2015. november 5., csütörtök

Csak a könyveinkről


Iskolai könyvtári világhónapi rendezvények a Márton Áron Főgimnázium könyvtárában

Az idei könyvtárosi világhónapi tevékenységek a könyv mai értékének fényében zajlottak. Ezzel kapcsolatosan számos rendezvény nyitotta meg kapuját az érdeklődők előtt. Mindannyi tapasztalatokra épült, és tanulságos jellegű volt.
A rendezvényeket próbáltam úgy elhelyezni időben, hogy visszaadja a könyv szerepét a hétköznapi iskolás életben.
Könyvtárismereti és könyvtártörténeti órák
Inkább az újonnan érkezett kilencedikeseket igyekeztem megcélozni. A könyvtárban való tájékozódás, keresés-kutatás lehetőségeit vázoltam fel előttük. Ugyanakkor felhívtam a figyelmet a könyvek hasznosságára, amelyek egy életen át fontos útitársaink lehetnek. A múltba kalauzolva őket, kiegészítettem egy kis helyi könyvtártörténettel. Az órák gördülékeny lezajlásában segítséget nyújtottak a IX-es osztályfőnökök: Szatmáry Annamária, Szabó László, Barta Mónika, Péli Bálint és Csonta Ildikó, Zöld Ildikó (Segítő Mária Gimnázium) valamint Boldizsár Ágoston magyar irodalom szakos tanár.
Évkönyves kiállítás
A hajdani értesítvények, majd iskolai évkönyvek a diákok identitástudatának erősítésében játszott szerepe óriási. A kiállítás júniusi nagy sikerére való tekintettel az új tanévben a világhónap alkalmával megtekinthették az érdeklődők. Nemcsak diákok és tanárok nézték meg, hanem az iskola látogatói is. Az évkönyvek elődjét a kezdetektől egészen máig láthatták. Kísérőként a látogatóknak elmondtam az évkönyvek sorsának változását, szerkesztőit, és átalakulását. Az expozíciót másfél hónap alatt több, mint 300-an tekintették meg.
Könyvekbe rejtett gondolatok
Diákok és tanárok széljegyzeteiből válogatva nyomtattam ki a publikum szórakozására névtelenül pár gondolatot a szóban forgó kötetekről. A siker nem maradt el.
Keresett könyvek
A diákoknak könyvkölcsönzés során eltévesztett, félreértelmezett kérését lejegyezve tettem ismertté, szintén névtelenül. A tájékozatlanságból származó móka, és a humor mellett jókora figyelemre való törekvésre nevelés volt a cél. Így sokkal közelebb lehetett hozni őket a tévedések kiküszöböléséhez.
1956-ra emlékezve
Iskolánkban az idén is megemlékeztünk a kommunista diktatúra elleni forradalom és szabadságharcra. A könyvtár gazdag anyagából válogatva sikerült egy nagyszerű kiállítást összehozni. A kiállítás egyben megidézett történelemként is helyt állt. Eme program lényege, hogy egy bizonyos témához szükséges dokumentumokat egy könyvtár is tudja biztosítani.


A legfontosabb mégis az, hogy a könyvek használatától senki se idegenkedjék. Ahogy a fenti rendezvények is mutatják, a könyvek rögtön életre kelnek, ha szeretnénk bekapcsolódni a világukba.

Borbé Levente,
a Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...