2017. március 17., péntek

Találkozás Nagy-Imecs Zsuzsannával



2017. március 16-án a Kájoni János Hargita Megyei könyvtár egy igen jelentős rendezvénynek volt a házigazdája. A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatósága, valamint a Pro-Femina Egyesület Női Árnyalatok címmel tartott könyvbemutatót és képzőművészeti kiállítást.


A rendezvényt Kuna Ibolya a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosa nyitotta meg, amelyet Gál Katalin, a Hargita Megyei Gyerekvédelem munkatársának köszöntőbeszéde követett.


A tárlatot Bucur Nicolae művészettörténész méltatta. A tárlat önmagáért beszélt. A központi témája a női értékek bemutatása volt.


Jack Holland brit származású amerikai újságíró Nőgyűlölet című kötetét, Vallasek Júlia fordításában, Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő és műfordító mutatta be. A kötet szerzője lényegre törően prezentálta a nők által támasztott előítéletek tömkelegét különböző kultúrákban a történelem folyamán, amelyek nemegyszer agresszióba torkollottak. A leértékelés veszélyes mivoltára hívta fel a figyelmet, hiszen az efféle hozzáállás háttérbe szorít olyan magától értetődő erényt és érdemet, amitől gazdagabb lenne a társadalom. A szerző lánya, Jenny Holland, a könyv előszavában kifejti, hogy bizony e probléma a mai napig sem oldódott meg a világban.
A könyv a csíkszeredai Bookart Könyvkiadónál jelent meg.

Ezt követően a a kiállított munkáké volt a főszerep, amelyeknek központi témája a nő volt, de nemcsak női alkotóktól.
Az előadást Sunshine együttes muzsikája tette hangulatosabbá, amelynek irányítója Juhász-András Ernő zenetanár volt.

*

A kiállítás anyagát, A nő a képzőművészetben címmel a Bethlen Gábor Alap támogatta. Ennek egyik nyertese az amatőr művészek között, aki II. helyezést ért el, Nagy Imecs Zsuzsanna, a hajdani iskolai könyvtáros kollégánk volt.
Ő maga is rávilágított a nők tehetségére, és alkotóképességére. Szép és nemes feladattal tölti a nyugdíjas éveit.


Rövid bemutató az általa készített szórólap alapján

Nagy Imecs Zsuzsanna 1952. november 9-én született Székelyudvarhelyen. A gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte, majd 1972-1974. között a csíkszeredai Műépítészi Technikumba folytatta. Ezt követően városrendészettel foglalkozott a helybéli Polgármesteri hivatalnál, amit bútortervezés követett. Végül, de nem utolsósorban nyugdíjba vonulásig iskolai könyvtárosként dolgozott.
Művészi tehetségét a népi bútorfestészettel kezdte, amelyet 2007-ben pasztellezéssel folytatott. Eközben különböző technikák megismerése és elsajátítása érdekében többször részt vett a Bolyai Nyári Akadémia képzőművészeti továbbképzésein.
Eddig 18 közös és egyéni kiállításon lehetett méltányolni alkotásait, amelyek helyszínei Székelyudvarhely, Gyimesfelsőlok, Csíkrákos, Zsobok, Kolozsvár, Mezőmadaras és Mezőberény volt.



Azt kívánom számára, hogy soha ne hagyja el az alkotókedv!

A két utóbbi fotón található képek Nagy-Imecs Zsuzsanna munkái.


Borbé Levente,
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...