2019. szeptember 30., hétfő

Arany János erdélyi barátai



2019. szeptember 26-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatták be Oláh Gál Róbert matematikus, tudománytörténész és ismert Bólyai-kutató Arany János erdélyi vonatkozású kapcsolatainak történetét. 
Kelemen Katalain, a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentarista könyvtárosa köszöntőbeszédében röviden ismertette a kötetet, bemutatta annak szerzőjét és beszélgetőtársát. 
 
A kötet szerzőjével Lövétei Lázár László költő, esszéíró, és napjaink lelkes Arany-kutatója beszélt. Kiemelte az emlékünnepségek fontosságát, s külön hangsúlyozta Arany gazdag életművét, amelynek teljes feltárásához még idő kell. 
 
A nagy magyar költőnk erdélyi barátainak és levelezőtársainak állít emléket ez a kötet. Habár ő maga sohasem járt Erdélyben, mégis előszeretettel gondolt rá, hiszen a baráti kötelékek által feltöltődött e vidék szépségével, varázsával.
Oláh Gál Róbert elmondta, hogy a könyv megírásának és szerkesztésének egyik meghatározó oka családi vonatkozású. Hiszen a szerző nagyapja, Bordás László nagszalontai jogtanácsos és helytörténész volt. Ebből kifolyólag előszeretettel mesélt unokáinak Nagyszalonta múltjáról és Arany János költőről.

Oláh Gál Róbert a költő számos jó barátjának és levelezőtársának bizonyított dokumentumaira bukkant. Azt tanulmányozta, hogy ezek a kapcsolatok minként alakították, és milyen hatást gyakoroltak Arany János életére, költészetére, valamint az egész munkásságára.

Akit a szerző a nagyérdeműnek kiemelt, az Mentovich Ferenc volt. Mentovich, mint ateista tudós, a marosvásárhelyi Református Kollégium professzora, méltatlanul feledésbe merült gondolkodó, a költőt Nagykőrösre is meghívta. A két ember barátságát részletességgel mutatja be a szerző.

Arany levelezőtársai közül az utolsó polihisztorként emlegetett Brassai Sámuelről, az erdélyi könyvtártudomány megteremtőjéről, Szabó Károlyról, Szász Károly íróról és református püspökről, P. Szatmáry Károly történeti regényíróról, valamint Szilágy Sándor történetíróról lehet olvasni.

A kötet bemutatását Mentovich Ferencről szóló anekdótikus történetek színesítették. A szerző archív fotóival kalauzolta el a jelenlévőket Arany János és barátai múltjába. Ezek a fotók a kötetben is megtalálhatóak.

Az igencsak érdekes munkát nekünk erdélyieknek érdemes lapozgatni, hiszen részesei voltunk és vagyunk Arany örökségül hagyott gazdag költészetének.
A könyvbemutató végén a szerző a helyben is megvásárolható kötetet dedikálta.


A kötetet a csíkszeredai Pro-Print könyvkiadónál adták ki.

Borbé Levente,
könyvtáros
 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...