2013. szeptember 25., szerda

Ingyenes tankönyvek utánpótlása



A tankönyvek problematikája ebben az esztendőben sem oldódott meg a mi országunkban. Igaz, az előző tanévekhez viszonyítva többet küldtek utánpótlásra, de megközelítőleg sem volt kielégítő. A 2004-es nagy lendület után egyre kevesebb tankönyv érkezett. A tankönyvek négy-öt éves lejárta után is meg kellett őrizni őket. Sőt, nyolc és tizenkét esztendő után is nagyjából a 2004-es tankönyveket kényszerültek kiadni a tankönyvfelelősök. Vannak példányok belőlük, hogy a sok hurbolástól már táblájuk sincs. Nem beszélve a ragasztottakról, abból lapok is hiányoznak.
Az első osztályban sem jutott mindenkinek új tankönyv. Ettől fölfele tizedik osztályig rendesen akadozott.
XI-XII osztályokban pedig meg kell vásárolni, hogyha valami csoda folytán az iskolának nem adományoztak tankönyveket.
Az idegennyelvű tankönyvek helyzete még cifrább, hiszen nagy részükben a feladatokat egy esztendő leforgása alatt kitöltik. Ha ceruzával is volt beleírva és kiradírozták, akkor is jól látszik az írás lenyomata, amiből sajnos már nem egyértelmű a tanítás.
Egy-egy esztendőre jó ötlet volt az iskolák közötti tankönyv cserebere is, de már az sem működik igazán, mert inkább félreteszik az iskolák az eljövendő tanévekre, mivel a gyereklétszám hol csökken, hol pedig nő. Az igazi megoldás a mostani fosztos állomány teljes kicserélése lenne.

Borbé Levente
Tankönyvfelelős a csíkszeredai M.Á.G-ban

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...