2013. szeptember 3., kedd

ReMeK-e-hírlevél 2013/9. számából

A Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának ajánlásai
Megjelentek a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozójának (2013. május 28–29.) ajánlásai a 2014–2020-as tervidőszakra készülő könyvtári fejlesztési stratégiához.
Az anyag itt olvasható: http://vilagtalalkozo.oszk.hu/sites/vilagtalalkozo.oszk.hu/files/ajanlas_strategiahoz_kozzetett.pdf, végleges változatát a Könyvtári Intézet juttatja el a minisztérium könyvtári szakosztályára.
Forrás: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/category/mke_ifla_hirek/

Közeledik a Fiatalok Lendületben Program beadási határideje
Hamarosan itt van a Fiatalok Lendületben Program következő beadási határideje. 2013. október 1-jéig kell eljuttatni az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalához (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP) a pályázati anyagukat azoknak a szervezeteknek, akik a Program valamelyik fő célkitűzésével kapcsolatos projektre szeretnének támogatást elnyerni.

A Fiatalok Lendületben Program célja a nemformális nevelési programok támogatása fiatalok számára. A programról részletes tájékoztató olvasható a program honlapján (www.tinact.ro).

 A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek
A 79. IFLA-konferencia, a könyvtárosok és információs szakemberek nemzetközi tanácskozása, Szingapúrban került megrendezésre 2013. augusztus 17. és 23. között. Az idei IFLA-konferencia szlogenje, vezető témája ez volt: „A jövő könyvtárai: határtalan lehetőségek”. Fotók és videók a kongresszusról itt: http://express.ifla.org/photo-gallery, http://express.ifla.org/video-gallery, http://conference.ifla.org/

Iskolai könyvtárak éjszakája 2013
Az idén az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja kapcsán a Könyvtáros Tanárok Egyesülete (KTE) összefogásra hívja a magyarországi iskolai könyvtárakat. A kezdeményezés nem új, már több kolléga szervezett ilyent, élükön Hock Zsuzsával. Most Andó Anita kereste meg a KTE-t, hogy a Múzeumok éjszakája, illetve az Olvasás éjszakája kapcsán szervezzék meg közösen az iskolai könyvtárak éjszakáját. A megmozdulás céljai: az iskolai könyvtár szerepének erősítése és népszerűsítése, élményteremtés a könyvtárhasználó tanulók számára, az olvasás népszerűsítése, könyvtárpedagógiai módszerek alkalmazása és terjesztése, közösségformálás (helyi és országos szinten is). Az Iskolai könyvtárak éjszakája októberben lesz, lehetőség szerint a 24-i napot javasolják a szervezők, de ez nem kötelező, hiszen eltérőek az iskolák programjai, amihez alkalmazkodni kell. A programban részt vevő iskolák a program Facebook-profilján keresztül össze is kapcsolódhatnak majd, üzenhetnek egymásnak - ezzel is erősítve egymást és a megmozdulást. Csatlakozni a https://www.facebook.com/tanar.konyvtaros?fref=ts oldalon lehet.
Forrás: http://www.ktep.hu/konyvtarej2013

Támogatói kártya lesz a székelyudvarhelyi könyvtárban
A könyvárba járók számára támogatói kártyát kíván bevezetni az intézmény vezetősége. Mint Szőcs Endre igazgató portálunknak elmondta, a tervek szerint három kategória (gyerek/diák, felnőtt, családi) lenne, az évente fizetendő szimbolikus összegért (10–15 lejben gondolkodnak) pedig különböző cégeknél vagy szolgáltatásoknál kedvezményben részesülhetne az olvasó. A támogatói kártyával (vagy „emelt szintű olvasójegy”, ahogy az igazgató fogalmazott) járó kedvezmények és a projekt részletes kidolgozása a könyvtár vezetőtanácsára vár, ezt szeptember elején fogják megtenni – közölte az igazgató.
Forrás: http://uh.ro/kultura/alter/14658-tamogatoi-kartya-lesz-a-konyvtarban

