos megemlítenem mint szótárkészítőt is, aki felvállalta a székely nyelvjárás szavainak egy kötetbe gyűjtését, a Bühnagy székely szótárt. A több évtizedes kolozsvári, New York-i, valamint londoni kitérő után visszatért kis hazájába, Kézdiszékre.

Sántha Attila költőnek vallja magát, akinek legfontosabb eleme a nyelv. Innen fakad a lelkesedése a székely tájnyelv iránt. Előadásában ugyanúgy kiemelte a nyelv szerepének jelentőségét. Hogy miért és miről írjunk verseket(?) kérdésre magával hozott, előre kiválasztott költeményekkel válaszolt. Lényegesnek tartotta azt, hogy a vershez nem elég tudni megírásának hogyanját, hanem szükséges egy belső lelki szikra is. Ihlet és az ezzel járó lelkesedés nélkül nehéz maradandót alkotni. Mondhatnánk, a múzsa „csókja” elengedhetetlen ehhez az életérzéshez.

Az előadás végén a diákok a témával kapcsolatos kérdéseket tehettek fel. Szó esett a versírás folyamatáról, arról, hogy a jelenlévők között kik írtak verseket, valamint kik szeretnének elmerülni a költészet világában. Ugyanakkor megbeszélésre került a pedagógusok tanításának szerepe is. Itt gondolok a folyton változó tananyagra, a kortárs irodalom ismertetésére, és a diákok kalauzolására az irodalmi térben.

Végezetül, a diákoknak lehetőségük nyílt saját költeményük bemutatására, a verseik, a versíráshoz való kötődésük megbeszélésére és természetesen a további kapcsolattartásra is. 

A kötetlen beszélgetés a fiatalok számára bensőséges hangulatot teremtett. Élőben találkozni egy szerzővel mindig is rendkívüli élménynek bizonyul.

Köszönet Sántha Attilának, hogy elfogadta a meghívást!


A program szervezői jómagam és a gimnázium magyar nyelv- és irodalomszakos tanárai voltak.

Borbé Levente

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...