2016. augusztus 4., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2016/8. számából


"Könyvtár, ami összeköt" - Idei nyertesek

A 'Könyvtár, ami összeköt' ösztöndíj keretében, 2016. szeptember 24. és október 23. között ezúttal kilenc határontúli és egy magyarországi szakember tölthet egyidejűleg egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban. A pályázatokat elbíráló bizottság döntése alapján az alábbi 10 könyvtáros vesz részt a programon:
Czirják Árpád (Románia); Egyházi Dóra (Szlovákia); Guzák Andriána (Ukrajna); Gyuricza Andrea (Magyarország); Kolumbán Zsuzsánna (Románia); Kovács-Ungvári Rebeka (Románia); Kuszálik Eszter (Románia); Reicher Erika (Szlovákia); Romhányi Gabriella (Szerbia); Toronyi Erzsébet (Ukrajna).
Forrás: Az Országgyűlési Könyvtár hivatalos facebook-oldala:https://www.facebook.com/ogykvt/photos/a.189876921083274.46531.179601075444192/110

Felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.



 Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

A kürtőskalácsot, Kézdivásárhely történelmi főterét és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét javasolja az áprilisban alakult Kovászna Megyei Értéktár Bizottság felvételre a székelyföldi értéklajstromba, amelyről a Tusványoson idén júliusban létrehozott Székelyföldi Értéktár Bizottság dönt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei négy-négy képviselő, valamint az Élő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs alkotta testület a Magyar Teátrum sátorban jelentette be létrejöttét.
A Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény határon túli kiterjesztése teszi lehetővé a települési, megyei, térségi, tájegységi értéktárbizottságok alapítását Erdélyben, a három székely megye önkormányzati elnökei erre alapozva léptek a székely értékek feltérképezését, leltárba vételét, dokumentálását, megőrzését, hasznosítását, népszerűsítését célzó együttműködés érdekében.
A Székelyföldi Értéktár Bizottság háromszéki tagjai: Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója, valamint munkatársa, Szőts Papp Zsuzsa, Para Zoltán környezetvédelmi szakember és Tusa Attila építész.
Hargita megye a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat, Maros megye a Nyárád-menti népi építészetet, a marosvásárhelyi kultúrpalotát, valamint a mikházi ferences templomot és kolostort javasolta felvételre a székelyföldi értéktárba.


Kitüntetett könyvtárosok az idei MKE Vándorgyűlésen
MKE emlékérmet kaptak: Barki Katalin, Gulyás Lászlóné, Pintérné Kék Krisztina, Sárköziné Sárovits Hajnalka, Szakmári Klára.
Az év fiatal könyvtárosa Gergely Ildikó (Gödöllő) lett.
Kovács Máté  Alapítvány  különdíját Rózsa Dávid kapta.
Kertész Gyula-díjat kapott Berényi Ernőné. 
Füzéki István emlékérem 2015. évi díjazottja Varga Róbert lett.
Az MKE Emlékérmet a határon túli kollégák közül Kecskés Ildikó, a
Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke, az érsekújvári Anton
Bernolák Könyvtár szaktanácsadója kapta.
További sikereket és jó egészséget kívánunk mindannyiuknak.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, közzétette Sándor Gertrud szekcióelnök



 Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro


E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó.



A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...