2022. február 7., hétfő

Ami csendben történik

 Borsodi L. László Estére Megöregszel című kötete emlékek sorozatát idézi fel. Hasonlít egy időutazásra. Családján keresztül láttatja a voltat, amelyet körbefonja az édesapja életútja. Különlegessége mégis az, hogy maga a szerző, ha képletesen is, de velük utazik a másvilágra. Olyan, mintha szinte távozna az élők sorából.

A versek kíváncsivá tesznek, s észrevétlenül az események sodrában találjuk magunkat. Édesapja történetein keresztül láthatjuk Csíkországot, az akkori Erdélyt, és a benne élő emberek hétköznapjait. Ugyanakkor egy képet kapunk a hajdani letűnt világról, főleg a kommunizmus áldatlan korszakáról, s annak a pár évtizedes demokrácia alatti folytatásáról. Ami egyetemes és emberi, s vigaszt nyújt, az a sorok között megbújó remény.

Habár az emberek törekvése, küzdelme a szebb és a jó világ felé megvan, a körülmények foglyaiként mégsem úgy sül el, ahogy szeretnék. Hogy miért? Mert bármennyire önállósodunk, az általunk kedvelt kis és nagy közösségek tagjai próbálunk lenni, valamelyest a rendszer fogvatartottai maradunk. A tapasztalatok pedig arra engednek következtetni, hogy az elvárások ellenére sem lehet elveszteni mindazt, ami már a miénk. Sorsformálásunkban ott lakozik a választás ereje. Csüggedés helyett pedig érdemes a folytatásra gondolni, még ha néha úgy is érezzük, hogy majdnem belehalunk.

Számomra egy regényes költemény, amelynek közvetetten jómagam is részese voltam. Egy olyan kivételes emberi, családi és erdélyi történet, amelynek érdemes az örökösévé válni.

A lényeg csöndben történik. Szinte észrevétlen következik be, s mégis nyomot hagy maga után az általunk meghatározott időben.

* * *

Olvasókörökön és biblioterápiás foglalkozásokon egyaránt kiváló téma. A családtörténetek, hogy honnan jöttünk, mindig eleven képet adnak, megmagyaráznak dolgokat és eseményeket a minket is érintő múltról. Viszont azt sem kell elfelejteni, hogy a sorsunk kovácsai lehetünk bármilyen körülmények diktálta világban is.

*

A kötetben és borítón szerepelő alkotások Ráduly Margit képzőművész keze munkáját dicsérik.

Borbé levente,

könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...