2014. október 30., csütörtök

Iskolai könyvtári világhónap Gimnáziumunkban



A Márton Áron Gimnázium könyvtára az Iskolai Könyvtári Világhónap alkalmával több rendezvényt valósított meg. Együttműködve az osztályfőnökökkel, valamint a magyar nyelv és irodalom tanárokkal.
Az esemény könnyebb lebonyolítása érdekében  számos Hargita megyei és erdélyi iskolai könyvtárossal folytattunk tapasztalatcserét. Az információgyűjtés során komoly ötletbörzét hoztunk létre, amelyből könnyen ki tudtuk választani az iskola profiljához igazodó legtesthezállóbb rendezvény sorozatot. Egyúttal megismertük kollégáink készülődését az ünnepre. 
Elsőként egy kiállítást nyitottunk meg Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista kolléganőmmel, ahol a csíkszeredai József Attila Általános Iskola volt negyedik osztályos diákjainak rajzai kerültek fel, akik András Éva tanítónénivel jöttek hozzánk látogatóba a „Tudj többet, légy jobb” tanítási héten. A kiállítás a könyvtárlátogatás során megtetszett helyiségek, annak részletei, régi könyvek és a gyerekek által kedvelt látvány képeit tartalmazta. A kiállítás egy kedves emléket idéz föl, amelyet érdemes megőrizni.
Már több esztendeje erre az időszakra hagyjuk a könyvtárismereti órákat az újonnan érkező diákoknak. A könyvtárismertető mellett a könyvtár múltjában való kis barangolás is belefért az órába. A diákok kérdéseire készségesen válaszolva máris otthonosabbá tettük könyvtárunkat. Voltak osztályok, akik megismételték a látogatást, ezúttal részletekre bontva bonyolódhattak bele a dokumentum keresés technikájába.
Hargita megyei kollégáinkkal kis könyvcsereberét hoztunk létre az ajándékkönyvekből. A mozgalomban részt vevő könyvtáros felajánlotta számukra nem szükséges könyveit, s cserében választhatott az iskolájának megfelelő köteteket.
A Dunakeszi Rotary Club jóvoltából újabb könyvcsomag fog érkezni iskolánkba, amelynek csak egy részét fogjuk megtartani, a többit más iskolai könyvtáraknak szánjuk, akik választhatnak a több száz kötetes ajándékcsomagból. A lebeszélt ajándékkönyvek szétosztásával jómagam fogok foglalkozni.
Borbé Levente, könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...