2019. április 19., péntek

Udvarhelyszéki könyvtárosok módszertani napja


2019. április 10-én került sor az udvarhelyszéki könyvtárosok módszertani napjára, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában.
Az érkezőket Dunkler Réka könyvtáros fogadta egy köszöntő beszéddel, amely után következtek a különböző előadások. Tevékenységünk témája Olvasásra nevelés az iskolai könyvtárakban. Módszerek az olvasók megtartására.
Az első bemutató egy Erasmus+ projekt felvázolása volt Európai legendák, nemzeti irodalmi hősök címmel, amely a 2018-2020 közötti időszakban zajlik öt oktatási intézmény (két olaszországi, egy magyarországi, egy portugáliai és egy erdélyi iskola) részvételével. A projekt egyik fő célja az olvasás megszerettetése és népszerűsítése. A kétéves projekt során a diákok értékes irodalmi műveket olvasnak és alkotnak róluk véleményt illetve ezeket kreatív módon dolgozzák fel és ajánlják kortársaiknak. Erről a projektről Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa számolt be, aki a program helyi koordinátora.
Marossy Enikő, a Bányai János Szakközépiskola könyvtárosa egy irodalmi- műveltségi vetélkedőről számolt be, melyet az Eötvös József Szakközépiskola könyvtárosával, Botorok Ildikóval szervezett. Fontosnak tartják a szótárak és más könyvtári dokumentumok használatát, az információkeresést, ezért próbáltak ilyen jellegű feladatokat összeállítani.
A következő beszámolót Kántor Ágnes, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárosa tartotta Könyvek karácsonya címmel. Ez egy többnapos projekt volt, ahol a közös és egyéni olvasás mellett az elemi tagozatos diákok különböző foglalkozáson vettek részt: kézműves tevékenység, könyvtár díszítés.
Dunkler Réka házigazdánk egy olyan tevékenységet mutatott be nekünk, amely román és magyar nyelven egyaránt megvalósítható. A projekt címe Cartea mea preferată, ami tulajdonképpen maga a végtermék. Az elemi tagozatos gyerekek megtudhatták, hogyan készül a könyv, egy kisfilm segítségével bepillantást nyerhettek a restaurátor munkájába, megismerhették a könyv részeit. Az elméleti ismeretek megszerzése után készítették el kedvenc könyvüket a szereplőkkel, főbb eseményekkel illetve megszerkeszthették a könyv borítóját is.
A programban szereplő bemutatók után minden jelenlevő könyvtáros kiválasztott magának egy tevékenységet, amelyet iskolájában megszervezett és röviden beszámolt róla. Ezek után ötleteket, hasznos tanácsokat kaphattunk a könyvtárköltözéssel kapcsolatosan illetve beszéltünk a tankönyvek rendeléséről, rendezéséről és a témában felmerülő problémákról. Javaslatok hangzottak el az állománygyarapítás lehetőségeiről, az újonnan megjelent gyermekkönyvekről.
A napi program zárásaként meglátogattuk az iskola könyvtárát.

Hatos Melinda, könyvtáros
Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...