2017. április 24., hétfő

Megismerni a csíki iskolák legnagyobbikát




Szervező: Dánél Hajnalka, iskolai könyvtáros

Társszervező és előadó: Borbé Levente, iskolai könyvtáros
Kísérőtanár: Borbély Hajnalka, magyar nyelv és irodalomszakos tanár

Résztvevők: a Petőfi Sándor Általános Iskola VIII. B.s diákjai



2017. április 13-án egy meghatározó eseményre került sor a Márton Áron Főgimnáziumban, amely a csíki iskolák kezdetéről és további történetéről szólt. Az eseményre a Petőfi Sándor Általános Iskola végzős diákjainak egyik osztálya jött el. 


Első lépésként a látogatók betekintést kaptak az iskola létrejöttének és fejlődésének történetéről, hangsúlyt fektetve tanulás, tanítás fontosságára, amelynek fő alappillére az olvasás. 


A könyvtár, mint információtár, amelyhez hozzá lehet kapcsolni a multimédiát is a világháló adta lehetőséggel együtt, nagy szerepet játszik a tanulás átadásában. Mindehhez általános műveltség szükségeltetik, hiszen egy szakszerű beavatás nélkül aligha lehet eligazodni benne. Ezért elengedhetetlenek a szaktanárok, és természetesen a könyvtárosok segítsége is.

A program magába foglalta a hajdani olvasási szokásokat, a csíki és erdélyi könyv- és könyvtártörténetet, kiemelve a ferencesek tevékenységének fontosságát e térségben.

Bizony, egyes résztvevők szülei, nagyszülei és dédszülei e gimnázium falai között jártak.

A vendégek megtekinthették a könyvtár termeit régi és új dokumentumaival együtt, valamint egy újonnan felszerelt osztálytermet, informatika labort, a sporttermet, és végül de nem utolsósorban, a gimnázium impozáns dísztermét. Ezt követően kívülről is megszemlélhették a gimnáziumot.




A VIII.-os diákok betekintést nyerhettek a több évszázados csíki iskolai múltba, részesei lehettek eme gazdag események történetének, amelyekről az iskola falai, a tablók, az emlékplakettek, szobrok és kopjafák árulkodnak. Sokan kedvet kaptak, hogy ebben a gimnáziumban folytassák tanulmányaikat.



Kitérőként szó esett a két tanítóképzőről is, amely intézménynek egyaránt otthont adtak a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Márton Áron Főgimnázium elődei.




A sikeres program további látogatókat csalogat az iskolába. Dánél Hajnalka, a Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárosa elmondta, hogy a két „hátramaradt” osztály is részt szeretne venni egy hasonló programon.

Fényképezte: Dánél Hajnalka és Borbé Levente


Borbé Levente könyvtáros,

Márton Áron Főgimnázium


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...