2017. március 27., hétfő

Fogarasi-Havasok – Erdély teteje


 

A napokban a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár egy újabb érdekfeszítő könyvbemutatónak volt a színtere. 2017. csütörtök délután 17 órától mutatta be Székely Árpád a Fogarasi-havasokról készült természetjáró és honismereti kötetét, amelyet a Csíkszéki Erdélyi Egyesület szervezett.


Székely Árpád élménybeszámolóját a vetítéssel egybekötött túraútvonal bemutató tette színesebbé. A bemutatott anyag nagy része a könyv anyagának elkészülési folyamatát követte, kiegészítve és összehasonlítva a Déli-Kárpátok hegyvonulatának szakaszait a Retyezátot, a Páringot és a Királykőt. 

 
Ez a kárpáti hegységív gazdag glaciális formakincsével a leglátványosabb szakasz hazánkban. Nem hiába adták neki az Erdélyi-Alpok elnevezést is.
A Fogarasi havasok csúcsai a legmagasabb pontjai a hazai Kárpátok hegyvonulatának. Átjárhatósága még a turista ösvényeken is nagyobb figyelmet igényel. Inkább nyári időszakban ajánlott. A hatalmas sziklák tarkította tájon gyönyörű élénk színű virágok kavalkádja várja az arra látogatót. A panoráma tiszta időben egyenesen lenyűgöző. Ősszel pedig a havasi legelőkig felkapaszkodó erdők tarkasága kápráztatja el a turistákat.
A túrakalauz öt fejezetre tagolódik. A kötet a hegységről egy általános leírást tartalmaz, amelyet túraútvonalak bemutatása, szakszerűen elkészített metszetek, fotókkal ellátott leírások, összefoglaló, Fogarasföld és Királyföld az Olt és a Nagyküküllő völgye között húzódó terület kulturális örökségének bemutatása, valamint jártasságfelmérő feladatlapokkal kiegészített oldalak, és egy túratérkép melléklettel megtoldott, remekbe sikerült könyvet vehet kezébe az érdeklődő. 




A szakszerű jelentőséggel bíró, módfelett jól illusztrált könyvbemutatót, zenével egybekötött filmek tették varázslatosabbá.
A könyvről és az előbbi kötetekről további ismertetőt az Erdélyi Alpok blogon: http://delikarpatok.blog.hu/ lehet találni.
A Fogarasi havasokról, valamint Székely Árpád két előbbi köteteiből, helyben is lehetett vásárolni.
A bemutatott képanyag nagy részét Székely Árpád, Szabó Zsolt András és Bereczki Barna készítette.

Borbé Levente,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...