2017. november 9., csütörtök

IRIS Őszi Szavalóverseny a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolában



Idén 7. alkalommal rendeztük meg az IRIS Őszi Szavalóversenyt. A rendezvény időpontja 2017. október 26., helyszín a Joannes Kájoni Szakközépiskola multimédia terme.
A versenyre a város minden líceumából érkeztek szavalók, összesen 44 versenyző: Márton Áron Főgimnázium, Octavian Goga Kollégium, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Nagy István Művészeti Líceum, Venczel József Szakközépiskola, Kós Károly Szakközépiskola, Székely Károly Szakközépiskola, és a Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai, tanáraik kíséretében.

Az ősz hangulatát idéző díszlet a XII.C osztály odaadó munkája, ugyanakkor egy kisebb zenekari formáció is hozzájárult a kellemes hangulat kialakításához.

Az előző évekhez hasonlóan a verseny idén is két nyelven zajlott, a versenyzők románul, illetve magyarul szavalhattak. A szavalóknak egy kötelező verset, és egy választott verset kellett előadniuk a kiválasztott két költő műveiből. A magyarul szavalók kötelező verse Arany János Ősz végén című költeménye volt, a románul szavaló diákok kötelező verse Tudor Arghezi Niciodată toamna című alkotása volt.

    Szekciónként 3-3 díjat osztottunk ki, illetve egy-egy dicséretet és népszerűségi díjat. A nyertesek és a résztvevők is ajándékokban részesültek.
A rendezvény fő szervezői Negru Réka tanárnő és György Géza román szakos tanár, a szervezésben segítséget nyújtott az iskola könyvtárosa is. A szavalóverseny támogatója a csíkszeredai IRIS cég.
A zsűritagok Mihálydeák Adél és Negru Réka tanárnő, Busuioc Stelian, illetve Túrós Endre tanárok és Kovács Edit könyvtáros voltak.

Helyezések:
Magyarul szavaló diákok:                                    
Közönségdíj: Antal Renáta XI. (Székely Károly); Dicséret: Spînu Cristina IX. (Nagy István); III. Hely: Sándor Rita IX. (Segítő Mária); II. Hely: Máté Arnold XI. (Kós Károly); I. Hely: Gál Renáta XII.C (Joannes Kájoni )


Románul szavaló diákok:
Közönségdíj: Daradics Hanna (Nagy István); Dicséret: Cucoș Teodora XII.C (Octacian Goga); III. Hely: Iamandi Andra-Ioana X.A (Octavian Goga); II. Hely: Mátyás András IX. (Márton Áron); I. Hely: Simota Elena XI.C (Octavian Goga).
Kovács Edit,
a Joannes Kájoni Szakközépiskola könyvtárosa



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...