2018. április 4., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2018/4. számából

WiFi4EU – Ingyenes wifi-hozzáférés az európaiak számáraAz Európai Bizottság arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű, vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére. Ezt hivatott előmozdítani a WiFi4EU kezdeményezés. A WiFi4EU a 2017 és 2019 közötti időszakban 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Forrásait korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe állítására lehet majd fordítani. (A program portálja: https://www.wifi4eu.eu/#/home)
A WiFi4EU forrásainak odaítélése egyszerű és bürokráciamentes lesz: online lehet majd pályázni, a kifizetés utalványok formájában történik majd, és az ellenőrzési követelmények kevésbé lesznek szigorúak. A nyertes projektek a pályázatok beérkezésének sorrendjében lesznek kiválasztva. A felhívásra elsősorban olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek révén ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolat épülhet ki wifipont révén olyan közterületeken, ahol sem állami, sem magáncég nem biztosít ilyen hozzáférést.
További információ itt: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-ingyenes-wifi-hozzaferes-az-europaiak-szamara
Forrás: Koreny Ágnes, Librarian day by day – https://www.facebook.com/librariandbd/
 
MeRSZ online okoskönyvtár az Akadémiai Kiadó fejlesztésébenAz Akadémiai Kiadó 2016 januárjában indította el új online tartalomszolgáltatását MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) néven. A magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye jelenleg több mint 250 mű elektronikus elérését biztosítja, s ez a szám 2018 végére eléri a 400-at.
A 2016-ban kifejezetten erre a célra létrehozott és azóta is nagy erőkkel fejlesztett, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható online okoskönyvtár tudása messze felülmúlja a jelenleg ismert egyéb e-könyves megoldásokét. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt, használatához mindössze egy böngészőre és internetkapcsolatra van szükség. (…) 2018-ban az EISZ Nemzeti Program révén 40 magyarországi felsőoktatási intézmény és könyvtár fizet elő a MeRSZ-re, így a https://eisz.mersz.org/ címen az intézményi IP-tartományból (illetve Shibboleth-azonosítással vagy VPN-nel akár külső helyszínről is) mindenki számára ingyenesen elérhető az itt megtalálható összes tartalom.
További információk itthttps://akademiai.hu/hir/mersz_online_okoskonyvtarhttps://mersz.hu/https://eisz.mersz.org/
Forrás és teljes cikk itt: Könyvtárvilág. VI. évf. (2018), 1. szám – http://mke.info.hu/konyvtarvilag/2018/03/mersz-online-okoskonyvtar-az-akademiai-kiado-fejleszteseben/4696/#more-4696

Bodor Ádám volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége
2018. március 28-án Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhattak a csíkszeredai irodalomkedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtárban, az író székelyföldi körútja során. Az est házigazdájaként ezúttal is Murányi Sándor Olivér bírta szóra a közmondásosan szűkszavú írót, akitől idegen bármiféle mellébeszélés. A kortárs magyar irodalom nyilvános szereplést ritkán vállaló, halk szavú mesterével, Bodor Ádámmal immár a hetedik alkalommal beszélgetett Székelyföldön Murányi Sándor Olivér. Érdekes, őszinte beszélgetésben volt része a jelenlevőknek, szó esett a Bodor-regények nemzetközi kritikai recepciójáról, illetve a Bodor-próza sajátos világáról, a rá jellemző névadásról is beszélgettek. Az est végén a boldogságról faggatta az írót Murányi.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/kozonsegtalalkozo-bodor-adammal/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/608/bodor-adam-volt-a-kajoni-janos-megyei-konyvtar-vendege

Menekült gyermekek olvasásában segítenek a finn nagyszülők"A külföldről ideköltözött iskolások a tanárok részéről nagyon sok támogatást, segítséget, türelmet és kitartást igényelnek, ezért a tanároknak nem egyszer segítségre van szükségük. Ha a tanár idejének legnagyobb részét a nehézségekkel küzdő diákok kötik le, ez az osztály többi tagjainak rovására történik amit a szülők egy része kimondottan rossz néven vesz. (...) Ezért a Nilo Mäki Intézet kiterjesztette működését, és 2015 óta - ez volt a nagy bevándorlási hullám ideje - a nagyik és nagypapák már olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiknek a finn 2. nyelvük az anyanyelvük után. Ennek megvalósításában Hanna Pöyliönek van jelentős szerepe. Hetente egy alkalommal a nagyik és nagypapák iskolákba látogatnak el, ahol a tanárok által kiválasztott tanulókkal olvasnak együtt vagy kettesben kb. fél óráig, esetleg egy kicsit hosszabban is; ritkábban nem egy gyerekkel, hanem kettővel. Ilyenkor a gyerekek osztatlan figyelemben, megértésben és szerető támogatásban részesülnek. A gyerekek könyvjelzőt kapnak és minden alkalom után egy kis matricát ragaszthatnak a könyvjelzőre. A nagyik / nagypapák szabad mozgását az iskolában egy 'névjegy' biztosítja.. Egy iskolai év során mindkét félévben 10 alkalommal találkozik a 2-6. osztályos tanuló a nagyival vagy a nagypapával. Ennek nemcsak az olvasás szempontjából van jelentősége, hanem azért is, mert a mai modern társadalomban már sok olyan fiatal van, aki a saját nagyszüleivel ritkán vagy egyáltalán nem találkozik. Az év végén a tanulót a nagyik / nagypapák diplomával dicsérik meg, a szorgalmas, lelkes és ügyes részvételért."
Forrás: https://finnorszagilevelek.com/2018/03/07/olvaso-nagyik-es-nagypapak-227-level/
Via: KIT hírlevél, 2018/13., 2018. március 28.

