2015. november 6., péntek

Olvass, másképp! projekt a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában



2015. november 3-5 között zajlott az Olvass, másképp! elnevezési projektünk az Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában, III-IV. osztályos gyerekekkel. A három nap tevékenységeinek fő célja a szép magyar nyelv megalapozása, a szókincs gazdagítása olvasással, játékkal.

A projekt anyagi alapját a Balassi Intézethez benyújtott pályázatunk tette lehetővé, amely eredményeként biztosíthattuk  a résztvevők ebédjét, megvásárolhattuk a tevékenységek során felhasznált kellékeket és nem utolsó sorban bővíthettük iskolánk gyermekkönyvtárának állományát.

A tevékenység sorozat témája Ludas Matyi meséje volt, melyet különböző olvasási technikákkal ismertünk meg, mélyítettük el. Ehhez a meséhez alakítottuk a különböző tevékenységeket, játékokat (ismerkedő, egymást köszöntő, koncentrációs, mímes- improvizatív, ritmusfejlesztő) és kommunikációs gyakorlatokkal igyekeztünk gyermekközpontúvá tenni a közösen eltöltött órákat. Minden napra beiktattunk beszédtechnikai gyakorlatokat  és próbálkoztunk, mesedramatizálással is. 

Második napra önkénteseket hívtunk meg, akik az Erdélyi Ifjúsági Egyesület keretein belül városunkban tevékenykednek. Ők kézműves foglalkozást tartottak a gyerekeknek, hulladék papír felhasználásával. A témához kapcsolódóan Ludas Matyi és Döbrögi álarcokat és egy egész libasereget készítettünk.

A projekt zárásaként, a fényképek és az elkészült munkák segítségével, a résztvevő gyerekek szülei, nagyszülei egy kis ízelítőt kaphattak a három nap tevékenységeiből.

Hatos Melinda, könyvtáros
Szávuly Emese, tanítónő


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...