Felújítási munkálatok Csíkszentdomokoson
Várhatóan még az idén befejezik a csíkszentdomokosi kultúrotthon felújítását. Jelenleg a belső munkálatokkal párhuzamosan az épület homlokzati részén vakolnak és festenek. Érdekesség, hogy a napokban előkerült a község tizenkét évvel ezelőtti címere is.
Tavaly ősszel fogtak neki a kultúrház felújításának, a munkálatok elhúzódtak a tetőszerkezet erősen rossz állapota és a gombásodás miatt – tudtuk meg Karda Róberttől. Csíkszentdomokos alpolgármestere elmondta, a tetőzetet gyakorlatilag újjá kellett építeni, annyira gyenge volt a szerkezete, hogy félő volt, beomlik. A gombásodás miatt ugyanakkor mindent szét kellett szedni, csak a falak maradtak meg, az érintett felületeket pedig szakszerűen lekezelték. „Olyan kultúrházat képzeltünk el, amely megfelel a mai elvárásoknak” – magyarázta Karda. A község múzeumának, könyvtárának és internetklubjának is otthon adó kultúrház épületét az 1960-as években építették. Felújítása több mint 500 ezer lejből valósul meg.
Teljes cikk itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/zajlik-a-domokosi-kulturotthon-felujitasa

MKE díjban részesült Okos-Rigó Ilona
Idén is a Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén kerültek átadásra az MKE-díjak. Az Egyesület szervezeti, valamint elnökségi előterjesztés alapján 1985 óta adományoz MKE Emlékérmet. 1998 óta a díjazottak között van minden évben egy-egy határon túl élő könyvtáros, aki sokat tesz a Magyarországon élő és annak határain túl élő magyar könyvtárosok közötti szakmai és emberi kapcsolatokért. Ebben az évben a kitüntetésben részesültek között szerepelt Okos-Rigó Ilona, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, aki Erdélyben több magyar nyelvű könyvtár alapításában, újjászervezésében is részt vett. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alakulásától kezdve tagja, az utóbbi négy évben a vezetőség munkájából is kiveszi a részét. Aktívan jelen van az egyesület rendezvényein, az olvasótáborokban, a szakmai továbbképzéseken, a vándorgyűléseken, Magyarországon, Erdélyben. A Könyvtárvilág e-mail interjú keretében kérdezte meg arról, hogy mit érzett a kitüntetés átvételekor, és ez a díj hogyan befolyásolja további munkáját, valamint mire a legbüszkébb eddigi pályafutása során. Mint mondta, meglepetés, meghatottság, kellemes jóérzés volt a reakciója, amikor értesült a kitüntetésről. „Meglepődtem, mert teljesen váratlanul ért, soha eszembe sem jutott volna. Meghatódtam, mert jólesett, hogy gondoltak rám és végül nagyon kellemes érzés volt arra gondolni, hogy a becsülettel végzett, lelkiismeretes munka is jutalmat nyer. Ez a kitüntetés, úgy érzem, tulajdonképpen az 1990-ben kezdődött és ma is tartó lelkes tevékenységemet jutalmazza, amelyet a mindennapi munkámon kívül, a könyvtárosszakma berkeiben, egyéb fórumai keretén belül végeztem.”
Teljes írás itt: http://mke.info.hu/konyvtarvilag/2013/08/a-vandorgyulesen-atadott-elismeresek-dijak-kituntetesek/794/
 
Új Salinger-könyvek megjelenését ígéri az amerikai író új életrajza
J. D. Salinger-írások egész sorozatának megjelenését ígéri a 2010-ben elhunyt amerikai prózaíró új életrajzi könyve, amelynek szerzői állításuk szerint megfejtették a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb rejtélyét, vagyis azt, hogy min dolgozott a Zabhegyező írója életének utolsó fél évszázadában.
A tervek szerint 2013. szeptember 3-án megjelenő, Salinger című könyv szerzői, David Shields és Shane Salerno úgy vélik, valamikor 2015 és 2020 között kezdődően posztumusz Salinger-kötetek egész sora lát napvilágot. A korábban kiadatlan Salinger-írásokkal kapcsolatos eddigi legrészletesebb információkat „két független és különálló forrás” dokumentálta és erősítette meg a szerzők számára.
Teljes cikk itt: http://index.hu/kultur/2013/08/26/uj_salinger-konyvek_megjeleneset_igeri_az_amerikai_iro_uj_eletrajza/

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...