Ideiglenesen megbízott menedzser vezeti a Kájoni János Megyei Könyvtárat2018. március 19-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban aláírta Gyulai Arthur ideiglenes könyvtármenedzseri kinevezését Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az eseményen a munkaközösség mellett jelen volt Kopacz Katalin leköszönő könyvtármenedzser, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Szőcs-Mátyás István menedzsment-vezérigazgató. A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Kájoni János Megyei Könyvtár menedzseri tisztségének betöltésére 2017 végén kiírt pályázatra senki sem jelentkezett, Kopacz Katalin, aki az elmúlt 25 évben vezette az intézményt, márciusban nyugdíjba vonult (ld.: https://hargitanepe.eu/nyugdijba-vonul-az-igazgato/).
Borboly Csaba megyei tanácselnök megköszönte a nyugdíjba vonuló menedzser munkáját: „Az elmúlt években tudtuk növelni az olvasók számát és a szolgáltatásokat, saját rendezvények szervezését. Vannak további feladatok: saját források bevonása, pályázatokon való részvétel, nagyobb Európai Uniós együttműködések lebonyolítása, a települési könyvtárak elismerésének növelése, további szakmai programok elindítása, ebben számítunk az új könyvtármenedzser fiatalos lendületére” – fogalmazott Borboly Csaba. Elmondta, Kopacz Katalin nyugdíjba vonulásával március 19-én járt le a menedzseri kinevezése, és, hogy továbbra is gördülékenyen menjen a tevékenység, 120 napra ideiglenes menedzsert neveznek ki.
Hargita Megye Tanácsa meghirdette a megyei könyvtár menedzseri tisztségére az új versenyvizgát (ld.: https://szekelyhon.ro/aktualis/ujabb-konyvtarmenedzseri-versenyvizsgat-tartanak).
  
Arcanum hozzáférési ponttá vált a Bod Péter Megyei KönyvtárBő tizenötmillió oldalnyi szakmai-kulturális tartalom érhető el digitálisan az Arcanum adatbázisán keresztül, amelyhez 2018. március 12-től a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár teljes körű hozzáféréssel rendelkezik. Az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisa (https://adtplus.arcanum.hu) Erdélyben eddig, ezen kívül, csupán két hozzáférési ponton volt elérhető, Kolozsváron és Csíkszeredában. A tudománytár több mint tizenötmillió oldal szakmai és kulturális jellegű-vonatkozású digitális tartalmat biztosít a kutatók és az érdeklődő nagyközönség számára. Az adatbázis elérhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, újságokat, tudományos folyóiratokat, lexikonokat, nehezen hozzáférhető történelmi könyveket. Az adatbázis a könyvtár Olvasótermében érhető el, a fentebb jelzett internetes címen, a részleg nyitvatartási programja szerint (kedd: 8–19 óra, szerda és péntek: 9–15, csütörtök: 9–19, szombat: 9–13).
Forrás: kmkt.rohttp://www.maszol.ro/index.php/kultura/93463-sepsiszentgyorgyr-l-is-hozzaferhet-az-arcanum-digitalis-tudomanytar

A Temesvári Nyugati Egyetem díszdoktorává avatták „a hálózatok atyját”A temesvári Nyugati Egyetem díszdoktorává avatták 2018. március 22-én dr. Barabási Albert-Lászlót, a hálózatkutatás első számú szaktekintélyét, a bostoni (Egyesült Államok) Northeastern University professzorát. A karcfalvi születésű Barabási Albert-Lászlót sokan a nemzetközi szinten leginkább elismert romániai születésű kutatónak tartják, akinek a komplex hálózatok elmélete területén elért eredményei meghatározóak.
Barabási Albert-László professzor díszdoktorrá avatása nagyszámú érdeklődőt vonzott a Nyugati Egyetem dísztermébe, ahol dr. Marilen Pirtea, az intézmény rektora köszöntötte az egybegyűlteket. A rektor hangsúlyozta, hogy az általa vezetett egyetem, a temesvári szellemiség jegyében, elismeri a valódi értékeket. Dr. Marilen Pirtea azt is kiemelte, hogy Barabási Albert-László nem tagadta meg romániai származását, a magyar és az amerikai mellett a román állampolgárságot is megtartotta.. A rektor érdekességként azt is megemlítette, hogy a Doctor Honoris Causa Scientarium címet elsőként Barabási professzornak adományozták, mert hálózatelméleti kutatásai a természettudományokat, a társadalomtudományokat és az orvostudományt egyaránt meghatárózó módon befolyásolták.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/a_temesvari_nyugati_egyetem_diszdoktorava_avattak_a_halozatok_atyjat.php
http://m.adevarul.ro/locale/timisoara/unul-cei-mai-straluciti-cercetatori-nascuti-romania-sanse-mari-nobel-s-a-spus-despre-omul-putea-conduce-lumea-1_5ab42c83df52022f75e7499b/index.html

