2016. augusztus 10., szerda

Évfordulók margójára!

2007 novemberében indítottam el a havi és évi, nagyjából irodalmi évfordulók listáját. Először szimpla közlésként tartalmazta az író születésnapját vagy elhunytának időpontját. Később fő tevékenységéről, munkásságáról is írtam néhány szót. Az évek során mindez kiegészült az „Érdemes Tudni” évfordulós résszel, ahol nemcsak híres, többségében magyar és székely-magyar személyiségek évfordulóit lehet böngészni, hanem egy-egy kiemelkedő helytörténeti, vagy nemzeti  eseményt is.

            Az összeállítási munka elég szerteágazó, és főleg időigényes. Folyóiratokból, világhálóról és kalendáriumokból szoktam tallózni. Mindezek közül kiemelném a Helikon szépirodalmi folyóiratot, a Világirodalmi Lexikont, a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár honlapján található kiadványaiból a Neves csíkiakat és a Wikipédia évfordulóit.  Köszönettel tartozok kollégáimnak is, akik időnként besegítenek az évfordulók elkészítésében, népszerűsítésében.  Megemlítenék néhány könyvtárost a sok közül: Forreiter Csillát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégiumból, Matekovics János Zoltánt a Bod Péter Kovászna Megyei Könyvtártól, Molnár Gyulát a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolától és Székely Ferencet az Erdőszentgyörgyi Líceumból.

            A közel kilenc esztendős tevékenység továbbra is folytatásra késztet, habár a könyvtárosi tennivalók már régen nem azok, mint amikor belevágtam. Több papír- és más munkával van megspékelve. Ettől eltekintve igyekszem hónapról-hónapra megvalósítani, hiszen szükség van az évfordulókra. Könyvtárosokat igazít el a munkájukban, akik tovább tudják ajánlani az iskola pedagógusainak. Egy kiindulópont lehet a könyvtári és másmilyen nemű rendezvényekre, ahol természetesen az ünneplés és a visszaemlékezés van túlsúlyban.

Borbé Levente
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...