2020. december 10., csütörtök

Lelki boltjaink

 Alig akadtam rá a könyvesboltban, s máris egyből megkedveltem. Van így az ember, hogy megvesz valamit, anélkül, hogy mélyebben megismerte volna. Egyszerűen nem tudtam otthagyni. Engem hívogatott. Kurta idő alatt, alig belelapozva döntöttem el, hogy az enyém lesz.

Ez a könyv egy tünemény, ahol fel-felvillan lelkünk boltjainak megannyi zegzuga. A mesés boltok specializálódtak valamire, s abból a kerékvágásból nem nagyon hagynak ki. Viszont, akkor tudjuk meg e helyiség igazi tartalmát, ha mi is belépünk az ajtaján. Aztán ott kutatgatva, nézelődve, esetleg egy fél utalásból, ráérzünk annak ízére. Emitt fellelhető az érzelmi kötelékek kesze-kusza hálózatából minden, ami egyszer léleknek ingere. Érdemes betérni mindegyikbe, hiszen olvasás közben nemcsak elfogultan ringat bennünket, hanem figyelmeztet is, hogy ha már „költekezünk” mit érdemes „beszerezni”.

Mindemellett az említett kis boltokban érezhető egy csipetnyi incselkedő humor, amivel a bent munkálkodó(k) élénkíti(k) a megélés pillanatát. A miniatűr történetek betöltik tudatunk, s arra késztetnek, hogy időzzünk el bennük. Ez könnyen megy, ha szeretnénk egy kicsit elszakadni a hétköznapok rutinjából. Egy lehetőség a lélekfrissítésre.

*


 

Mosonyi Aliz boltosmeséi beköltöztek hozzám. Mikor olyan kedvem szottyan olvasgatom, elidőzök, elmélkedek rajtuk, és az olyan jó.

Mindegyik történetet szeretem, de közülük ezek a kedvenceim:

- Kis bácsi gombos boltja

- Erdőkerülők boltja

- Frissítők, üdítők boltja

- Térképek boltja

- Hamarkodások boltja

*

Azt hiszem, nyugodt szívvel tudom ajánlani úgy gyereknek, mint felnőtteknek. Főleg azoknak, akik tudják, hogy egy kis mese is lehet nagy mese.


U.i.: Lehet a reklám helye is, de a közelmúltban megjelent Szekrénymeséket és Magyarmeséket is ugyanúgy böngészhetitek.

Borbé Levente,

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...