Kossuth-díjat kapott Farkas Árpád2018. március 15-én a Parlamentben átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Kossuth-díjat kapott Farkas Árpád író, költő, műfordító és Kiss Benedek költő; Széchenyi-díjat vehetett át Bitskey István irodalomtörténész. Kossuth Nagydíjas: Sára Sándor filmrendező. (http://www.litera.hu/hirek/farkas-arpad-es-kiss-benedek-kossuth-dijas)
Az egyetemes magyar irodalmat autentikus erdélyi színezettel gazdagító, örökérvényű témákkal foglalkozó költői életműve elismeréseként Kossuth-díjat kapott Farkas Árpád, Babérkoszorú-díjas és József Attila-díjas író, költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Háromszék napliap korábbi főszerkesztője. A díjat 2018. március 15-én, az Országházban rendezett ünnepségen adta át Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Az elismerés nagyon megtisztelő, de nem a díjakat szem előtt tartva dolgoztam, korábban utasítottam vissza magas magyar állami kitüntetést – nyilatkozta Farkas Árpád az MTI-nek. 'Erdélyiként annyiban vagyunk mások, hogy gondjaink valamelyest speciálisabbak a világ más részén élőknél. Az egyetemes magyar irodalmon nőttünk fel, amely pont annyira szólított meg bennünket, mint amennyire mi meg akarjuk szólítani a környezetünket. Az erdélyi magyar irodalmon Magyarország, illetve az egész európai és kortárs irodalom minden gondja átfolyik' - mondotta. (…)
'Az ember az elmúlásból tekint vissza. Végigfutva a tartalomjegyzéken, azt tapasztaltam, hogy egy-két kivétellel mindegyik úgy vállalható, mintha ma írtam volna – vélekedett. – Nem írtam nagyon sok verset, Kányádi Sándor annak idején viccesen meg is jegyezte, hogy csak a válogatott verseimet akarom írni. Indulataimat, odafigyelésemet a világra inkább kispublicisztikában, kisesszében vezettem le. Mindig az volt az érzésem, hogy nem az örökkévalóságnak írok, de nem is a mindennapoknak, verseim nagy részét ezért nem is datáltam. A kivételt a romániai fordulat idején született verseim jelentik' – fejtette ki Farkas Árpád.
Teljes cikk itt: http://www.3szek.ro/load/cikk/111318/kossuth-dijat_kapott_farkas_arpad
Forrás: https://kronika.ro/kultura/kossuth-dijat-kapott-farkas-arpad-sepsiszentgyorgyi-kolto-iro-mufordito

Díjazták az újságírókat: az írott kategória díjazottja Matekovics János ZoltánA MÚRE díjazta idén is a székelyföldi újságírókat, az írott sajtó kategória első helyezettje a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa, Matekovics János Zoltán lett.
A legjobbnak ítélt tavalyi munkák értékelésére, a Brassaï sajtófotó pályázat díjazására, könyvbemutatóra és kötetlen találkozóra, ünneplésre hívta idén is a székelyföldi újságírókat Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). A Szabad Sajtó Napja elnevezésű rendezvényt 2018. március 23-án tartották, a MÚRE csíkszeredai közgyűlését követően.
A rendezvény ünnepi részén, a gálán bemutatták a pályázatra beküldött, a MÚRE előzetes szakmai elbírálásán továbbjutott és a közösségi oldalon létrehozott zárt szakmai csoportban leginkább kedvelt munkákat. Hargita Megye Tanácsa részéről Barti Tihamér alelnök és Barabás Csaba, az elnöki kabinet vezetője köszöntötte a jelenlévő újságírókat, majd Rácz Éva, a szakmai szervezet vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait. A MÚRE szakmai elbírálása és a gála résztvevőinek értékelése alapján idén írott kategóriában első lett Matekovics János Zoltán, a Háromszék napilapban megjelent, Szent György-napi sziporkák című írásával (http://www.3szek.ro/load/cikk/101911/szent_gyorgy-napi_sziporkak)
A további kategóriák díjazottjairól itt olvashatunk: http://www.hargitamegye.ro/hirek/iden-is-dijaztak-a-szekelyfoldi-ujsagirokat.html
Forrás: https://hargitanepe.eu/dijaztak-a-legjobbakat-2/

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...