2022. augusztus 20., szombat

15 esztendős a blog

 22. esztendős könyvtárosi pályafutásom során folyamatosan változott az iskolai könyvtárak információs és dokumentációs tevékenysége. Hamarosan nemcsak az adott intézmény olvasóira korlátozódtak.

2022. februárja. Fotó: Balázs-Bécsi Enikő

Az új szakmabeli ismeretek szüntelenül kihívások elé állítottak. A világháló adta lehetőségeknek köszönhetően, elektronikus hírlevélen keresztül, lassan elkezdődött az iskolai könyvtárak és a közkönyvtárak, valamint az egyetemi könyvtárak közötti együttműködés. Először a megyében, országosan, majd nemzetközi téren is. Más szavakkal élve, az iskolai könyvtárak kitárták kapuikat a nagyvilág előtt. Ezáltal a szakmai tapasztalatcserék és gyűlések eredményesebbé váltak.

* * *

Igazi mérföldkő azonban 2007. augusztusa, amikor megszületett a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogja. Közel fél esztendő után létrehoztam e blog román nyelvű változatát is. Az újabb lehetőségek megnyitották a szakmai kapcsolatok magasabb szintre emelését. Immár minőségi virtuális közösségi terek alakultak ki, ahol a könyvtárosok megoszthatták tapasztalataikat, ötleteket adhattak egymásnak, vitázhattak.

A kommunikáció könnyebbé tétele érdekében létrehoztam az Erdélyi Iskolai Könyvtárosok elektronikus körlevelét, amelynek több, mint száz tagja volt. Sajnos az iskola könyvtárosok fokozatos leépítése után ez a szám drasztikusan csökkent. Viszont egy idő elteltével lelkes könyvtárosi szakma után érdeklődő/kedvelő magyar nyelv és irodalom szakos kollégák csatlakoztak hozzánk.

A létszámcsökkenés miatt új lépésre volt szükség. A blogot 2019. áprilisától Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogjára kereszteltem át. A régiót kiszélesítve bevontam Székelyföld iskolai könyvtárosait. Ezáltal próbáltam megerősíteni közösségünket.

2020. márciusától, a világjárvány elterjedése miatt bizonyos időszakokban csak a virtuális terekbe lehetett tevékenykedni. Ezért az iskolai könyvtárak (akik nem tették meg hamarabb) fokozatosan átnyergeltek a világháló adta közösségi terekbe (Facebook, Messenger). Itt több csoport is megalakult, mint a Hargita megyei könyvtárosoknak szánt kétnyelvű oldal, a Bolyai Nyári Akadémiás közösségi csapat kis tere, valamint az Erdélyi iskolai könyvtárosoknak csoportja (Messengeres változatban is). A Székelyföldi Biblioterápia viszont másmilyen közösségi hely. Ide érdeklődés alapján bárki bebocsátást nyer, aki érdeklődik e téma iránt.

Eme közösségi kommunikációs csatornák segítségével, az általunk kívánt információ sebesen célba ér.

Természetesen, mindennek árnyékában ott áll a blog, amelyen keresztül, linkek segítségével, újabb beszámolókkal, tapasztalatcserékkel, ötletelésekkel gazdagodik a szakma után érdeklődő kereső.


Beszámoló a blog három éves fennállásáról:

http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2010/08/harom-esztendo.html


Beszámoló a tíz esztendős blogról:

http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2017/08/tiz-esztendos-hargita-megyei-iskolai.html


Borbé Levente,

a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa


2 megjegyzés:

biboly írta...

Kedves Levente!

Gratulálok a tevékenységedhez, az írásaidhoz. Sokat tettél, sokat teszel az iskolai könyvtárügyért, a könyvtárosokért.
Kívánom, hogy legyen sok-sok új bejegyzés, hír, kedves írás a blogodon mindannyiunk örömére, legyen hozzá nagyon jó egészséged.

Én már csak nyugdíjasként követem a munkásságodat, a székelyföldi kollégák tevékenységét de azt nagy lelkesedéssel. Büszke vagyok arra, hogy évek óta kollégád lehettem, még ha a távolból is.

Minden könyvtáros, könyvtárostanár kollégának kívánok nagyon sikeres, örömteli munkát, mert nagyon szép az, amit mi teszünk, akkor is, ha a megbecsülés nem olyan nagy mértékű.

Levente! Fogd össze a csapatot továbbra is, találjátok meg mindazt, ami összeköt.

Szeretettel:

Seressné Barta Ibolya
Debrecen

Borbé Levente írta...

Kedves Ibolya!

Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat! Számomra ez az igazi kitüntetés. Boldog vagyok, hogy továbbra is figyeled a blogot.

Szakmai téren sokat segítettél nekem, s közvetve nekünk. Igaz jó kolléga és barát vagy.

Neked tartalmas és szép nyugdíjas éveket kívánok!

Szeretettel:

Borbé Levente,
Csíkszereda

Miért és miről írjunk?

  Az Iskola másként hét keretén belül Sántha Attila költőt hívtam meg gimnáziumunkba. A témája Miért és miről írjunk? volt....