2015. március 6., péntek

Szakmai értekezlet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban

2015. március 4-én 10 órai kezdettel volt megtartva A közgyűjtemények aktuális kérdései elnevezésű szakmai értekezlet a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

    Az értekezletet Kopacz Katalin könyvtárigazgató nyitotta meg, majd átadta a szót Budapestről érkezett vendégeinknek. A magyar fővárosi Arcanum Adatbázis Kiadó szakmai előadását a bukovinai székely származású Biszak Zoltán és munkatársa Sütő Eszter tartották meg.  Rövid bevezető után a digitális forrásokról beszéltek, valamint a Hungarica Közgyűjteményi Portál és az Arcanum Digitális Tudománytár ismertetésével folytatódott. Szó esett a kezdetekről, 1985-ös alakulásáról. Például az első CD 1991-ben készült el. Majd a digitalizált anyag általános bemutatása követte. Hogy miket digitalizálnak?  Szinte mindent, ami a kultúránk részét képezi. Lehetnek levéltári anyagok, folyóiratok (inkább tudományos), 1940 előtti napi- és hetilapok, lexikonok, szótárak, régi térképek, képeslapok, más tematikus gyűjtemények. Nagy hangsúlyt fektetnek a digitalizált anyag tartalmára. A már feltett dokumentumok nagyban segítik a kutatók munkáját.  A közgyűjteményekkel dolgozók számára szóló bemutató kíváncsivá tette a résztvevőket. Az előadás végén Kelemen Katalin ismertette a Kájoni János Megyei Könyvtárban digitalizált anyagot, amely Vitos Mária és Vitos Zsófia munkájának köszönhetően fent van a világhálón. A digitalizált anyag nagy részét az 1945 előtti iskolai évkönyvek és értesítvények képezik.

    A fél órás szünetet követően Bedő Melinda, a Kájoni János Megyei Könyvtár szakirányítója  tartott ismertetőt a megújított könyvtárosi törvényről, a könyvtári törvény állományára vonatkozó legfontosabb előírásairól Állománynyilvántartási egyszeregy címen.  Bedő Melinda   interaktív gyakorlatias módszere segítette a jelenlévők könnyed eligazodását a szóban forgó törvénnyel kapcsolatosan.  Előadása hasznosnak és építő jellegűnek bizonyult. Minden egyes résztvevő, ha nem is volt közkönyvtáros, meg tudta osztani tapasztalatait, észrevételeit a témával kapcsolatosan.
    A szakmai értekezletet kötetlen beszélgetés zárta.

    Iskolai könyvtárosokként Péter Antallal, a Segítő Mária Gimnázium könyvtárosával vettünk részt.

Borbé Levente
Márton Áron Gimnázium,
Csíkszereda

A Kájoni János Megyei Könyvtár  írásos és képes beszámolója megtalálható az alábbi linken:



Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...